Perbezaan panjang kaki | Latihan untuk melawan kecondongan pelvis

Perbezaan panjang kaki

Secara teknikal, a kaki perbezaan panjang adalah perbezaan panjang antara pinggul dan kaki. Anatomi (iaitu berdasarkan panjang tulang) kaki perbezaan panjang, bagaimanapun, adalah sesuatu yang hanya dimiliki oleh sedikit orang. Dalam kebanyakan kes, a kaki perbezaan panjang diperoleh secara fungsional.

Ini bermaksud bahawa penyebab optik dan boleh diukur perbezaan panjang kaki adalah disebabkan oleh ketidakseimbangan otot, kepincangan sendi atau pemendekan kapsul atau alat ligamen. Perbezaan panjang kaki, tanpa mengira penyebabnya, memberi kesan pada badan dari perbezaan panjang hanya 6 mm. Akibatnya adalah postur dan perkembangan yang buruk, yang terutama mempengaruhi tulang belakang, pinggul dan pelvis dan dengan itu bertanggungjawab terhadap pelbagai gejala.

Walaupun bersifat anatomi perbezaan panjang kaki sering diperbetulkan secara pembedahan atau dikompensasi oleh sol, perbezaan panjang kaki yang berfungsi sering dapat dirawat secara konservatif dengan melakukan sasaran regangan dan latihan pengukuhan dan membawa sendi dan vertebra ke kedudukan yang betul. Walau apa pun, a perbezaan panjang kaki harus selalu dirawat, tanpa mengira asal usulnya, kerana jika tidak, kerosakan akibat yang serius dapat terjadi, yang merupakan beban tetap bagi pesakit. Artikel berikut merangkumi topik yang serupa:

  • Fisioterapi untuk perbezaan panjang kaki
  • Latihan berjalan
  • Latihan untuk gangguan kiprah

Ringkasan

Secara keseluruhan, kecondongan pelvis biasanya dapat dirawat dengan baik dengan senaman, kerana mempunyai sebab anatomi dalam beberapa kes. Adalah penting bahawa doktor dan ahli terapi bekerjasama dengan erat untuk membuat diagnosis yang boleh dipercayai dan dapat mengembangkan a pelan latihan disesuaikan khas untuk pesakit agar masalah dapat dikawal. Kerana banyaknya gejala, agak sukar untuk membuat diagnosis yang tepat.

Oleh itu, penting untuk tidak berharap peningkatan terlalu lama, tetapi berjumpa dengan pakar tepat pada waktunya. Sekiranya latihan diteruskan secara konsisten, masalah selanjutnya dapat dielakkan.