Patah Kaki: Gejala & Pertolongan Cemas

Gambaran ringkas

 • Apa yang perlu dilakukan jika anda mengalami patah kaki? Lumpuhkan, buat panggilan kecemasan, sejukkan (patah kaki tertutup) atau tutup dengan pembalut steril (patah kaki terbuka)
 • Patah kaki – risiko: termasuk kecederaan bersamaan pada ligamen, saraf atau saluran, kehilangan darah yang teruk, sindrom petak, jangkitan luka
 • Bila nak jumpa doktor? Kaki yang patah perlu sentiasa dirawat oleh doktor untuk mengelakkan komplikasi dan kerosakan kekal.

Perhatian!

 • Patah tulang paha sering disebabkan oleh jatuh dari ketinggian, contohnya dari perancah atau kemalangan jalan raya pada kelajuan tinggi.
 • Pergelangan kaki distabilkan oleh ligamen. Ini boleh koyak jika buku lali patah.
 • Patah kaki boleh sembuh dengan baik jika metabolisme berfungsi dengan baik dan patah itu dirawat secara profesional dari awal hingga akhir. Ini bermakna imobilisasi atau pembedahan, diikuti dengan senaman/pemulihan yang disasarkan untuk mengekalkan dan membina semula otot.

Patah kaki: Bagaimana mengenalinya?

Adakah anda mengesyaki anda telah patah kaki? Gejala ini mengesahkan syak wasangka:

 1. Kaki hanya boleh digerakkan pada tahap yang terhad atau tidak sama sekali.
 2. Bengkak telah terbentuk di kawasan kecederaan.
 3. Kawasan kecederaan menyakitkan (teruk).
 4. Kaki atau bahagian kaki berada dalam kedudukan yang tidak wajar.
 5. Bunyi berdengung boleh didengar apabila menggerakkan kawasan yang cedera.

Gejala seperti postur yang melegakan dan luka terbuka dengan serpihan tulang yang kelihatan juga mungkin. Dalam kes kedua, terdapat patah kaki terbuka - berbeza dengan patah kaki tertutup, di mana kulit di atas tapak patah tidak cedera.

Dalam patah kaki, sekurang-kurangnya satu daripada tiga tulang panjang di kaki pecah:

 • tulang kering (tibia) dan/atau
 • fibula di bahagian bawah kaki dan/atau
 • tulang paha (femur).

Tibia dan fibula

Patah tulang tibia dan fibula biasanya disebabkan oleh pusingan yang ganas, contohnya dalam kemalangan papan salji.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai punca dan rawatan jenis patah kaki ini dalam artikel Fraktur Fibula dan patah tibia.

Jika tulang tibia pecah di bahagian atas, ini dirujuk sebagai patah dataran tinggi tibia.

Ini selalunya disebabkan oleh melompat dari ketinggian yang tinggi. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai jenis patah kaki ini dalam artikel Tibial plateau fracture.

Walau bagaimanapun, kecederaan yang paling biasa di kawasan kaki bawah adalah patah buku lali - patah tulang di kawasan sendi buku lali yang biasanya berlaku apabila kaki dipintal.

Femur

Femur adalah tulang terbesar dalam tubuh manusia. Oleh itu, ia biasanya memerlukan banyak daya untuk pecah (contohnya dalam kemalangan jalan raya). Anda boleh menemui semua yang anda perlu tahu tentang jenis patah kaki ini dalam artikel Fraktur Femur.

Penghidap osteoporosis sering patah paha akibat daripada jatuh atau hentaman yang agak tidak berbahaya. Garis patah kemudian biasanya berjalan di antara "kepala" dan batang tulang panjang ini, iaitu di leher tulang. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang dipanggil patah leher femoral ini dalam artikel Fraktur leher femoral.

Patah kaki: Apa yang perlu dilakukan?

Jika seseorang telah patah kaki mereka, penolong pertama harus meneruskan seperti berikut:

Patah kaki adalah menyakitkan dan orang yang cedera berkemungkinan besar akan resah atau cemas. Oleh itu, yakinkan mereka yang terjejas dan terangkan perkara yang anda lakukan. Ini membina kepercayaan. Untuk melindungi diri anda daripada jangkitan, anda harus memakai sarung tangan pakai buang sebelum anda membantu - terutamanya dalam kes patah kaki terbuka. Anda harus mengambil langkah-langkah pertolongan cemas ini jika anda mengalami patah kaki:

 • Yakinkan pesakit: Terutamanya dengan kanak-kanak, ia juga boleh membantu untuk menerangkan langkah seterusnya kepada mereka - ini membina keyakinan.
 • Pakai sarung tangan pakai buang: Ini amat dinasihatkan dalam kes patah kaki terbuka untuk melindungi diri anda daripada kemungkinan jangkitan (sentuhan darah!).
 • Lumpuhkan: Pastikan orang yang terjejas tidak bergerak atau meletakkan berat pada kaki yang patah jika boleh. Anda juga boleh melapik kaki yang cedera dengan selimut yang digulung, pakaian yang digulung dan lain-lain untuk menstabilkannya.
 • Patah kaki tertutup sejuk: Letakkan pek ais atau pek sejuk dengan berhati-hati pada kawasan kaki yang cedera untuk melegakan kesakitan dan bengkak – tetapi tidak secara langsung pada kulit, dengan lapisan kain di antaranya (risiko radang dingin!). Jika perlu, kain basah juga boleh digunakan.
 • Tutup patah kaki terbuka: Tutup luka terbuka dengan pembalut luka steril.
 • Teruskan dengan berhati-hati: Beri perhatian kepada ekspresi kesakitan orang yang cedera dalam semua yang anda lakukan.

