Alergi Lateks: Punca, Gejala & Rawatan

Alahan lateks adalah hipersensitiviti patologi terhadap lateks. Bahan ini boleh terdapat dalam pelbagai komoditi kerana sifatnya yang sangat baik. Ini termasuk pakaian, kondom, tilam dan barang perubatan, jadi alahan lateks terutamanya mempengaruhi orang yang mempunyai profesion perubatan.

Apa itu alahan lateks?

Alahan lateks adalah salah satu alahan pekerjaan yang paling biasa. Mereka yang terjejas alergi terhadap susu getah semula jadi, yang terbuat dari getah getah pokok getah. Ada juga yang tidak boleh bertolak ansur dengan susu getah tiruan. The alahan terbahagi kepada dua jenis reaksi. Di satu pihak terdapat jenis langsung, yang bertindak balas secara alergi terhadap tertentu protein di getah. Sebaliknya, terdapat jenis terlambat, di mana kerengsaan disebabkan oleh bahan tambahan tertentu dalam susu getah. Gejala ciri termasuk kerengsaan patologi kulit pada bahagian badan yang bersentuhan dengan susu getah. Selanjutnya, ini kulit kerengsaan boleh memberi kesan negatif pada membran mukus hidung, mata dan perut. Sekiranya getah akut alahan tidak dirawat, mengancam nyawa kejutan anaphylactic boleh diprovokasi.

Punca

Punca-punca susu getah alahan terdapat pada ramuan produk lateks, yang mencetuskan hipersensitiviti pada individu yang terkena. Di satu pihak, yang reaksi alahan boleh disebabkan oleh protein, yang terkandung dalam lateks semula jadi dan biasanya merupakan sisa produk industri. Ini protein boleh membentuk IgE tertentu antibodi, yang ditolak oleh badan dengan kerengsaan. Tambahan pula, bahan tambahan yang ditambahkan pada getah susu semasa pengeluaran susu getah boleh menyebabkan kulit kegatalan. Bahan tambahan merangkumi bahan seperti pewarna, antioksidan, pemecut pemvulkanan, anti-penuaan agen dan pemvulkan. Dimediasi oleh sel-sel tertentu dari sistem imun, alergen ini menghasilkan kesihatan gejala hanya selepas jangka masa lebih dari dua belas jam. Oleh itu, alahan lateks tidak selalu kelihatan.

Gejala, keluhan dan tanda

Alergi lateks pada dasarnya menunjukkan simptomologi yang sama dengan alahan lain. Oleh itu, gejala berkisar dari ketidakselesaan ringan hingga teruk kejutan anaphylactic. Selalunya, alergi lateks mengakibatkan reaksi kontak. Kulit kemerahan dan pucat boleh terbentuk. Kadang-kadang ada juga ekzema pada kulit. Paus dan kemerahan mungkin kekal setempat atau merebak. Gatal-gatal yang sering menemani mereka boleh berbeza-beza. Sekiranya kemerahan merebak, biasanya ada juga bengkak mata. Selain itu, gejala serupa dengan jerami demam mungkin berlaku. Sebagai contoh, kadang-kadang terdapat rembesan di sekitar mata atau di luar mata hidung. Kadang-kadang, terdapat pendarahan dari mukosa hidung. Terdapat peningkatan pembengkakan di hidung dan merobek. Di samping itu, gejala gastrousus mungkin berlaku, yang mungkin termasuk kekejangan atau cirit-birit. Gejala yang teruk termasuk sesak nafas dan batuk yang teruk. Dalam beberapa kes, pembengkakan berlaku di dalam tekak. Sentuhan intensif dengan alergen boleh menyebabkan alergi kejutan. Keamatan gejala bergantung pada jangka masa dan jenis pendedahan serta keparahan alergi lateks.

