Levonorgestrel: Kesan, aplikasi, kesan sampingan

Bagaimana levonorgestrel berfungsi

Sebagai progestogen, levonorgestrel mempengaruhi peraturan tubuh kitaran haid. Ini boleh dibahagikan secara kasar kepada dua fasa, setiap satu berlangsung kira-kira dua minggu: fasa folikel dan fasa luteal.

Ovulasi menandakan separuh kedua kitaran, fasa luteal. Ovari atau folikel ovari yang telah matang di dalamnya mengeluarkan telur, yang kemudiannya diambil oleh tiub fallopio. Ia mampu persenyawaan selama kira-kira 12 hingga 24 jam. Folikel yang kini kosong dalam ovari berubah menjadi korpus luteum dan mula menghasilkan hormon progesteron korpus luteum badan sendiri.

Jika, sebaliknya, persenyawaan tidak berlaku, korpus luteum mengecut, yang bermaksud tiada lagi progesteron dihasilkan. Dengan tempoh haid seterusnya, endometrium yang menebal kemudiannya ditumpahkan dan dikumuhkan bersama-sama dengan telur yang tidak disenyawakan.

Levonorgestrel sebagai pil kontraseptif

Begitu juga, levonorgestrel menjadikan rembesan serviks lebih likat, yang menjadikannya lebih sukar untuk sperma memasuki rahim. Progesteron semulajadi tidak boleh digunakan untuk tujuan ini kerana ia akan dipecahkan dengan cepat di dalam hati selepas pengambilan.

Untuk kontraseptif, levonorgestrel diambil secara bersendirian atau digabungkan dengan hormon lain (seperti ethinylestradiol) secara berfasa atau secara kekal sebagai "pil" untuk disesuaikan dengan kitaran.

Di samping itu, dos levonorgestrel yang lebih tinggi juga diluluskan sebagai "pil selepas pagi". Ia secara drastik boleh mengurangkan peluang kehamilan sehingga tiga hari (72 jam) selepas hubungan seksual tanpa perlindungan.

Levonorgestrel sebagai hormon IUD

IUD hormon secara berterusan membebaskan levonorgestrel ke dalam rongga rahim, di mana ia terutamanya memekatkan lendir serviks (lendir serviks). Ini mewujudkan penghalang semula jadi untuk sperma dalam perjalanan ke telur.

Levonorgestrel juga memperlahankan pembentukan lapisan rahim, dengan itu menghalang telur daripada ditanam. Dengan cara ini, tempoh haid wanita sering dipendekkan atau berkurangan.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Selepas pengambilan, levonorgestrel diserap sepenuhnya dalam usus dan mencapai tahap tertinggi dalam darah selepas tiga jam. Jika bahan aktif diambil sekali sahaja (seperti "pil pagi selepas"), separuh daripada bahan aktif dikumuhkan semula selepas kira-kira dua hari.

Apabila diambil berulang kali (sebagai pil perancang), bahan aktif terkumpul di dalam badan dan perkumuhan tertunda.

Levonorgestrel dipecahkan dalam hati dan kira-kira separuh dikumuhkan dalam air kencing dan separuh dalam najis.

Bilakah levonorgestrel digunakan?

Levonorgestrel diluluskan untuk kontraseptif sebagai IUD hormon, untuk kegunaan oral sebagai agen tunggal (dikenali sebagai "pil mini") atau dalam kombinasi dengan estrogen (biasanya etinil estradiol).

Bagaimana levonorgestrel digunakan

Pil gabungan yang mengandungi levonorgestrel dan estrogen biasanya digunakan untuk kontraseptif. Ia diambil untuk 21 hari pertama kitaran (bermula pada hari pertama haid), sebaik-baiknya pada masa yang sama setiap hari.

Pil mini, yang mengandungi hanya levonorgestrel, diambil secara berterusan. Wanita mesti lebih berhati-hati untuk mengambil pil dengan kerap. Jika seorang wanita terlupa mengambil pil lebih daripada tiga jam, perlindungan kontraseptif tidak lagi dijamin selama sekurang-kurangnya tujuh hari.

Awas: Ini hanya terpakai pada pil mini sebagai pengecualian – dengan pil perancang yang lain, jangan sekali-kali mengambil dua tablet pada masa yang sama!

Peranti intrauterin (gegelung hormon) dengan levonorgestrel boleh kekal di dalam rahim sehingga lima tahun. Oleh itu, ia lebih sesuai untuk kontraseptif jangka panjang.

Penggunaan IUD hormon levonorgestrel

Doktor biasanya memasukkan IUD hormon dalam masa tujuh hari dari permulaan haid. Levonorgestrel kemudiannya berkuat kuasa serta-merta. IUD hormon juga boleh dimasukkan terus selepas keguguran atau pengguguran pada trimester pertama.

Doktor memeriksa kedudukan gegelung levonorgestrel pada selang masa yang ditetapkan. Pemeriksaan pertama biasanya empat hingga dua belas minggu selepas IUD dimasukkan. IUD hormon boleh dikeluarkan pada bila-bila masa, tetapi harus dikeluarkan selewat-lewatnya selepas tiga atau lima tahun, bergantung kepada penyediaan. Adalah mungkin untuk memasukkan IUD baru selepas itu.

Untuk memastikan kontraseptif berterusan, IUD baru diperlukan sejurus selepas penyingkiran. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan kaedah kontraseptif lain (cth. kondom) sekurang-kurangnya tujuh hari sebelum dibuang.

Bagaimana untuk mengambil levonorgestrel sebagai "pil selepas pagi"?

