Lefax untuk Masalah Perut dan Usus

Bahan aktif ini terdapat dalam Lefax

Bahan aktif dalam Lefax ialah apa yang dipanggil defoamer simeticon. Ini melarutkan buih yang menyebabkan kesakitan dengan merendahkan ketegangan permukaan gelembung gas. Ini memudahkan gas diserap oleh dinding usus dan dikumuhkan melalui usus. Gejala pencernaan yang menyakitkan lega. Dadah dikumuhkan tidak berubah selepas melalui usus. Persediaan enzim Lefax juga mengandungi beberapa enzim yang penting untuk pencernaan (protein: lipase, amilase, protease) yang membantu memecahkan komponen makanan.

Bilakah Lefax digunakan?

Ubat ini digunakan untuk:

 • pembentukan gas yang berlebihan dalam saluran gastrousus, termasuk selepas pembedahan
 • gangguan atau aduan fungsi gastrousus (rasa kenyang, kenyang pramatang, kembung perut (meteorisme), sendawa)
 • pemeriksaan diagnostik abdomen yang akan datang (ultrasound, X-ray, endoskopi gastrousus)
 • Keracunan cecair pencuci pinggan sebagai pertolongan cemas

Enzim Lefax juga digunakan untuk menyokong fungsi penghadaman yang lemah.

Apakah kesan sampingan Lefax?

Setakat ini, tiada kesan sampingan Lefax telah diperhatikan dalam persediaan tanpa suplemen enzim. Persediaan ini sesuai untuk semua peringkat umur dan juga diterima dengan baik semasa kehamilan.

Sangat jarang, mengambil enzim Lefax menyebabkan kerengsaan mukosa mulut pada individu yang sensitif. Di samping itu, tindak balas alahan terpencil adalah mungkin. Bagi penghidap cystic fibrosis (penyakit metabolik keturunan), mengambil dos enzim Lefax yang tinggi boleh menyebabkan halangan usus.

Reaksi alahan yang teruk terhadap bahan aktif atau bahan lain mungkin ditunjukkan oleh bengkak muka atau saluran pernafasan dengan sesak nafas, serta penurunan tekanan darah. Dalam kes ini, gejala memerlukan perhatian perubatan kecemasan segera.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan Lefax

Tambahan pula, mengambil varian dengan enzim pencernaan tidak dibenarkan semasa pankreatitis. Kanak-kanak di bawah umur dua belas tahun, wanita hamil dan ibu yang menyusu harus mengelakkan dadah, kerana hasil kajian tidak mencukupi.

Memandangkan ubat itu mengandungi pelbagai gula (sukrosa, glukosa), anda harus berjumpa dengan doktor anda sekiranya terdapat intoleransi gula yang diketahui.

Setakat ini, interaksi dengan ubat lain tidak diketahui. Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk memaklumkan kepada doktor atau ahli farmasi tentang ubat lain yang diambil untuk menjelaskan kemungkinan kesan sampingan.

Bayi dan kanak-kanak kecil

Titisan Lefax tersedia untuk kanak-kanak sehingga umur enam tahun untuk memudahkan pengambilan.

Tablet kunyah Lefax diambil tiga hingga empat kali sehari, bergantung pada dos, dan dikunyah dengan teliti. Mereka juga boleh diambil sebelum waktu tidur.

Untuk titisan Lefax (dispenser pam), jadual dos berikut mengikut keputusan kumpulan umur:

 • Bayi: satu hingga dua suntikan pam dengan makanan
 • kanak-kanak berumur satu hingga enam tahun: dua suntikan pam tiga hingga lima kali sehari
 • enam tahun ke atas: dua hingga empat suntikan pam tiga hingga lima kali sehari

Sebagai persediaan untuk langkah diagnostik, titisan dimulakan sehari sebelum peperiksaan. Keputusan mengenai dos yang diperlukan dibuat oleh doktor.

Bahan aktif Lefax adalah langkah segera sekiranya berlaku keracunan dengan surfaktan (cecair pencuci, detergen, sabun). Bergantung kepada keparahan keracunan, orang dewasa menerima satu hingga dua sudu titisan dan kanak-kanak 0.5 hingga dua sudu teh. Berikutan langkah awal ini, doktor harus segera dirujuk dalam apa jua keadaan.

Penyediaan enzim Lefax diambil satu hingga tiga kali sehari (satu atau dua tablet) dengan makanan dan dikunyah.

Bagaimana untuk mendapatkan Lefax

Ubat itu boleh didapati di kaunter di farmasi. Doktor dan ahli farmasi anda boleh menentukan dos Lefax yang sesuai daripada produk berikut:

 • Tablet kunyah Lefax
 • Enzim Lefax
 • Tablet Kunyah Tambahan Lefax
 • Lefax jatuh

Maklumat lengkap tentang ubat ini

Di sini anda boleh mendapatkan maklumat lengkap tentang ubat sebagai muat turun (PDF)