Abses kaki

An abses adalah pengumpulan dari nanah, yang sering terletak tepat di bawah kulit. Ia boleh terjadi pada semua bahagian badan, tetapi terbentuk pada bahagian rambut akar, sebum atau kelenjar peluh. Terutama terdedah kepada ini adalah tempat di mana terdapat pengeluaran peluh yang tinggi dalam kombinasi dengan geseran berterusan. Yang bernanah abses terutamanya terpencil dan tidak menimbulkan risiko penyakit sistemik; jika abses dinyatakan atau terbelah secara tidak profesional, patogen boleh merebak ke tisu sekitarnya dan jangkitan selanjutnya mungkin berlaku. Terutama jika memasuki aliran darah, ini boleh menyebabkan jangkitan sistemik dan gambaran klinikal yang berpotensi mengancam nyawa.

jerebu

jerebu terdiri daripada sel-sel mati badan dan bakteria. Dalam kebanyakan kes bakteria adalah staphylococci (Staphylococcus aureus). Dalam kes a abses, pengumpulan nanah di dalam tisu dipisahkan dari tisu di sekitarnya oleh selaput nipis dan biasanya tidak dapat merebak. Oleh kerana nanah terdiri daripada bakteria, nanah berjangkit. Sekiranya abses terbuka, nanah harus disebarkan dengan mencuci dan membasmi kuman tangan dengan banyak dan menutupi luka.

Penyebab abses pada kaki

Abses pada kaki boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Namun, dalam kebanyakan kes, ia disebabkan oleh bakteria. Sebilangan bakteria sentiasa ada di kulit kita, ia adalah sebahagian daripada flora kulit normal manusia.

Namun, disebabkan oleh pelbagai keadaan, bakteria dapat merebak dari kulit ke tisu yang lebih dalam dan menyebabkan abses di sana. Ini berlaku melalui luka kecil yang sering tidak disedari. Contohnya melalui suntikan, yang dilakukan tanpa pembasmian kuman pada kulit, atau selepas operasi, abses seperti itu dapat terjadi.

Bahkan luka yang timbul dalam kehidupan sehari-hari, tidak atau tidak cukup dibasmi kuman, dan masuk ke dalam kotoran, dapat menyebabkan imigrasi bakteria dan mempromosikan abses. Orang yang lemah sistem imun, Dengan kencing manis melitus dan dengan kecederaan kulit atau ruam sangat terdedah kepada perkembangan abses. Pakaian ketat yang selalu digosok juga boleh menyebabkan luka yang menyebabkan abses.

Ini terutama berlaku pada lelaki yang mempunyai banyak rambut pada kaki mereka dan di mana seluar menyebabkan kulit sensitif kerana banyak geseran. Tetapi abses juga dapat berkembang secara bebas dari bakteria pada kulit. Ini adalah kes dengan batuk kering, sebagai contoh: di sini biasanya terdapat tumpuan supuratif pada paru-paru, yang boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain apabila kawasan tertutup ini dibuka. Topik ini mungkin menarik bagi anda: Abses di bahagian dalam paha

Gejala abses kaki

Dengan abses kulit khas pada kaki, perkara pertama yang anda perhatikan adalah kemerahan, bengkak dan pemanasan kawasan yang terjejas. Kawasan ini juga sangat sensitif terhadap tekanan. Semasa ia berkembang, pengumpulan nanah di bawah kulit meningkat dan dapat dikenali seperti itu.

Pengumpulan nanah biasanya jauh lebih besar daripada jerawat yang normal. Dalam beberapa kes, demam dan menggigil mungkin berlaku. Pada masa itu bakteria sudah sering merebak di dalam badan.