Jangka hayat | Gejala strok

Jangka hayat

Persoalan jangka hayat sekiranya strok bergantung pada kekerapan pukulan dan akibatnya. Setiap strok boleh membawa maut. Walau bagaimanapun, terapi dan pesakit juga harus memberi tumpuan kepada pencegahan. Ini bertujuan untuk mengelakkan pukulan lebih lanjut. Lagipun, setiap strok secara besar-besaran mengurangkan jangka hayat pesakit.

Rehab

Sekiranya strok adalah akut, keutamaan pertama adalah menstabilkan pesakit. Puncanya ditangani untuk menjaga kekurangan sekecil mungkin. Selepas rawatan akut, pesakit mesti dihantar ke pemulihan untuk menyiapkannya untuk kehidupan seharian.

  • Keadaan pesakit kesihatan diperbaiki lagi dan dipulihkan melalui latihan.
  • Pemulihan masuk akal bagi pesakit yang dapat mencapai tahap kebebasan tertentu dan prognosis bagi pesakit adalah baik.
  • Semasa pesakit dalam tinggal di klinik pemulihan, sejumlah langkah terapi dijalankan, bergantung pada penemuan dan tujuan pesakit.
  • Bangunan penting di sini adalah fisioterapi, terapi pekerjaan, terapi ucapan and terapi tingkah laku. Tetapi juga pelbagai kaedah terapi lain seperti nasihat pemakanan atau latihan fungsional boleh digunakan. Secara keseluruhan Reha berlangsung 3-4 minggu dan berlangsung di kemudahan neurologi khusus.

Punca

Selain daripada jantung serangan, strok adalah salah satu penyakit kardiovaskular yang paling biasa di Jerman. Walaupun strok mempunyai kesan neurologi pada tubuh pesakit, penyebabnya dapat dijumpai di sistem vaskular.

  • Sebilangan besar strok disebabkan oleh trombus yang menyekat arteri otak yang perlu dibekalkan darah.

    Ini adalah strok iskemia. Iskemia semacam itu boleh berlaku di otak secara langsung atau di arteri karotid di leher. Trombus seperti itu adalah kumpulan trombosit di darah.

    Ini boleh berdiameter besar sehingga mereka menyekat arteri. Kerana dikurangkan berikutnya darah aliran di otak, sel-sel di otak mati dan kekurangan neurologi berlaku.

  • Selain stroke iskemia, terdapat sebahagian kecil dari stroke hemoragik. Dalam kes ini terdapat penurunan bekalan kerana a pendarahan otak. Rangsangan an arteri dan edema yang dihasilkan di otak tidak hanya mengurangkan bekalan ke otak, tetapi juga memampatkannya di kawasan yang terjejas. Ini boleh berlaku, misalnya, melalui peristiwa traumatik atau rangsangan aneurisma di otak.