Latihan kalori dan kekuatan

Pengenalan

Latihan kekuatan digunakan untuk membentuk badan yang sempurna, menurunkan berat badan dan membina jisim otot. Untuk pergerakan yang kuat semasa latihan berat, organisma memerlukan tenaga, yang diperolehnya dari makanan. Makanan seterusnya terdiri daripada tiga kumpulan nutrien utama: Karbohidrat, protein dan lemak.

Mereka juga dipanggil makronutrien dan menyediakan keperluan tubuh kalori. Terdapat juga mikronutrien seperti unsur surih, mineral dan vitamin. Tenaga (kJ) makanan juga dinyatakan dalam kalori (kcal).

Walau bagaimanapun, jumlah kalori berbeza untuk ketiga-tiga makronutrien. Satu gram lemak mengandungi kira-kira 9.3 kalori, sementara satu gram lemak karbohidrat atau protein hanya mempunyai kira-kira 4.2 kalori. Berapa banyak kalori yang seseorang perlukan setiap hari bergantung pada beberapa faktor seperti umur, jantina, aktiviti profesional dan sukannya, pencernaan dan peratusan otot dalam tisu.

In latihan kekuatan, semestinya atlet mengambil kalori yang mencukupi. Sekiranya pengambilan kalori tidak mencukupi, organisma lebih senang kehilangan jisim otot, terutamanya semasa latihan intensif. Sama seperti ketahanan latihan, banyak kalori dibakar semasa latihan kekuatan.

Penggunaan kalori selama satu jam latihan kekuatan boleh mencapai 600 kilokalori, bergantung pada badan, rehat semasa latihan, jenis latihan, berat yang digunakan dan intensitas latihan. Seorang lelaki dengan tinggi 1.80 meter dan berat 100 kg mempunyai penggunaan kalori kira-kira 150 kalori semasa sesi latihan kekuatan ketika mengangkat beban ringan selama satu jam. Dengan berat dan latihan intensif, angka ini dapat meningkat hingga 300 kalori.

Pengambilan kalori

Banyak studio sukan dan portal Internet menawarkan kalkulator penggunaan, untuk menghitung kalori yang dibakar dengan latihan berat. Adalah wajar untuk menentukan ini untuk mengira pengambilan kalori yang ideal. Oleh itu, ahli sukan boleh yakin bahawa dia tidak menghabiskan terlalu banyak atau terlalu sedikit tenaga dengan makanan.

Sebagai tambahan kepada faktor jantina dan tinggi badan, berat badan semasa juga penting untuk mengira pengambilan kalori. Semakin banyak jisim badan seseorang, semakin banyak kalori yang dapat dia bakar semasa bersenam. Pada tahun-tahun kemudian, penggunaan kalori perlahan-lahan menurun; ini juga berlaku untuk latihan kekuatan.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa dari usia 25 tahun ke atas, bahagian otot dalam jumlah jisim badan menurun dan oleh itu tenaga yang sedikit dibakar. Terlepas dari ini, intensiti latihan kekuatan juga menentukan penggunaan kalori. Dianggarkan bahawa satu jam latihan intensif dan kekuatan memakan sekitar 600 kkal.

Kadang-kadang ini lebih daripada yang dapat dicapai dengan ketahanan sukan seperti berjoging or berenang. Latihan kekuatan dengan beberapa kumpulan otot besar adalah paling berkesan. Mereka menggunakan sejumlah besar tenaga semasa aktiviti sukan.

Walau bagaimanapun, otot tidak hanya membakar kalori selama latihan berat, tetapi juga pada waktu rehat. Oleh itu, orang yang mempunyai bahagian otot yang tinggi juga mempunyai kadar metabolisme basal yang meningkat - itulah jumlah kalori yang mereka perlukan untuk "menjalankan" badan setiap hari tanpa tekanan tertentu. Latihan kekuatan juga disebabkan oleh kesan yang sangat tinggi selepas ini. Walaupun selepas latihan, keperluan tenaga masih meningkat kerana simpanan karbohidrat diisi semula dan produk buangan harus dipecah dan otot bertambah. Proses ini dapat disokong oleh makanan ringan dan kaya protein selepas latihan.