Latihan kekuatan di rumah

Setiap tahun kira-kira separuh daripada Jerman memutuskan untuk melakukan lebih banyak sukan. Walaupun begitu, kebanyakan dari mereka tidak dapat menjaga niat baik mereka dan tidak dapat mengatasi keparat batin mereka untuk lebih kerap ke gim. Selain kelelahan dalam kehidupan sehari-hari, tingginya keanggotaan dan terutama bagi manusia yang berpenyakit ketakutan untuk memalukan dirinya dianggap sebagai alasan kerap membiarkan latihan gagal.

Yang cekap latihan kekuatan sama layaknya di rumah. Hanya beberapa peranti, seperti beberapa dumbbell, yang diperlukan. Kadang kala berlatih sepenuhnya dengan berat badan anda sendiri dan beberapa objek sehari-hari (meja, kerusi, botol air). Walau bagaimanapun, penting untuk merangka rancangan yang konsisten untuk latihan kekuatan dan mematuhinya jika boleh. Yang dipanggil blackroll boleh juga digunakan untuk latihan kekuatan di rumah.

Latihan Kekuatan Asas

Banyak pemula menyamakan latihan kekuatan dengan bina badan. Tetapi itu tidak betul. Latihan kekuatan adalah kaedah latihan dengan tujuan yang berbeza dapat dicapai.

Latihan kekuatan terutama mengenai pengembangan dan peningkatan kekuatan, sering digabungkan dengan sukan lain. Dengan cara yang, bina badan adalah sukan dengan sendirinya dan bertujuan untuk meningkatkan jisim otot secara estetik (maksimum). Kekuatan ditakrifkan secara biologi sebagai keupayaan untuk mengatasi atau melawan daya tahan melalui otot.

Kekuatan ini tentunya selalu bergantung kepada pelbagai faktor. Ini termasuk umur, jantina, status pemakanan, status latihan, struktur otot dan juga keadaan biomekanik (seperti memanfaatkan). Walaupun dalam keadaan bersusah payah, kita tidak akan menggunakan semua serat otot pada masa yang sama, tetapi hanya sekitar dua pertiga serat.

Terdapat alasan yang baik untuk ini: kekuatan otot yang tersisa dikekalkan sebagai simpanan untuk keadaan kecemasan. Inilah sebabnya mengapa orang sering dapat menunjukkan kekuatan yang lebih besar dalam situasi yang melampau daripada yang biasa berlaku dalam latihan biasa. Kekuatan otot ini terbahagi kepada tiga jenis:

  • Daya maksimum, kekuatan yang paling besar yang dapat digunakan oleh atlet terhadap rintangan
  • Kekuatan berkelajuan tinggi, kekuatan dengan bantuan yang mana kita dapat mengatur badan kita sendiri, bahagian badan atau bahkan alat yang bergerak pada kelajuan tinggi
  • Kekuatan ketahanan, ketahanan terhadap keletihan semasa beban berpanjangan atau berulang.