Lercanidipine: Kesan, Kawasan Penggunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana lercanidipine berfungsi

Lercanidipine adalah bahan aktif dari kumpulan penyekat saluran kalsium, lebih tepat daripada kumpulan dihydropyridines. Ia mempunyai kesan vasodilatasi dan dengan itu menurunkan tekanan darah. Oleh itu, Lercanidipine adalah ubat antihipertensi. Dengan menurunkan tekanan darah, ia menghalang penyakit sekunder yang serius seperti serangan jantung dan strok.

Penyekat saluran kalsium pertama yang dibangunkan juga sebahagiannya mempengaruhi "masa" degupan jantung, yang juga dimediasi oleh kalsium - mereka memperlahankan degupan jantung. Walau bagaimanapun, agen baru seperti lercanidipine bertindak dengan sangat tepat hanya pada saluran kalsium dalam dinding arteri dan tidak menjejaskan degupan jantung.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Degradasi berlaku oleh enzim dalam hati (terutamanya CYP3A4). Produk degradasi dikumuhkan dalam air kencing dan najis. Kira-kira lapan hingga sepuluh jam selepas pengambilan, separuh daripada bahan aktif yang diserap telah dipecahkan.

Bilakah lercanidipine digunakan?

Bagaimana lercanidipine digunakan

Lercanidipine diambil dalam bentuk tablet. Kerana kesan depotnya, ia hanya perlu ditelan sekali sehari. Ia perlu diambil pada waktu pagi sekurang-kurangnya 15 minit sebelum sarapan pagi.

Sebabnya: makanan, terutamanya yang mengandungi lemak, memastikan bahawa lebih banyak bahan aktif memasuki peredaran. Jika ubat diambil selepas makan, contohnya, turun naik yang tidak dapat diramalkan dalam tekanan darah boleh berlaku.

Sekiranya kesan yang lebih kuat diingini, bahan aktif digabungkan dengan agen antihipertensi yang lain (cth., penyekat beta, perencat ACE, atau agen penyahhidratan) - meningkatkan dos tidak akan meningkatkan kesan dengan lercanidipine.

Rawatan tekanan darah tinggi mestilah jangka panjang.

Apakah kesan sampingan lercanidipine?

Satu daripada seribu hingga sepuluh ribu orang yang dirawat mengalami kesan sampingan seperti mengantuk, takikardia jantung, loya, senak, cirit-birit, muntah-muntah, ruam kulit, sakit otot, peningkatan kencing, dan keletihan.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil lercanidipine?

Kontraindikasi

Lercanidipine tidak boleh digunakan dalam:

  • penurunan kadar pelepasan jantung
  • @ wanita dalam usia mengandung tanpa kaedah kontraseptif yang selamat
  • kegagalan jantung (kekurangan jantung)
  • disfungsi hati atau buah pinggang yang teruk
  • pesakit yang mengalami serangan jantung dalam tempoh empat minggu yang lalu
  • penggunaan serentak perencat CYP3A4 yang kuat (termasuk jus limau gedang, lihat di bawah)
  • penggunaan serentak cyclosporin (imunosupresan)

Interaksi

Sebagai tambahan kepada perencat CYP3A4 yang disebutkan di atas (perencat CYP3A4), terdapat juga bahan yang mempunyai kesan bertentangan pada sistem enzim CYP3A4 - mereka "mendorong"nya. Iaitu, mereka menyebabkan lebih banyak enzim dihasilkan. Ini menyebabkan lercanidipine dipecahkan dengan lebih cepat, yang menjejaskan keberkesanannya.

Jika lercanidipine digunakan bersama dengan digoxin (ubat untuk kegagalan jantung), paras plasma digoxin mungkin meningkat, sekali gus meningkatkan kesannya.

Pengambilan alkohol boleh meningkatkan kesan antihipertensi lercanidipine.

Had Umur

Lercanidipine diluluskan untuk digunakan pada kanak-kanak berumur 18 tahun ke atas. Keselamatan dan keberkesanan terapi pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun belum ditubuhkan.

Mengandung dan menyusukan anak

Memandangkan data mengenai penggunaannya semasa mengandung dan menyusukan bayi masih tidak mencukupi, lercanidipine tidak boleh diambil pada masa ini.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat yang mengandungi lercanidipine

Persediaan yang mengandungi bahan aktif lercanidipine boleh didapati pada preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland dalam sebarang dos dan saiz pakej.

Sejak bila lercanidipine diketahui?

Sebagai tambahan kepada kombinasi tetap dengan antihipertensi lain, terdapat juga persediaan yang mengandungi hanya bahan aktif lercanidipine. Sejak paten tamat tempoh, pelbagai versi generik telah hadir ke pasaran.