Kolesterol LDL: Maksud nilai makmal anda

Apakah kolesterol LDL?

Kolesterol LDL ialah lipoprotein, iaitu sebatian lemak (seperti kolesterol) dan protein. Hanya dalam sebatian sedemikian bahan-bahan yang tidak larut air seperti ester kolesterol boleh diangkut dalam darah yang kebanyakannya berair. Lipoprotein lain termasuk kolesterol HDL dan kolesterol VLDL. Yang terakhir adalah pendahulu kepada LDL.

Hati pada mulanya menghasilkan VLDL (lipoprotein ketumpatan sangat rendah), yang sarat dengan kolesterol dan lemak lain (trigliserida). Melalui pemecahan trigliserida oleh enzim tertentu dan perubahan dalam struktur lipoprotein, kolesterol LDL dihasilkan melalui peringkat pertengahan (IDL). Tugasnya adalah untuk mengangkut kolesterol dari hati ke sel-sel badan. Sel-sel ini memerlukan kolesterol untuk membina membran sel dan menghasilkan pelbagai hormon (seperti estrogen).

Biasanya, sel mengawal selia pengambilan kolesterol dengan tidak lagi membentangkan reseptor untuk pengambilannya pada permukaannya apabila terdapat lebihan. Pada masa yang sama, pengeluaran kolesterol dalam hati terhalang jika paras kolesterol dalam darah mencukupi.

Hiperkolesterolemia keluarga, sebaliknya, disebabkan oleh kecacatan pada reseptor LDL. Mereka yang terjejas mempunyai sedikit atau tiada struktur reseptor LDL berfungsi. Akibatnya, aterosklerosis berkembang pada zaman kanak-kanak dan gejala sekunder seperti penyakit jantung koronari berkembang lebih awal daripada biasa.

Bilakah kolesterol LDL ditentukan?

Nilai kolesterol LDL amat penting jika doktor ingin menilai risiko aterosklerosis. Ini memainkan peranan tertentu jika pesakit sudah mengalami tanda-tanda penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung koronari. Nilai LDL juga ditentukan jika gangguan lipometabolik disyaki atau untuk memantau kejayaan terapi penurun lipid (cth diet atau ubat).

Nilai darah - LDL

Untuk menentukan kolesterol LDL, doktor mengambil sampel darah daripada pesakit. Pesakit sepatutnya berpuasa untuk ujian pertama, tetapi harus menahan diri daripada makan makanan berlemak yang berlebihan dan minum alkohol, terutamanya pada hari-hari sebelumnya. Pada masa kini, banyak makmal juga boleh menentukan LDL tidak kira sama ada pesakit berpuasa atau tidak. Oleh itu, pesakit tidak perlu lagi berpuasa untuk pemeriksaan susulan.

Walau bagaimanapun, jika terdapat faktor risiko untuk penyakit kardiovaskular, kolesterol LDL harus lebih rendah lagi, iaitu kurang daripada 100 mg/dl (atau sekurang-kurangnya LDL yang meningkat harus dikurangkan sekurang-kurangnya separuh). Jika pesakit sudah mengalami penyakit jantung koronari, contohnya, pakar mengesyorkan kolesterol LDL kurang daripada 70 mg/dl.

Nisbah LDL/HDL juga boleh membantu dalam menilai risiko arteriosklerosis pesakit: Semakin banyak kolesterol LDL dan semakin kurang kolesterol HDL seseorang, semakin tinggi hasil bagi, dan sebaliknya.

Pada orang yang tidak mempunyai faktor risiko lain untuk arteriosklerosis (seperti tekanan darah tinggi), nisbah LDL/HDL hendaklah di bawah empat. Sebaliknya, nisbah di bawah tiga disyorkan untuk orang yang mempunyai faktor risiko lain dan nisbah di bawah dua untuk orang yang sudah mempunyai arteriosklerosis, contohnya.

Nisbah LDL/HDL kini telah kehilangan beberapa kepentingannya apabila ia datang untuk menganggar risiko kardiovaskular. Nampaknya, tahap kolesterol HDL "baik" yang sangat tinggi (melebihi lebih kurang 90 mg/dl) meningkatkan risiko arteriosklerosis. Oleh itu, perkara berikut tidak digunakan untuk kolesterol HDL: lebih banyak, lebih baik.

Kolesterol LDL pada kanak-kanak dan remaja

Pada kanak-kanak kecil, nilai garis panduan kolesterol LDL berikut dianggap boleh diterima, bergantung pada umur:

nilai LDL

1-3 tahun

<90 mg / dl

4-7 tahun

<100 mg / dl

8-19 tahun

<110 mg / dl

Perkara berikut juga terpakai kepada kanak-kanak dan remaja yang lebih tua: Tahap kolesterol LDL turun naik lebih daripada orang dewasa. Ia berubah dengan perkembangan fizikal. Tahap LDL meningkat terutamanya dalam tiga tahun pertama dan menjelang akhir akil baligh. Kanak-kanak perempuan secara amnya mempunyai lebih sedikit kolesterol LDL dalam darah mereka berbanding lelaki pada umur yang sama.

Bilakah kolesterol LDL terlalu rendah?

Kolesterol LDL hanya rendah dalam kes yang jarang berlaku. Kajian juga menunjukkan bahawa walaupun pada tahap yang sangat rendah, masih terdapat rizab yang mencukupi untuk pengeluaran hormon, contohnya. Punca tahap rendah boleh menjadi kekurangan zat makanan, walaupun ini sangat jarang berlaku di negara perindustrian. Sebab lain yang mungkin untuk kolesterol LDL rendah (atau sekurang-kurangnya penyakit yang berkaitan) adalah

 • Gangguan metabolik
 • Penyakit serius (kanser, jangkitan serius)
 • Kelenjar tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme)
 • Kelemahan hati
 • operasi
 • Terlebih dos ubat penurun kolesterol
 • Sakit mental

Bilakah kolesterol LDL terlalu tinggi?

Hiperkolesterolemia sekunder, sebaliknya, biasanya disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat dengan aktiviti fizikal yang terlalu sedikit dan peningkatan pengambilan kalori dan lemak. Penyebab lain yang mungkin adalah

 • Kencing manis
 • Kelenjar tiroid tidak aktif (hipotiroidisme)
 • Disfungsi buah pinggang
 • Penyakit hati atau saluran hempedu kronik
 • Anoreksia (mekanisme tidak jelas)

Kehamilan juga boleh menyebabkan peningkatan tahap LDL. Perkara yang sama berlaku untuk beberapa ubat, terutamanya hormon seks atau beberapa ubat HIV.

Bagaimanakah saya boleh menurunkan kolesterol LDL?

Jika kolesterol LDL terlalu tinggi, biasanya terdapat keperluan untuk tindakan. Arteriosklerosis yang terhasil dan progresif merupakan faktor risiko penting untuk perkembangan penyakit lain: Peningkatan oklusi vaskular bermakna tisu badan dibekalkan dengan darah dan oksigen yang semakin kurang penting. Akibat yang mungkin adalah gangguan peredaran darah seperti penyakit jantung koronari, yang boleh menyebabkan serangan jantung. Walau bagaimanapun, arteriosklerosis juga mempunyai akibat yang serius di bahagian lain badan, seperti otak (strok) atau kaki (penyakit oklusif arteri periferal, PAOD).