Latihan ketahanan di rumah

Pengenalan

Endurance adalah daya tahan organisma fizikal terhadap keletihan semasa latihan yang berpanjangan dan merupakan salah satu kemahiran asas motor. Tujuan ketahanan latihan adalah untuk meningkatkan daya tahan, yang boleh memberi kesan positif pada kesihatan, seperti sistem kardiovaskular. Tujuannya adalah untuk memperpanjang masa di mana tubuh dapat melakukan, dan pada masa yang sama memendekkan masa pertumbuhan semula. Latihan sedemikian juga boleh dilakukan di rumah dan terdiri daripada ciri-ciri berikut: Endurance latihan boleh dilakukan tanpa, tetapi juga dengan peralatan yang boleh dipasang di rumah anda sendiri, seperti anak tangga. - Keamatan senaman,

  • Ketumpatan beban,
  • Julat beban,
  • Tempoh muatan dan
  • Kekerapan latihan.

Apa kemungkinan latihan ketahanan tanpa peralatan?

Terdapat banyak kemungkinan latihan ketahanan tanpa peralatan, yang dalam kebanyakan kes dilakukan di udara terbuka. Ini termasuk berlari atau disebut juga berjoging. Atlet berlari untuk jangka masa yang lebih lama (lebih kurang

30-60 min) pada kadar yang selesa. Kembara juga merupakan latihan ketahanan tanpa peralatan dan dicirikan dengan berjalan kaki di alam selama beberapa jam. Sukan lain yang boleh dilakukan tanpa peralatan adalah berenang.

Terdapat banyak perbezaan berenang gaya, yang masing-masing melatih daya tahan dan memerlukan otot di seluruh badan. Walau bagaimanapun, tidak perlu meninggalkan rumah untuk latihan ketahanan tanpa peralatan, ada banyak kemungkinan untuk berlatih di empat dinding anda sendiri. Rancangan latihan sendiri dapat dibuat dan dijalankan secara bebas.

Ini termasuk, sebagai contoh, latihan litar. Ini bermaksud bahawa latihan yang berbeza dilakukan berulang kali satu demi satu. Latihan mana yang dipilih adalah individu, sebagai contoh larian petinju (pantas berlari di tempat dengan pukulan tinju yang kuat ke depan) atau jack jump, yang semua orang tahu dari dirinya zaman kanak-kanak, boleh disenaraikan. Bagi atlet yang tidak yakin dengan pilihan latihan, disarankan untuk menggunakan video sukan untuk latihan. Video seperti itu, yang tersedia dengan latihan dan tahap kesukaran yang sangat berbeza, boleh dibeli atau ditonton di internet.

Apa kemungkinan latihan ketahanan dengan peralatan?

Untuk latihan ketahanan, terdapat banyak alat yang membolehkan atlet melatih daya tahan tanpa perlu keluar. Treadmill atau ergometer basikal memungkinkan untuk bersukan di bangunan. Walau bagaimanapun, ia juga mungkin dilakukan sukan ketahanan di udara terbuka dengan peralatan sukan seperti basikal, seluncur sebaris atau ski untuk ski merentas desa.

Khas lain sukan ketahanan peralatan adalah stepper, cross trainer dan trampolin. Peralatan sukan yang biasanya hanya terdapat di kecergasan studio atau kelab dan tidak di rumah dengan atlet adalah mendayung mesin, ergometer berulang, ergometer badan atas, pelatih ski merentas desa dan seumpamanya. Stepper adalah peralatan sukan yang digunakan untuk latihan ketahanan otot dan boleh dibandingkan dengan menaiki tangga.

Semasa latihan dengan stepper, otot di kaki dan bawah dilatih, terutama lurus paha otot dan otot gluteus besar. Seluruh badan mendapat manfaat dari latihan rutin di stepper, seperti juga latihan ketahanan, kerana darah peredaran seluruh badan dirangsang, paru-paru kelantangan meningkat dan atlet dapat mengurangkan tekanan. Bersenam di stepper mempunyai penggunaan kalori yang tinggi dan merupakan sukan murah yang boleh dipraktikkan di rumah dalam cuaca apa pun.

Ergometer basikal juga disebut basikal latihan, basikal berputar atau dalaman dan merupakan peralatan sukan yang serupa dengan reka bentuk basikal, ia mempunyai pelana, pedal dan pegangan. Dengan ergometer basikal daya tahan dilatih dan dengan demikian keadaan dan jisim otot terbentuk. Kaki / peha dan sistem kardiovaskular sangat tertekan.

Ciri khas peralatan sukan ini adalah fungsi ergonomik, yang menggunakan sensor untuk mengumpulkan data mengenai atlet, seperti pengukuran nadi. Melalui tetapan yang berbeza adalah mungkin untuk mengubah tahap kesukaran ergometer basikal. Fungsi ini meniru berbasikal dengan gunung, supaya atlet dapat naik gunung di ruang tamu di rumah.

Tetapan selanjutnya juga membolehkan latihan selang, antara lain. Trampolin adalah peralatan sukan yang sangat sesuai untuk latihan di rumah, kerana ia tidak memerlukan usaha. Melompat trampolin adalah latihan yang sangat berkesan dan oleh itu badan menggunakan banyak kalori dalam masa yang sangat singkat.

Tambahan lagi, latihan sangat mudah di sendi, itulah sebabnya trampolin juga sesuai untuk berat badan berlebihan orang. Trampolin menuntut hampir semua otot badan dan oleh itu menyeluruh. Selanjutnya, lompatan trampolin melepaskan endorfin, yang menempatkan atlet dalam suasana hati yang baik. Selanjutnya, sistem kardiovaskular diperkukuhkan dan disokong.