Leucine

Pengenalan

Leucine adalah asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan sendiri. Oleh itu, Leucine mesti diambil bersama makanan. Leucine juga merupakan salah satu daripada tiga asid amino rantai bercabang (BCAA). Oleh kerana struktur khas leucine, ia berbeza dengan asid amino yang lain dalam fungsi dan kesannya. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, leucine, bersama dengan dua valin dan isoleucine asid amino rantai bercabang yang lain, menjadi semakin popular kerana mempunyai kesan positif pada otot dan pembakaran lemak, bukan sahaja di latihan berat.

Fungsi dan kesan

Leucine melakukan banyak fungsi dan tugas penting dalam badan. Ini berkat kesan berlipat ganda pada struktur khasnya dan kerjasama dengan dua Valin dan Isoleucin BCAA yang lain. Kesan leucine merangkumi bekalan Tenaga ke sel (terutama pada otot dan hati) Promosi metabolisme lemak Pencegahan kerosakan otot Kesan positif pada hormon pertumbuhan somatotropin: hormon mendorong pertumbuhan membujur, terutamanya di zaman kanak-kanak dan remaja, tetapi juga mempunyai kesan positif yang lain, misalnya pada otot dan tulang.

Somatotropin juga memainkan peranan penting dalam situasi tekanan atau semasa tekanan meningkat. Ia mempromosikan penyembuhan luka kerana leucine terlibat dalam pembentukan tisu baru: Leucine merangsang rembesan insulin dari pankreas, dengan itu mengawal darah tahap gula dan sekaligus mengurangkan pembebasan hormon stres kortisol Blok binaan asid glutamat Secara keseluruhannya, leucine terlibat dalam banyak proses penting yang berlaku di dalam badan, sebab itulah asid amino bukan sahaja menarik untuk atlet tetapi juga untuk kumpulan orang lain seperti pesakit kencing manis, obesiti pesakit, orang dengan hati penyakit dan lain-lain.

  • Bekalan tenaga sel (terutama pada otot dan hati)
  • Promosi metabolisme lemak
  • Pencegahan kehilangan otot
  • Kesan positif pada hormon pertumbuhan somatotropin: hormon mendorong pertumbuhan membujur, terutamanya di zaman kanak-kanak dan remaja, tetapi juga mempunyai kesan positif yang lain, misalnya pada otot dan tulang. Somatotropin juga memainkan peranan penting dalam keadaan stres atau peningkatan tekanan
  • Promosi penyembuhan luka, kerana leucine terlibat dalam pembentukan tisu baru
  • Peraturan keseimbangan insulin: leucine merangsang pembebasan insulin dari pankreas, yang mengawal kadar gula darah dan pada masa yang sama mengurangkan pelepasan hormon stres kortisol
  • Blok binaan asid glutamat