Latihan kekuatan untuk punggung yang kuat

Pengenalan

Penyakit yang meluas selain sakit kepala di negara ini sudah kembali kesakitan. Terutama pekerja dan pekerja yang menghabiskan sebahagian besar waktu bekerja mereka di pejabat sering mengadu sakit belakang ketika mereka berbaring di sofa di rumah pada waktu petang. Latihan belakang adalah mustahak dan dapat membantu mengatasi masalah ini, membetulkannya dan juga mencegahnya.

Otot belakang merangkumi otot punggung yang luas, otot rhomboid, yang otot bulat besar, yang otot bulat kecil, yang otot trapezius, extensor punggung panjang, otot tulang atas dan otot tulang bawah. Kekurangan latihan otot-otot ini boleh menyebabkan pemendekan otot dada otot, mengakibatkan kepincangan di tulang belakang. Disasarkan latihan belakang dapat membantu melegakan kesakitan, mencegahnya dan mengekalkan mobiliti. Yang baik dan berkesan latihan kekuatan untuk bahagian belakang harus terdiri daripada pelbagai latihan dan melatih semua bahagian dan otot punggung yang berkaitan dengan tahap yang sama. Sebagai tambahan kepada latihan belakang, anda mesti selalu melakukan perut dan dada latihan juga untuk mencegah ketidakseimbangan otot.

Mendayung Balik

"Terbalik Mendayung dengan Towel ”adalah senaman yang baik yang membentuk punggung lebar dan melatih otot punggung yang luas. Anda memerlukan tiang dan dua tuala. Tuala dililit di bar dan digantung di palang.

Kaki bersandar di tumit di lantai. Seluruh badan diregangkan dan dalam satu barisan. Sekarang anda menarik badan anda sedekat mungkin ke bar dan tetap dalam garis lurus.

Posisi paling atas dipegang selama dua hingga tiga saat dan kemudian badan diturunkan kembali ke posisi awal. Latihan lain adalah "Alternating Dumbbell Row" dan sangat sesuai untuk melatih otot tudung. Kaki berdiri selebar bahu dengan bahagian atas badan membongkok ke hadapan.

Bahagian belakang lurus, tidak bulat. Dumbbells dibiarkan tergantung di posisi permulaan di hadapan badan dan kemudian bergantian diangkat dan diturunkan pada awal latihan. Dumbbell dipandu untuk dada tinggi, dipegang sebentar dan kemudian diturunkan lagi.