Alahan Lateks: Punca, Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Simptom: Gatal-gatal, kemerahan, wheal, bengkak pada kulit, mungkin di seluruh badan, gejala berlaku serta-merta atau dengan kelewatan masa; jarang berlaku: tindak balas alahan yang mengancam nyawa (kejutan anaphylactic)
 • Rawatan: elakkan sentuhan dengan lateks, ubat
 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Alahan tidak dapat diubati, gejala boleh dihilangkan dengan mengelakkan bahan yang mengandungi lateks
 • Punca dan faktor risiko: Punca tepat tidak diketahui, tindak balas berlebihan sistem imun, peningkatan risiko dalam profesion tertentu, sentuhan awal dengan lateks seperti pembedahan berulang, alahan silang.
 • Diagnosis: perundingan perubatan, ujian kulit (ujian cucuk), ujian darah, kemungkinan ujian provokasi
 • Pencegahan: Elakkan sentuhan awal dengan lateks, maklumkan kepada doktor anda jika anda tahu anda alah kepada lateks, sentiasa bawa pasport alahan dan ubat kecemasan bersama anda

Apakah alahan lateks?

Alahan lateks ialah tindak balas alahan terhadap lateks semulajadi atau produk lateks sintetik. Sekitar satu hingga dua peratus daripada populasi global terjejas oleh jenis alahan ini. Ia adalah salah satu alahan pekerjaan yang paling biasa dan merupakan punca kedua paling biasa tindak balas alahan yang teruk semasa pembedahan.

Lateks asli diperolehi daripada pokok getah. Ia digunakan dalam pembuatan plaster, sarung tangan pakai buang, kateter, kanula dan produk perubatan lain. Walau bagaimanapun, lateks juga boleh didapati dalam objek harian, seperti puting, manset pakaian getah, belon, kondom dan botol air panas.

Alahan lateks boleh dibahagikan kepada dua jenis alahan yang berbeza: "Jenis segera" pantas (jenis 1) dan "jenis tertunda" yang lebih perlahan (jenis 4).

 • Dalam kes alahan lateks jenis 1, badan biasanya bertindak balas dalam beberapa minit dengan tanda alahan dan menghasilkan apa yang dipanggil antibodi IgE terhadap protein tertentu dalam lateks semulajadi.
 • Alahan lateks jenis 4 dicetuskan oleh bahan tambahan (pewarna, antioksidan, dll.) dalam lateks. Alahan jenis 4 biasanya hanya berlaku beberapa jam selepas bersentuhan dengan lateks. Limfosit T yang dipanggil sistem imun secara palsu mengiktiraf bahan tambahan sebagai berbahaya dan cuba melawannya.

Alahan lateks: Kondom

Apakah simptom alahan lateks?

Gejala alahan lateks sangat berbeza dan bergantung, antara lain, pada cara alergen sampai kepada orang itu:

Alahan lateks jenis 1

Dengan tindak balas alahan ini, wheal yang sangat gatal biasanya muncul serta-merta di tapak di mana kulit bersentuhan dengan lateks. Kulit sangat merah. Perubahan kadang-kadang merebak ke seluruh badan.

Ini terpakai khususnya kepada sarung tangan lateks serbuk yang sering digunakan dalam perubatan. Memakai sarung tangan membangkitkan alergen, yang bermaksud bahawa mereka yang terjejas kadang-kadang menyedutnya. Mereka kemudiannya mengalami batuk yang menjengkelkan dan juga sesak nafas. Mata berair dan hidung mengalir. Kadangkala alahan lateks mencetuskan serangan asma.

Apabila menggunakan kondom yang mengandungi lateks, wanita khususnya mungkin mengalami gejala berikut disebabkan oleh membran mukus yang sensitif di kawasan kemaluan:

 • gatal-gatal
 • membakar
 • kemerahan
 • bengkak

Ini juga mungkin berlaku pada lelaki. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh kulit zakar yang agak kurang sensitif, ini kurang biasa.

Kejutan anaphylactic atau alahan adalah kecemasan perubatan dan memerlukan perhatian perubatan segera.