Diagnosis dan kursus

Sebelum a pemeriksaan fizikal, pesakit ditanya secara terperinci oleh doktor mengenai gaya hidup atau pekerjaannya, kerana terdapat kumpulan risiko pekerjaan untuk alergi lateks. Ini diikuti oleh a ujian tusukan. Dalam ujian ini, pesakit ditempatkan dalam hubungan terkawal dengan bahan lateks untuk menentukan sama ada kerengsaan kulit disebabkan. Kadang-kadang, a darah ujian dalam bentuk ujian RAST juga dilakukan, tetapi ini tidak begitu penting. Kemungkinan lain untuk diagnosis adalah ujian provokasi dan ujian epikutaneus. Sekiranya alergi lateks telah didiagnosis, selalunya ia berterusan sepanjang hayat. Walau bagaimanapun, ia dapat dipengaruhi secara positif oleh rawatan gejala akut yang berkesan dan penghindaran alergen secara konsisten. Sekiranya tidak dirawat dan kontak dengan bahan tidak dapat dielakkan, gejala-gejalanya dapat berlangsung dengan teruk. Oleh itu, alergi lateks boleh menyebabkan kejutan anaphylactic.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Alergi lateks tidak selalu memerlukan rawatan perubatan. Sekiranya hubungan dengan bahan tersebut dielakkan, tidak ada aduan yang akan berlaku. Lawatan ke doktor adalah perlu sekiranya tanda-tanda alergi muncul untuk pertama kalinya. Kemerahan dan kulit ekzema mesti diperjelaskan. Terutama tahan lama atau sangat tidak menyenangkan perubahan kulit harus diperiksa oleh doktor. Mereka yang terjejas harus mempunyai alergi yang cepat didiagnosis supaya tindakan pencegahan yang sesuai dapat diambil dengan segera. Sekiranya terdapat hubungan dengan lateks, penghidap alergi mesti berjumpa doktor dengan segera. Ini benar terutamanya jika reaksi alergi teruk berlaku sejurus selepas bersentuhan. Gejala serius seperti batuk atau sesak nafas memerlukan rawatan segera, dan dalam kes yang teruk pertolongan cemas mesti diberikan di tempat. Sekiranya berlaku alahan kejutan, perkhidmatan perubatan kecemasan mesti dimaklumkan dengan segera. Rawatan selanjutnya berlaku di hospital. Pesakit kemudian harus mempunyai yang lain ujian alergi untuk mengesahkan diagnosis dan menyesuaikan ubat jika perlu.

Komplikasi

Alergi lateks boleh menyebabkan pelbagai aduan dan gejala. Walau bagaimanapun, gejala-gejala ini dapat dibatasi dengan mudah oleh pesakit yang mengelakkan daripada terkena lateks sepenuhnya. Alergi lateks menyebabkan kemerahan pada kulit ketika disentuh atau semasa kontak berpanjangan. Gatal juga boleh berlaku. Terutama semasa hubungan seksual, alahan lateks boleh membawa untuk ketidakselesaan yang sangat tidak menyenangkan dan dengan itu mengelakkan orang yang terkena hubungan seksual sepenuhnya. Tambahan pula, alahan ini juga boleh membawa kepada bernafas kesukaran dan, dalam kes terburuk, kehilangan kesedaran pesakit sepenuhnya. Begitu juga, ketidakselesaan boleh berlaku di perut dan usus, seterusnya mengurangkan kualiti hidup. Tidak jarang, alergi lateks juga membawa kepada kejutan. Sebagai peraturan, rawatan kausal terhadap alergi lateks tidak mungkin dilakukan. Pesakit mesti meninggalkan lateks sepenuhnya dalam hidup mereka. Dalam kes ini, tidak ada komplikasi yang berlaku. Gejala tidak berlaku sekiranya hubungan dengan lateks dielakkan. Sebagai peraturan, alergi lateks tidak membawa untuk sekatan tertentu dalam kehidupan pesakit. Dalam keadaan darurat akut, semburan juga dapat digunakan, yang dapat menghilangkan rasa tidak selesa.

Rawatan dan terapi

Seperti semua alahan, yang paling berkesan terapi untuk alergi lateks adalah mengelakkan hubungan dengan alergen. Sekiranya ini tidak mungkin, alternatif yang sesuai mesti dicari. Bahan alternatif termasuk, misalnya, getah sintetik, PVC dan vinil. Sekiranya terdapat alergi lateks yang teruk, perubahan pekerjaan mungkin juga disarankan. Tambahan pula, mereka yang terjejas harus memakai pasport alahan. Bagi orang yang sangat sensitif, alat kecemasan juga boleh disediakan oleh doktor yang merawat. Ini terdiri daripada adrenalin suntikan, antihistamin tablet dan kortison penyediaan dalam bentuk pastil. Selain alergi lateks, beberapa penghidap juga mempunyai alergi silang terhadap makanan tertentu. Makanan ini juga harus dielakkan. Terdapat pelbagai pilihan untuk rawatan gejala akut. Ini termasuk antihistamin tablet, yang dicirikan oleh keberkesanannya yang cepat, dan glukokortikoid penyelesaian. Selanjutnya, sebuah adrenalin semburan boleh digunakan. Kajian klinikal sedang dijalankan untuk menentukan sama ada hiposensitisasi juga dapat mencapai kejayaan dalam alergi lateks.

