Mengangkat dan membawa beban berat | Mengangkat dan membawa untuk bahagian belakang

Mengangkat dan membawa beban berat

Peraturannya juga harus dipatuhi di sini. Kurangkan berat setiap pengangkutan. Walau apa pun, agihkan beban dengan lebih sekata dan jangan bawa beban di satu sisi.

Sentiasa gunakan peralatan tambahan jika ada. Kren harus tersedia untuk penyelenggaraan dan di tapak pembinaan. Semut atau trak angkat boleh digunakan di gudang dengan cara yang sama.

Untuk pembelian yang besar anda boleh menggunakan troli membeli-belah. Turunkan juga masa memikul beban berat. Beristirahatlah di antara dan gunakannya terutama pada jarak jauh.

Bawa juga barang ke bahu dan bukannya di bawah lengan anda. Dengan cara ini, bahagian atas badan tidak terlalu condong ke sisi. Apabila anda meletakkan beban, letakkan di tingkat yang lebih tinggi seperti meja sehingga anda tidak perlu membungkuk lagi untuk mengambil muatan. Dalam artikel tersebut Latihan dari Fisioterapi untuk Punggung anda akan mendapat maklumat berguna mengenai punggung anda.

latihan

Hanya punggung yang kuat dapat menahan beban tinggi. Otot melindungi tulang belakang dan meluruskannya. Untuk terus lurus, otot perut juga penting untuk mengekalkan a seimbang antara agonis dan antagonis.

Lengan juga harus dilatih sebagai penyangga, kerana mereka membawa beban. Oleh kerana anda harus bekerja dari kaki semasa mengangkat, penting untuk melatih bukan sahaja bahagian belakang, tetapi juga kaki. Berikut adalah latihan yang menangani beberapa kumpulan otot dan menyokong teknik mengangkat dan membawa dengan cara yang sesuai untuk bahagian belakang.

Ulangi latihan 15-20 kali untuk 3-5 siri. 1) Squats Untuk menyokong kedudukan jongkok atau melatih kaki secara meluas, jongkok mempunyai kelebihan. Latihan ini meniru teknik mengangkat.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan lutut anda sendi, jangan turun begitu dalam dan awas kesakitan. Terutama di sini anda harus memberi perhatian kepada teknik yang betul. Panjangkan tangan ke hadapan.

Bahagian belakang sentiasa lurus. Condongkan bahagian atas badan anda ke hadapan dan kemudian turun ke lutut anda. Peregangkan punggung anda ke belakang seolah-olah anda sedang duduk.

Apabila punggung anda berada di tahap paha anda, naik lagi. Selalunya pemula tidak berjaya mendalami pantat mereka. Sejak mencangkung adalah latihan yang sangat sukar, anda harus meluangkan masa anda untuk bersenam.

Namun, jika anda belum dapat turun begitu awal, selalu pastikan anda mempunyai teknik yang bersih. Selalunya buku lali sendi jangan biarkan punggung tenggelam begitu banyak kerana pergerakan yang berkurang. Oleh itu disarankan untuk meregangkan betis anda sebelum bersenam.

Dengan menyandarkan bahagian atas badan ke hadapan, bahagian belakang juga dilatih. 2) Latihan perut Untuk melancarkan perut, berbaring dengan punggung di permukaan yang lembut. Selaraskan kedua kaki dan letakkan kedua-dua tangan di paha anda.

Naikkan anda kepala dan bahu dan tekan tangan anda ke paha anda. The kepala and tali pinggang bahu jangan sentuh lantai dan tegang perut. Pegang kedudukan ini selama 15-20 saat.

Dalam latihan ini anda mempunyai otot perut dan dengan menekan lengan, anda mempunyai otot lengan di dalamnya. 3) Latihan Kembali Untuk kembali lagi, berbohong dengan anda perut pada permukaan yang lembut. Semasa latihan anda melihat lantai.

Bengkokkan lengan anda di sebelah badan atas anda. Lengan atas berada di paras bahu. Kaki diregangkan.

Sekarang angkat lengan dan kaki anda dan jaga. Pastikan tangan anda tidak tenggelam tetapi tetap berdiri. Lengan tidak boleh terlalu dekat dengan badan. Oleh itu, pastikan anda mempunyai sudut 90 darjah antara lengan atas dan bawah anda. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan di bawah:

  • Bersenam perut, kaki, bawah, belakang
  • Latihan melawan sakit belakang