Jangan sekali-kali cuba "mengatur" patah dan jangan gerakkan kaki yang cedera!

Patah kaki: Risiko

Kaki yang patah boleh disertai dengan kecederaan serius dan pelbagai komplikasi. Tanpa rawatan, mereka kadangkala boleh berbahaya atau membawa kepada sekatan kekal.

Kemungkinan kecederaan bersamaan dan komplikasi patah kaki termasuk

 • Kerosakan kulit dan tisu lembut (terutamanya dalam kes patah kaki terbuka)
 • Kecederaan ligamen: Terutama jika sendi atau tulang yang hampir dengan sendi patah, ligamen di sekeliling biasanya turut terjejas.
 • Kehilangan darah: Jika tulang di kaki pecah, saluran darah juga boleh pecah. Apa yang dipanggil hematoma patah kemudian terbentuk. Jika orang yang cedera kehilangan banyak darah, mereka boleh mengalami kejutan.
 • Kecederaan vaskular dan saraf
 • Pseudarthrosis: Tiada tisu tulang baharu terbentuk di antara serpihan tulang untuk merapatkannya, tetapi serpihan itu kekal bersambung dengan cara mudah alih. "Sendi palsu" ini boleh menyakitkan dan menyekat pergerakan. Femur sangat terdedah kepada pseudoarthrosis.

Patah kaki: Bila hendak berjumpa doktor?

Jika patah kaki dirawat oleh pakar pada peringkat awal, ini meningkatkan peluang pemulihan dan prognosis. Komplikasi dan akibat kekal (seperti sekatan pergerakan kekal) biasanya boleh dielakkan. Oleh itu, anda harus sentiasa memeriksa dan merawat patah kaki oleh doktor secepat mungkin.

Patah kaki: Pemeriksaan oleh doktor

Pakar perubatan untuk patah kaki adalah pakar dalam pembedahan ortopedik dan trauma. Dia akan bertanya kepada anda atau orang yang cedera terlebih dahulu untuk mendapatkan gambaran yang tepat tentang bagaimana kemalangan itu berlaku, simptom dan sebarang penyakit terdahulu dan asas (sejarah perubatan). Doktor bertanya soalan seperti:

 • Bagaimana kemalangan itu berlaku?
 • Di manakah anda mempunyai kesakitan?
 • Bagaimanakah anda menggambarkan kesakitan (menikam, membosankan, dll.)?
 • Adakah anda mempunyai sebarang aduan lain (cth. kebas, kesemutan)?
 • Adakah anda pernah mengalami hernia sebelum ini?
 • Adakah anda mengetahui sebarang keadaan sedia ada/berasaskan (cth. osteoporosis)?

Doktor boleh menggunakan prosedur pengimejan untuk mengesahkan syak wasangka patah kaki dan menentukan jenis patah tulang dengan lebih tepat. Pemeriksaan X-ray (dalam dua pesawat - dari hadapan dan dari sisi) biasanya dijalankan. Jika penjelasan yang lebih tepat diperlukan, tomografi komputer (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI), yang juga menunjukkan kecacatan tisu lembut, boleh dipertimbangkan. Prosedur yang lebih kompleks ini juga mungkin diperlukan sebagai persediaan untuk rawatan pembedahan patah kaki.

Patah kaki: Rawatan oleh doktor

Cara doktor merawat patah kaki bergantung pada tulang mana yang patah. Adalah penting untuk mengetahui dengan tepat di mana patah itu terletak dan sama ada ia adalah patah mudah atau rumit. Fraktur kompaun hadir, sebagai contoh, jika tulang telah terpecah menjadi banyak kepingan kecil. Sebarang kecederaan yang menyertainya juga memainkan peranan dalam pilihan rawatan.

Secara umum, tujuan rawatan adalah untuk memulihkan tulang yang patah kepada keadaan berfungsi secepat mungkin. Ini boleh dicapai melalui terapi konservatif atau pembedahan.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai rawatan patah tulang dalam artikel Fraktur: Rawatan.

Rawatan susulan patah kaki

Apabila kedua-dua hujung tulang telah tumbuh semula bersama secara stabil, ini tidak bermakna proses pemulihan telah selesai. Hanya pemulihan profesional akan menyembuhkan patah tulang sepenuhnya. Dalam program pemulihan yang direka bentuk secara individu, pesakit melatih pergerakan sendi dengan senaman yang lembut dan juga membina semula otot yang lemah sebelum ini dengan cara yang disasarkan. Bergantung pada keperluan pesakit, pemulihan boleh dijalankan secara pesakit luar atau pesakit dalam.

Patah kaki: Perkembangan dan prognosis

Dengan rawatan yang betul, kaki yang patah biasanya sembuh dengan baik dan tanpa akibat. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku dengan patah tulang terbuka atau kecederaan vaskular tambahan. Sekiranya kawasan luka dijangkiti, keracunan darah (sepsis) juga boleh berkembang, yang dalam kes yang serius tetapi jarang berlaku boleh menyebabkan amputasi kaki yang terjejas.

Patah kaki: masa penyembuhan