Laksatif untuk penurunan berat badan

Bolehkah anda menurunkan berat badan dengan julap?

Sesiapa yang tertanya-tanya sama ada julap sesuai untuk menurunkan berat badan terlebih dahulu perlu mengetahui bagaimana dan di mana bahan bertindak dalam badan.

Apa julap lakukan dalam badan

Laksatif memberikan kesannya melalui mekanisme yang berbeza. Sebagai contoh, sesetengah memastikan bahawa air dikekalkan di dalam usus dan bukannya diserap melalui dinding usus (cth laktulosa, garam Epsom, macrogol, bisacodyl) atau lebih banyak air dan garam dilepaskan ke dalam usus (cth. bisacodyl, sodium picosulfate, anthraquinones daripada daun senna atau kulit alder). Kedua-duanya menjadikan najis lebih lembut dan licin, jadi ia boleh dibuang dengan lebih mudah.

Julap lain merangsang pergerakan usus, iaitu peristalsis usus (cth minyak kastor, antrakuinon daripada daun senna atau kulit alder). Oleh itu, najis diangkut dengan lebih cepat ke arah pintu keluar.

Mengapa menurunkan berat badan dengan julap tidak berfungsi

Tidak kira apa mekanisme tindakan julap yang digunakan, mereka memberikan kesannya terutamanya dalam usus besar. Pada masa makanan tiba di sana, bagaimanapun, penyerapan lemak, karbohidrat dan nutrien lain boleh dikatakan lengkap. Ini berlaku hampir secara eksklusif di dalam usus kecil – iaitu satu stesen sebelum usus besar.

Julap untuk penurunan berat badan – risikonya

Oleh itu, penurunan berat badan yang sebenar melalui julap adalah tidak mungkin. Lebih-lebih lagi, percubaan itu melibatkan risiko kesihatan:

Contohnya, penggunaan julap yang kerap untuk menurunkan berat badan atau atas sebab lain (seperti sembelit kronik) boleh mengganggu keseimbangan air dan elektrolit secara berbahaya. Ini kerana kebanyakan julap menyebabkan badan kehilangan banyak cecair dan garam, terutamanya kalium dan magnesium. Ini boleh mengakibatkan sembelit dan aritmia jantung, antara lain. Dalam kes yang paling teruk, ia juga boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang (kegagalan buah pinggang) atau lumpuh usus (ileus lumpuh).

Di samping itu, penyalahgunaan beberapa julap (untuk penurunan berat badan, gangguan makan, dll.) boleh menyebabkan ketagihan: Penggunaan berulang menyebabkan usus menjadi semakin lembap. Pada satu ketika, ia tidak lagi boleh mengosongkan sendiri, tetapi hanya dengan bantuan meningkatkan dos julap - lingkaran setan.

Kesimpulan

Jangan ambil julap untuk menurunkan berat badan! Faedahnya adalah ilusi, dan risikonya tidak boleh dipandang remeh.

Sebaliknya, ia kadangkala mengandungi ubat sintetik yang tidak diisytiharkan dalam dos yang berkesan secara farmakologi atau bahkan dalam dos berlebihan - contohnya, fenolftalein. Bahan ini pernah digunakan sebagai julap, tetapi kemudian ditarik balik daripada pasaran kerana kesan sampingan yang serius (seperti edema pulmonari, edema serebrum, kerosakan buah pinggang, dll.).

Apa yang sangat membantu untuk menurunkan berat badan

Jadi jika anda benar-benar ingin menghilangkan timbunan lemak, sebaiknya lakukan tanpa julap. Untuk menurunkan berat badan, tidak cukup untuk minum sebarang teh atau kapsul telan. Sebaliknya, anda perlu aktif: Untuk penurunan berat badan yang sihat dan berkekalan, tiada perubahan dalam diet dan senaman yang kerap. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini di sini.