Prospek dan prognosis

Alergi lateks biasanya berterusan sepanjang hayat. Dalam keadaan optimum, reaksi organisma terhadap susu getah adalah berterusan. Walau bagaimanapun, prognosis juga boleh bertambah buruk, dengan beberapa pesakit mengalami peningkatan gejala yang didokumentasikan sepanjang hayat. Dalam kes yang sangat teruk, hipersensitiviti boleh menyebabkan kejutan anaphylactic. Terdapat potensi ancaman terhadap kehidupan dan rawatan perubatan segera diperlukan. Walaupun begitu, banyak penderita dapat mencapai kebebasan dari gejala jika mereka sepenuhnya dan kekal menghindari kontak dengan rangsangan yang mencetuskan. Pentadbiran ubat atau rawatan perubatan lain tidak diperlukan untuk ini. Berkat pengembangan dan penyelidikan industri, terdapat pelbagai produk alternatif yang dapat digunakan. Oleh itu, bahan yang digunakan mesti diperiksa komponennya. Sebaik sahaja lateks ada di dalam produk, mereka yang terjejas boleh secara bebas dan atas tanggungjawab mereka sendiri untuk mendapatkan barang setanding tanpa getah. Banyak alternatif dapat diciptakan dalam kehidupan seharian, sehingga keluhan dapat dielakkan sepenuhnya. Adalah cukup untuk memberi maklumat yang mencukupi kepada orang yang berkenaan dan menunjukkan alternatif yang ada. Sekiranya terdapat penyelewengan dan kerusakan, ia harus diperiksa dengan bahan dan objek manakah yang dihubungi oleh organisma manusia. Semakin awal orang yang terjejas bertindak balas, semakin cepat perubahan dapat dilakukan.

pencegahan

Tidak ada pencegahan langkah-langkah terhadap alahan lateks. Seseorang tidak memilikinya, atau memiliki reaksi alahan ke susu getah. Oleh itu, pencegahan langkah-langkah terdiri daripada mencegah individu yang terkena dari pendedahan lebih lanjut terhadap bahan tersebut. Ini pencegahan langkah-langkah oleh itu sertakan penggunaan bahan alternatif dan maklumat komprehensif mengenai objek yang mengandungi lateks. Sekiranya alergi lateks teruk, reaksi alahan baru kadang-kadang hanya dapat dielakkan dengan menukar pekerjaan.

Penjagaan selepas itu

Penjagaan selepas ini tidak tersedia untuk alergi lateks. Ia terdiri, seperti semua alahan yang teruk, terutamanya dalam pencegahan. Oleh itu, penghindaran alergen adalah yang paling penting bagi penghidap alergi lateks selepas bermulanya reaksi alahan. Sekiranya terdapat reaksi alergi yang berulang dan tidak dapat dijelaskan, mungkin juga perlu untuk mencari secara intensif di tempat kerja dan tempat tinggal. Selain itu, setelah reaksi alergi diatasi, usaha yang lebih besar harus dielakkan untuk melindungi jantung dan pernafasan. Penjagaan susulan dalam pengertian perubatan sangat diperlukan sekiranya berlaku reaksi alergi yang teruk atau kejutan anafilaksis. Ini benar terutamanya jika sistem pernafasan atau peredaran darah terlibat. Dalam kes seperti itu, seseorang yang mempunyai alergi lateks mesti tinggal di hospital sekurang-kurangnya untuk tempoh pemerhatian. Sekiranya badan seseorang mengalami kerosakan atau kelemahan, ujian susulan mesti dilakukan. Kejutan anaphylactic, misalnya, boleh menyebabkan oksigen kekurangan di otak, jadi penting untuk memantau fungsi kognitif pesakit setelah dia stabil. Dalam beberapa kes, mungkin perlu menjalani pemeriksaan susulan secara berkala selepas kejutan alahan. Ini adalah kes, misalnya, apabila terdapat ketidakpastian mengenai kemungkinan kerosakan organ.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Orang yang mengalami alergi lateks boleh melakukan beberapa perkara dalam kehidupan seharian untuk hidup normal. Walau bagaimanapun, tidak mustahil untuk memerangi alergi lateks secara khusus melalui kaedah penyembuhan alternatif dietSebaliknya, penghidap hanya perlu mengelakkan getah. Pasaran moden mempunyai alternatif untuk hampir setiap produk susu getah. Ini benar terutamanya untuk kondom (yang diperbuat daripada kondom poliutherana atau hypoallergenic sesuai), sarung tangan dan seumpamanya. Walau bagaimanapun, tempat-tempat tertentu tetap harus dielakkan. Sebagai contoh, getah dalam bentuk zarah debu boleh didapati di bengkel, kedai DIY, kedai basikal, dan lain-lain. Oleh itu, penghidap alergi harus mengelakkan tempat-tempat seperti itu. Untuk memastikan keselamatan sekiranya berlaku kejutan alergi, disarankan bagi penghidap alergi lateks untuk membawa beberapa bentuk pengenalan yang masih akan memberitahu kepada doktor kecemasan bahawa ada alergi lateks, walaupun orang itu tidak sedarkan diri. Ini dapat dilaksanakan, misalnya, dalam bentuk gelang SOS atau pasport alahan. Di tempat-tempat di mana orang-orang yang terjejas sering (di rumah, di tempat kerja, di dalam kereta, dll.) Kit kecemasan harus disimpan, yang boleh digunakan sekiranya berlaku kejutan. Sekiranya terdapat alahan silang (terutama pada buah-buahan tertentu), ini juga harus dielakkan.