Alahan lateks jenis 4

Semasa pengeluaran lateks, bahan tambahan sering ditambah yang mempunyai kesan alergenik. Dalam kes alahan lateks jenis 4, gejala biasanya hanya berlaku selepas lebih daripada dua belas jam. Kawasan kulit yang terjejas bertindak balas dengan kemerahan, papula atau lepuh, dalam beberapa kes dengan gatal-gatal tambahan. Ini juga dikenali sebagai dermatitis kontak.

Jika sentuhan dengan bahan tambahan berterusan, ekzema mungkin menjadi kronik. Kawasan kulit menjadi lebih tebal, bersisik dan merekah serta lebih terdedah kepada jangkitan.

Dengan jenis alahan ini, perubahan kulit juga merebak ke seluruh badan dalam beberapa kes, dan dalam kes yang jarang berlaku kejutan anaphylactic berlaku.

Bagaimanakah alahan lateks dirawat?

Bagi orang yang mengalami alahan lateks, adalah penting untuk mengelakkan sentuhan dengan lateks. Sarung tangan bebas lateks atau kondom bebas lateks kini boleh didapati di mana-mana sahaja.

Jika anda terjejas dan kerap bersentuhan dengan produk lateks di tempat kerja, tanya doktor syarikat anda atau persatuan insurans liabiliti majikan tentang langkah perlindungan di tempat kerja. Kadang-kadang pertukaran kerja tidak dapat dielakkan untuk mengelakkan lateks.

Ubat untuk alahan lateks

Kadang-kadang penggunaan kortison dalam bentuk salap atau tablet adalah perlu untuk menekan sistem imun. Sekiranya berlaku tindak balas alahan yang teruk di mana seluruh badan terjejas, kortison dan antihistamin adalah ubat kecemasan. Doktor menyuntik ini terus ke dalam aliran darah melalui vena.

Pasport alahan dan kit kecemasan

Adalah penting bahawa setiap penghidap alahan membawa pasport alahan bersama mereka. Pasport ini menyenaraikan bahan yang menyebabkan alahan kepada orang berkenaan. Adalah dinasihatkan untuk menunjukkan pasport alahan pada setiap temujanji doktor supaya kakitangan perubatan boleh menggunakan produk bebas lateks yang sesuai.

Bergantung pada keterukan alahan, orang yang alahan juga perlu membawa kit kecemasan bersama mereka. Ini mengandungi ubat yang mengurangkan sistem imun dan menstabilkan peredaran sekiranya berlaku tindak balas alahan yang teruk.

Bagaimanakah alahan lateks berkembang?

Lateks semulajadi itu sendiri adalah bahan alergenik. Lateks yang dihasilkan secara industri juga mengandungi banyak bahan tambahan seperti antioksidan atau pewarna, yang kadangkala mencetuskan alahan.

Ia masih belum jelas dengan tepat mengapa alahan berkembang. Penyelidik menganggap bahawa alahan disebabkan oleh gabungan banyak faktor.

Penyelidik telah mendapati bahawa sentuhan awal kulit dengan lateks adalah faktor risiko untuk perkembangan alahan lateks. Sebagai contoh, bayi dengan "punggung terbuka" (spina bifida) pernah dibedah dengan sarung tangan yang mengandungi lateks. Kanak-kanak ini lebih berkemungkinan mengalami alahan lateks di kemudian hari berbanding kanak-kanak tanpa spina bifida.

Doktor mengesyaki bahawa sentuhan awal dengan lateks semasa pembedahan adalah punca perkembangan alahan.

Faktor-faktor risiko

Kumpulan orang tertentu mempunyai peningkatan risiko alahan lateks:

 • Kakitangan perubatan sangat kerap terdedah kepada lateks. Oleh itu, alahan lateks tersebar luas dalam kumpulan pekerjaan ini. Mereka juga termasuk kakitangan penjagaan bilik, tukang kebun dan kakitangan dari industri getah atau perdagangan dandanan rambut.
 • Jika orang ramai kerap bersentuhan dengan lateks semasa prosedur perubatan, mereka juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami alahan lateks. Sebagai contoh, kanak-kanak dengan spina bifida, yang rawatannya biasanya melibatkan banyak pembedahan.
 • Orang yang kerap menerima kateter pundi kencing dan mereka yang memerlukan penjagaan.

