Lebam di paha

definisi

Dalam kes a lebam (hematoma), darah dari yang cedera saluran darah bocor ke tisu sekitarnya. Bergantung pada kedalaman yang cedera darah kapal, darah mengumpul di subkutan tisu lemak atau dalam tisu penghubung sekitar otot (kotak otot). Pada paha, lebam seperti itu sering terjadi akibat kecederaan dan trauma dari luar, misalnya dari pukulan atau dari menabrak benda keras.

Dalam kes-kes ini, seseorang juga bercakap mengenai a ciuman kuda. Bergantung pada tahap trauma dan ukuran yang cedera darah kapal, yang lebam pada paha boleh mengambil pelbagai ukuran dan kadang-kadang membengkak dan sakit teruk. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, lebam pada paha sembuh tanpa akibat dalam dua hingga tiga minggu. Makrofag khas dalam tisu mengambil sisa darah dan menggunakannya.

Punca

Lebam di paha paling kerap berlaku selepas trauma yang sesuai, iaitu kecederaan di kawasan yang terjejas. Ini biasanya berlaku dalam konteks kesan kekerasan tumpul pada paha, yang sesuai dengan kekacauan atau lebam. Contohnya ialah memukul tepi meja atau jatuh ke atas objek keras.

Lebam adalah salah satu akibat yang paling biasa kecederaan sukan. Banyak sukan boleh difikirkan di sini, seperti sukan tinju, bola sepak dan bola pada umumnya, atau aktiviti yang berisiko jatuh, seperti bermain ski atau berbasikal. Operasi pada paha atau campur tangan perubatan lain seperti tusuk kapal semasa a pemeriksaan kateter jantung juga boleh menyebabkan kecederaan kapal dan dengan itu lebam di paha.

Sebab-sebab yang disebutkan di atas mempunyai persamaan bahawa orang yang terkena kesan trauma atau kecederaan di kawasan paha. Sekiranya trauma seperti itu tidak diingati dan (mungkin berulang kali) lebam yang lebih besar, doktor mesti menolak kecenderungan kongenital untuk berdarah (hemofilia). Sekiranya terdapat kecenderungan pendarahan, trauma kecil yang disebut (misalnya sedikit lebam) mengakibatkan lebam besar kerana darah tidak membeku. Situasi yang serupa diperhatikan pada pesakit yang mengambil ubat penipisan darah seperti Marcumar®. Dalam kes ini, dos ubat harus diperiksa.

Tempoh

Lebam yang tidak rumit sembuh tanpa akibat dalam dua hingga tiga minggu, bergantung pada ukurannya. Proses ini berlaku dalam peringkat ciri. Pada mulanya, darah segar mengalir ke tisu lemak atau otot dan tempat itu kelihatan kemerahan.

Sebaik sahaja darah ini mula membeku, noda berubah menjadi ungu menjadi kebiruan. Sebagai pigmen darah merah (hemoglobin) dipecah oleh beberapa enzim, lebam mula-mula berubah menjadi coklat / hitam, kemudian hijau dan akhirnya kekuningan. Sekiranya, lebam hampir tidak pulih setelah dua minggu, misalnya kerana ia sangat luas atau mendalam, doktor harus berunding. Dalam kes ini, mungkin perlu memasukkan saliran atau, dalam kes yang jarang berlaku, untuk menghilangkan lebam secara pembedahan. Dalam kes ini badan tidak dapat menguraikan darah yang membeku itu sendiri dan proses pengerasan dan pembentukan semula dalam tisu boleh berlaku.