Levonorgestrel mesti diambil sebagai kontraseptif kecemasan (“pil selepas pagi”) secepat mungkin selepas hubungan seksual tanpa perlindungan, tetapi tidak lewat daripada 72 jam:

Apakah kesan sampingan levonorgestrel?

Kesan sampingan levonorgestrel bergantung kepada dos. Oleh itu, ia berlaku lebih kerap pada dos yang lebih tinggi, paling teruk dengan "pil selepas pagi".

Lebih daripada sepuluh peratus wanita yang dirawat mengalami sakit kepala, loya, sakit di bahagian bawah perut, pendarahan faraj, dan keletihan.

Kesan sampingan mengambil pil sebagai kontraseptif biasanya kurang kerap dan kurang teruk.

Toleransi "pil selepas pagi" boleh dipertingkatkan dengan makan sedikit (contohnya sandwic) pada masa yang sama.

Gejala organ kemaluan yang meradang adalah pelbagai. Jika anda mendapati simptom-simptom tersebut, minta mereka diperiksa oleh doktor dengan segera. Jika tidak dirawat, risiko tindak balas keradangan yang teruk, keracunan darah atau kesuburan terjejas meningkat.

Selalunya, pesakit juga mendapat sista ovari, yang biasanya tidak menyebabkan sebarang gejala dan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, mereka harus sentiasa diperiksa oleh doktor, kerana dalam beberapa kes rawatan diperlukan.

Sakit atau peningkatan pendarahan mungkin menunjukkan bahawa IUD tidak lagi sesuai dengan betul. Walau bagaimanapun, ia juga boleh tergelincir atau dikeluarkan tanpa disedari oleh pesakit. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk sentiasa merasai benang pengambilan yang dipasang pada IUD. Dengan cara ini, adalah mungkin untuk menyemak sama ada ia masih ada. Walau bagaimanapun, ini tidak mengatakan sama ada ia diletakkan dengan betul di dalam rahim.

Apakah yang perlu saya ingat apabila menggunakan levonorgestrel?

Kontraindikasi

 • Hipersensitiviti kepada bahan aktif atau mana-mana bahan lain ubat.

Levonorgestrel sebagai pil perancang tidak boleh diambil sebagai tambahan dalam kes berikut:

 • diketahui atau disyaki kehamilan
 • penyakit tromboembolik sedia ada (seperti trombosis urat dalam, embolisme pulmonari)
 • penyakit arteri dan kardiovaskular sebelumnya atau sedia ada (seperti serangan jantung, strok)
 • diabetes dengan perubahan vaskular
 • disfungsi hati yang teruk atau tumor hati
 • pendarahan faraj yang tidak dapat dijelaskan

Levonorgestrel sebagai sistem pelepasan ubat intrauterin tidak boleh digunakan dalam:

 • hipersensitiviti kepada bahan aktif atau komponen lain ubat
 • keradangan akut atau berulang pada organ genital dalaman seperti keradangan faraj (colpitis) atau serviks (serviks)
 • mengandung
 • Perubahan sel patologi atau penyakit malignan pada serviks (leher rahim) atau rahim (rahim).
 • kanser yang dipengaruhi oleh hormon seks (cth. kanser payudara)
 • kecacatan serviks atau rahim yang mengganggu kemasukan atau penyingkiran gegelung hormon
 • pendarahan faraj yang tidak dapat dijelaskan
 • penyakit hati yang teruk atau tumor hati

Interaksi

Contoh ejen tersebut ialah ejen terhadap epilepsi dan sawan (seperti phenobarbital, fenitoin, carbamazepine, topiramate), ejen terhadap jangkitan (seperti rifampicin, efavirenz, ritonavir, griseofulvin) dan antidepresan herba St. John's wort.

Mengambil levonorgestrel boleh meningkatkan risiko serangan jantung dan strok pada pesakit dengan gangguan pembekuan dan pada perokok.

Sekatan umur

Kehamilan dan menyusu

Wanita hamil tidak boleh mengambil persediaan hormon seperti pil perancang (levonorgestrel sahaja atau bersama-sama dengan estrogen) atau "pil selepas pagi". Penggunaan pil perancang atau "pil perancang secara tidak sengaja" semasa mengandung tidak memerlukan ujian diagnostik lanjut.

Persediaan levonorgestrel intrauterin (IUD hormon) tidak boleh digunakan semasa kehamilan.

Jika anda hamil dengan IUD levonorgestrel, kehamilan berada pada risiko yang lebih tinggi di luar rahim (contohnya kehamilan ektopik). Risiko ini meningkat pada wanita yang telah mengalami kehamilan luar rahim, pembedahan tiub, atau penyakit radang pelvis.

Jika anda mengesyaki bahawa anda hamil semasa menggunakan IUD levonorgestrel, hubungi doktor anda dengan segera. Dia akan membincangkan prosedur selanjutnya dengan anda.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan levonorgestrel

"Pil pagi selepas" dengan levonorgestrel boleh didapati tanpa preskripsi di Jerman, Austria, dan Switzerland, serta di banyak negara Eropah yang lain, dan boleh dibeli tanpa preskripsi selepas berunding dengan teliti di farmasi.

Pil kontraseptif dengan levonorgestrel, sebaliknya, memerlukan preskripsi. IUD hormon juga memerlukan preskripsi dan dimasukkan oleh doktor.

Sejak bila levonorgestrel diketahui?

Kontraseptif tidak dilindungi paten, itulah sebabnya banyak syarikat farmaseutikal memasarkan persediaan yang mengandungi bahan aktif levonorgestrel.