Latihan kepantasan

definisi

Latihan kepantasan merujuk kepada kemampuan tubuh manusia untuk bertindak balas terhadap rangsangan dan / atau isyarat secepat mungkin dan untuk menyelesaikan tindakan pergerakan yang diperlukan. Ini memerlukan interaksi optimum antara sistem saraf dan otot supaya tidak ada masa yang hilang. Latihan kepantasan memerlukan tahap kepekatan yang tinggi, kerana latihan jenis ini memberikan tuntutan autonomi yang sangat tinggi sistem saraf. Latihan kepantasan di bawah keletihan tidak menjanjikan kejayaan.

Siapa yang mendapat faedah daripada latihan kepantasan?

Kelajuan maksimum adalah faktor yang sangat penting dalam banyak sukan dan bagi kebanyakan prestasi sukan ini adalah terhad. Terutama semua disiplin pecut, disiplin berbasikal, luncur laju, disiplin lemparan dan tolak, dan banyak sukan berpasukan banyak bergantung pada kelajuan sebagai faktor asas yang mempengaruhi. Dalam sukan bola sepak, bola baling, hoki lapangan, bola keranjang dan sukan pasukan yang lain adalah faktor yang dapat menentukan kekalahan dan kemenangan.

Sekiranya penyerang lebih cepat daripada pemain pertahanan, peluang untuk memenangi duel pecut dan menjaringkan gol atau satu mata meningkat. Dalam sukan lompat seperti lompat jauh dan lompat tinggi, kelajuan adalah faktor yang menentukan jarak dan ketinggian lompatan. Semakin cepat atlet dapat memulakan, semakin tinggi kebarangkalian dia dapat memindahkan impuls ke fasa penerbangan. Seseorang tidak dapat membuat generalisasi bahawa atlet terpantas melonjak terjauh atau tertinggi. Namun, sering berlaku bahawa pelari pecut bertaraf dunia juga merupakan pelompat jauh kelas dunia.

Bagaimana anda boleh meningkatkan kelajuan anda?

Asas untuk latihan kelajuan yang berjaya, adalah latihan kekuatan. Contohnya, biasa latihan kekuatan latihan digunakan dan diiklankan sebagai latihan kepantasan kerana berat yang lebih rendah dan pelaksanaan letupan. Semasa am hipertrofi latihan didapati bahawa kesan latihan juga mempengaruhi kepantasan secara positif.

Latihan kepantasan telah berkembang dengan positif dalam beberapa tahun kebelakangan. Kajian baru-baru ini mengesahkan bahawa bahkan orang tua bereaksi positif terhadap latihan kelajuan sederhana (terutama dalam sukan berpasukan, pecut biasanya agak pendek. Dalam bola sepak, pecut jarang melebihi tanda 30 meter.

Dalam bola baling, pecut biasanya lebih pendek. Seseorang tidak mencapai kelajuan tertinggi sebelum tanda 40 meter. Untuk melatih kelajuan sekarang, fokusnya harus pada percepatan, bukan hanya kecepatan murni.

Pecutan boleh dilakukan dari pelbagai posisi dan pada pelbagai jenis isyarat. Semakin besar variasinya, latihan percepatan semakin berkesan. Terutama dalam sukan berpasukan, pecut biasanya agak singkat.

Dalam bola sepak, pecut jarang melepasi tanda 30 meter. Dalam bola baling, pecut biasanya lebih pendek. Seseorang tidak mencapai kelajuan tertinggi sebelum tanda 40 meter.

Untuk melatih kelajuan sekarang, fokusnya harus pada percepatan, bukan hanya kecepatan murni. Pecutan boleh dilakukan dari pelbagai posisi dan pada pelbagai jenis isyarat. Semakin besar variasinya, latihan percepatan semakin berkesan.

Terutama dalam sukan berpasukan, pecut biasanya agak singkat. Dalam bola sepak, pecut jarang melepasi tanda 30 meter. Dalam bola baling, pecut biasanya lebih pendek.

Seseorang tidak mencapai kelajuan tertinggi sebelum tanda 40 meter. Untuk melatih kelajuan sekarang, fokusnya harus pada percepatan, bukan hanya kecepatan murni. Pecutan boleh dilakukan dari pelbagai posisi dan pada pelbagai jenis isyarat. Semakin besar variasinya, latihan percepatan semakin berkesan.