Latihan latihan kekuatan

semasa latihan kekuatan, semua bahagian badan dapat dilatih melalui pelbagai latihan. Terdapat latihan untuk bahu dan leher kawasan, untuk lengan, untuk bahagian atas badan dan batang badan, untuk otot perut dan belakang, untuk punggung, paha dan betis.

maklumat am

Sebelum anda memulakan a latihan kekuatan, kamu patut panaskan badan anda dengan sewajarnya untuk menyiapkan otot untuk beban yang akan datang dan mencegah kecederaan. Secara amnya, anda tidak seharusnya melakukan latihan kekuatan di bawah tekanan masa, tetapi luangkan masa yang cukup untuk setiap latihan. Ini adalah satu-satunya cara untuk memastikan bahawa latihan dilakukan dengan betul.

Pelaksanaan yang tidak betul boleh menyebabkan kesakitan dan kecederaan. Semua latihan harus dilakukan di kedua-dua belah pihak, supaya kedua-dua lengan dan kedua kaki selalu dilatih dengan cara yang sama. Sebaliknya seseorang harus memastikan untuk selalu melatih agonis dan antagonis secara sama rata.

Agonis adalah "pemain" (misalnya bisep) dan antagonis adalah "lawan" (contohnya trisep). Ini adalah otot yang bertentangan secara anatomi yang saling menyokong.

Agonis melenturkan sendi dan antagonis meregangkan sendi dan dengan itu melakukan pergerakan balas. Latihan yang baik dan betul merangkumi betul bernafas. Apabila anda tegang, anda menarik nafas lega.

Ini dapat diingat dengan mudah oleh dua "A" di awal kata. Semasa bersantai, anda menarik nafas lega, di sini kedua-dua perkataan bermula dengan "E". Aspek penting lain adalah jeda, yang harus diperhatikan dengan secukupnya.

Semasa latihan, anda juga harus ingat minum cukup banyak cecair, kerana anda boleh kehilangan banyak cecair melalui peluh. Sekiranya anda merasa lembik atau sakit sebelum bersenam, lebih baik melangkau senaman dan mendapatkan pemulihan sepenuhnya terlebih dahulu. Dalam keadaan terburuk, selesema yang ditangguhkan boleh menyebabkan serius jantung keradangan otot. Berikut ini, latihan untuk semua bahagian badan dibentangkan sebelum satu perenggan mengenai latihan tanpa peralatan mengikuti di akhir.