Elakkan lateks dalam kehidupan seharian

Oleh kerana kandungan lateks dalam banyak barangan pengguna tidak dilabelkan dengan secukupnya, tidak mudah untuk mengelakkan lateks sepenuhnya dalam kehidupan seharian. Produk berikut selalunya mengandungi lateks:

 • Kondom dan diafragma
 • tilam
 • pelekat
 • Belon
 • Pacifier dan lampiran botol puting
 • Pemadam dan gula-gula getah
 • Gelang getah (dijahit menjadi pakaian)
 • kasut
 • Sarung tangan isi rumah
 • Tayar kereta

Alahan silang dengan alahan lateks

Pesakit yang mengalami alahan lateks kadangkala juga mengalami reaksi alahan terhadap makanan tertentu. Ini dirujuk sebagai alahan silang. Pisang, kiwi, buah tin atau alpukat adalah pencetus biasa. Tumbuhan tertentu juga mempunyai kesan alergen dalam banyak kes. Ini termasuk pokok mulberi, pokok getah, poinsettia, rami dan oleander.

Bagaimanakah alahan lateks didiagnosis?

Jika alahan lateks disyaki, adalah dinasihatkan untuk berjumpa doktor. Doktor mula-mula akan bertanya beberapa soalan untuk menilai risiko alahan:

 • Apa simptom anda?
 • Adakah anda mengalami alahan lain?
 • Apakah pekerjaan anda?

Ini diikuti dengan pemeriksaan terperinci kawasan kulit yang terjejas. Akhir sekali, doktor mempunyai beberapa ujian alahan yang tersedia untuk membantu mendiagnosis alahan lateks.

Ujian tusukan

Ujian RAST

Dalam ujian RAST, darah diambil daripada pesakit untuk melihat sama ada antibodi terhadap susu getah asli hadir. Walau bagaimanapun, kerana antibodi tidak selalu dapat dikesan, ujian ini kurang konklusif daripada ujian cucuk.

Ujian provokasi

Ujian ini dijalankan untuk mendiagnosis dengan jelas alahan lateks. Pesakit memakai sarung tangan lateks selama 20 minit. Jika gejala berlaku, seperti perubahan kulit atau masalah peredaran darah, sarung tangan ditanggalkan serta-merta. Diagnosis disahkan.

Oleh kerana kadang-kadang gejala alahan berbahaya berlaku, pesakit mesti dipantau dengan teliti semasa ujian.

Bagaimanakah alahan lateks berkembang?

Alahan lateks tidak boleh diubati, tetapi ia boleh dikawal dengan ubat yang sesuai dan lebih-lebih lagi dengan mengelakkan sentuhan dengan lateks.

Alahan lateks biasanya hanya berkembang pada usia yang lebih tua dan kemudian biasanya berlangsung seumur hidup. Adalah dinasihatkan bagi mereka yang terjejas untuk mengelakkan sentuhan dengan lateks agar kekal bebas gejala. Kadang-kadang ini bermakna menukar pekerjaan untuk mengelakkan sentuhan lanjut dengan lateks. Persatuan insurans liabiliti majikan atau doktor syarikat boleh memberikan sokongan di sini.

Bolehkah alahan lateks dicegah?

Oleh kerana sebab yang tepat untuk perkembangan alahan tidak diketahui dengan tepat, sukar untuk mencegahnya.

Adalah perlu bagi mereka yang terjejas oleh alahan lateks yang diketahui untuk memaklumkan kepada doktor dan doktor gigi yang merawat mereka tentang alahan tersebut. Sekiranya alahan teruk, dinasihatkan untuk sentiasa membawa kit kecemasan yang ditetapkan oleh doktor dengan ubat yang sesuai sebagai langkah profilaksis.

Di hospital, terdapat cadangan dan prosedur untuk kakitangan dan pesakit untuk mengurangkan risiko mendapat alahan lateks. Sebagai contoh, secara amnya disyorkan untuk menggunakan sarung tangan pembedahan yang rendah alergen lateks dalam dewan bedah; sarung tangan serbuk juga dilarang.

Bagi orang yang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami alahan lateks, seperti orang yang menghidap spina bifida, adalah disyorkan supaya hospital menggunakan sarung tangan dan bahan bebas lateks semulajadi, terutamanya dalam dewan bedah dan kawasan anestetik. Kajian telah menunjukkan bahawa alahan lateks berlaku dengan ketara kurang kerap apabila langkah berjaga-jaga yang sesuai diambil.