Mengangkat dan membawa untuk bahagian belakang

Tidak dalam setiap situasi adalah mudah untuk memikirkan mengangkat dan membawa dengan cara yang sesuai untuk punggung dan mengintegrasikannya ke dalam prosedur biasa dalam kehidupan seharian. Semakin tua seseorang, semakin penting melindungi bahagian belakang daripada pergerakan yang salah dan beban berat. Ketika datang ke pekerjaan yang menuntut banyak usaha fisik, mengangkat dan membawa ramah belakang akan menjadi lebih penting untuk mengurangi risiko kerusakan akibatnya.

Ini termasuk bukan sahaja pekerjaan kejururawatan dengan orang yang tidak bergerak, tetapi juga aktiviti di gudang dengan barang berat. Walaupun pelaksanaan peraturan tertentu tidak mudah, ia dapat dipraktikkan. Cuba gunakannya untuk melegakan punggung.

peraturan

Pada prinsipnya, peraturan tertentu dapat dipatuhi ketika mengangkat atau membawa alat dengan cara yang sesuai untuk punggung dan lebih mudah dibawa ketika digunakan dengan kerap. 1. tidak semestinya perlu membawa keseluruhan beban sekaligus. Sebarkan atau kurangkan berat beban.

Contoh biasa ialah membeli-belah. Sebelum mengambil satu beg belanja yang berat, sebarkan kandungannya ke atas dua beg. Bawa satu beg di satu tangan dan beg kedua di tangan yang lain.

Dengan cara ini, beban anda akan merata dan melegakan punggung. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu membawa keseluruhan kotak air sekaligus, tetapi anda boleh mengeluarkan beberapa botol dari kotak dan membawanya secara berasingan dalam beg botol, misalnya. Perlu berjalan beberapa kali, tetapi bebannya diminimumkan dan anda telah melakukan sesuatu yang baik untuk punggung anda lagi.

2. sekiranya keadaan itu menawarkannya, selalu tambahkan orang kedua untuk beban berat. 3. cubalah membawa beg galas lebih banyak daripada beg berat Dengan cara ini, beban di punggung anda tidak lagi menjadi satu sisi dan sekali lagi diedarkan lebih sekata ke seluruh punggung anda. 4. bawa benda dekat dengan badan anda dan berhati-hati agar tidak jatuh ke punggung yang berlubang.

Ini adalah petunjuk bahawa beban terlalu berat. 5. bekerja dari kaki semasa mengangkat. Ini mempunyai lebih banyak kekuatan daripada belakang dan lengan.

Walau bagaimanapun, ini hanya berfungsi dengan teknik yang betul. Turunkan lutut dan pastikan badan atas anda tegak. Pegang beban yang akan diangkat dekat dengan badan anda dan berdiri dengan punggung anda lurus. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda:

  • Sekolah postur
  • Balik sekolah