Licorice: Kesan dan Aplikasi

Apakah kesan likuoris?

Terima kasih kepada kemanisannya, akar likuoris digunakan untuk menyediakan perangsang seperti likuoris. Penggunaan perubatan likuoris sudah muncul di Mesir kuno, di mana terutamanya firaun suka minum minuman manis.

Bahan terpenting akar likuoris ialah saponin (terutama glycyrrhizin) dan sebatian tumbuhan sekunder seperti flavonoid (seperti liquiritin).

Oleh itu, penggunaan likuoris diiktiraf secara perubatan untuk penyakit berikut:

  • ulser perut dan duodenum
  • Keradangan mukosa gastrik (gastritis)
  • batuk dan catarrh bronkial

Kajian kecil juga menunjukkan bahawa ekzema kulit boleh dirawat dengan berkesan dengan gel yang mengandungi ekstrak likuoris. Walau bagaimanapun, kajian lanjut diperlukan.

Perubatan pengalaman juga menggunakan jus akar licorice untuk pedih ulu hati dan masalah perut yang berkaitan dengan asid.

Bagaimanakah likuoris digunakan?

Terdapat beberapa cara untuk menggunakan likuoris.

Likuoris sebagai ubat rumah

Akar likuoris yang dikeringkan, dikupas atau tidak dikupas dan dipotong dengan stolonnya digunakan secara perubatan. Anda boleh menyediakan teh daripadanya, sebagai contoh, untuk ulser atau selsema gastrousus:

Sebagai alternatif, anda juga boleh menyediakan akar licorice dengan air sejuk, rebus sebentar dan kemudian biarkan ia curam juga. Minum secawan teh akar likuoris hangat beberapa kali sehari. Dos harian ialah 5 hingga 15 gram akar licorice.

Produk likuoris yang mengandungi lebih daripada 200 miligram glycyrrhizin setiap 100 gram mesti dilabelkan sebagai "licorice kuat" dan hanya boleh dijual di farmasi. Sila patuhi pengambilan yang disyorkan yang ditunjukkan pada bungkusan.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai batasannya. Jika simptom anda berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Di farmasi anda boleh mendapatkan sirap likuoris dan jus likuoris, masing-masing, yang diperbuat daripada akar. Mereka diambil dicairkan dengan air panas. Ekstrak daripada akar licorice juga digunakan dalam pengeluaran kapsul, tablet dan persediaan siap lain. Ini biasanya mengandungi tumbuhan ubatan lain.

Anda boleh mengetahui cara dos dan menggunakan persediaan dengan betul dalam sisipan pakej masing-masing atau daripada doktor atau ahli farmasi anda.

Dengan penggunaan yang berpanjangan dan dalam dos yang lebih tinggi, ketidakseimbangan dalam keseimbangan mineral boleh berlaku: Air dan natrium dikekalkan dalam badan, manakala banyak kalium hilang. Akibat selanjutnya, pengekalan air dalam tisu (edema), tekanan darah tinggi dan protein otot dalam air kencing mungkin berlaku.

Apa yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan likuoris

  • Jangan sekali-kali mengambil likuoris atau likuoris jika anda mempunyai penyakit hati atau buah pinggang, tekanan darah tinggi atau kekurangan kalium. Dalam kes ini, risiko kesan sampingan akar likuoris meningkat.
  • Wanita juga harus mengelakkan likuoris dan likuoris semasa mengandung dan menyusu.

Bagaimana untuk mendapatkan likuoris dan produknya

Anda boleh mendapatkan akar likuoris, persiapan siap dibuat daripadanya, dan likuoris di farmasi dan banyak kedai ubat. Untuk penggunaan yang betul, sila baca sisipan pakej masing-masing dan berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Apakah likuoris?

Saka, saka berkayu tumbuh satu hingga dua meter tinggi dan mempunyai sistem akar yang luas. Tumbuhan itu berhutang nama Latin (Glycyrrhiza) dan Jerman (licorice) untuk rasa akar yang sangat manis. Bertanggungjawab untuk kemanisan adalah bahan glycyrrhizin (bahasa Yunani: glyks = manis, rhiza = akar), iaitu kira-kira 50 kali lebih manis daripada gula tebu (sukrosa).