Ligamen sendi pergelangan kaki

. buku lali sendi mengesankan dengan mobiliti tinggi yang digabungkan dengan kestabilan dan ketahanan yang luar biasa. Ini hanya berfungsi kerana alat ligamen yang kompleks, yang menyokong radang tulang dan otot-tendon buku lali bersama dengan banyak ligamen. Ligamen ini diperlukan kerana tekanan besar yang diberikan pada buku lali sendi mengikut berat badan.

Mereka menghubungkan tibia dan fibula antara satu sama lain, dan juga tarsal tulang dan tulang kaki antara satu sama lain. Tegasnya, sendi buku lali terdiri daripada dua sendi: atas dan bawah sendi buku lali. Sebilangan ligamen dibatasi hanya pada salah satu sendi, sedangkan bahagian lain bertindak di semua sendi.

Sendi pergelangan kaki atas dilindungi oleh ligamen luar, ligamen deltoid dan sindeksmosis. Rendah sendi buku lali mempunyai banyak, ligamen kecil, umumnya tidak biasa (ligamentum talocalcaneum interosseum dan ligamentum talocalcaneum laterale). Yang lebih biasa, bagaimanapun, adalah ligamen asetabular yang ditutup sebahagiannya rawan (Ligamentum talocalcaneonaviculare plantar).

Tugas tali pinggang

Ligamen sendi pergelangan kaki memastikan pergerakan kaki ke semua arah, dengan tahap kestabilan yang berbeza-beza. Mereka terutama bertanggung jawab untuk mengehadkan mobiliti, yang mencegah "memutar" terlalu sering. Mereka juga menahan kecenderungan garpu malleolus (dibentuk oleh tibia dan fibula) untuk bergerak terpisah kerana berat badan. Terdapat juga ligamen yang terutama tidak memberikan kestabilan, tetapi menambah radas sendi dengan membesarkan permukaan sendi atau merangkumnya.

Tali pinggang luar

Terdapat tiga ligamen luaran pada sendi pergelangan kaki: Ligamentum talofibulare posterius, Ligamentum talofibulare anterius dan Ligamentum calcaneofibulare. Secara keseluruhannya, ia membentuk Ligamentum collaterale laterale. Dari semua ligamen sendi pergelangan kaki, mereka adalah yang paling mudah mengalami kecederaan pada tubuh manusia.

Ketiga-tiga ligamen luar berasal dari pergelangan kaki luar, yang tergolong dalam fibula. Ligamentum talofibulare posterius dan Ligamentum talofibulare anterius kedua-duanya bermula pada tulang pergelangan kaki, satu di bahagian posterior, yang lain di bahagian depan. Ligamen calcaneofibular berakhir di calcaneus.

Sebagai perbandingan dengan deltoid di bahagian dalam, ligamen luar tidak berfungsi sebagai plat, tetapi pada helai individu dan oleh itu tidak stabil. Walaupun begitu, mereka adalah bahagian penting dari keseluruhan alat ligamen di pergelangan kaki. Ligamen luar bertujuan untuk mencegah pergerakan kaki yang berpusing ke dalam (supinasi).

Kerana kekuatan dan kekuatan mereka yang rendah, mereka hanya dapat menyelesaikan tugas ini sampai batas tertentu, terutama ketika kaki berdiri di atas berjinjit (plantar flexion) dan kestabilan tulang tidak terjamin. Selain itu, ligamen luar dimaksudkan untuk mencegah kedudukan varus (malposisi sendi di mana paksi sendi mempunyai kekusutan ke luar). Walaupun begitu, mereka menjamin lenturan dan panjangan kaki yang selamat.

Sekiranya kekusutan (supinasi) berlaku, ia boleh menyebabkan terlalu banyak meregangkan salah satu atau semua ligamen luar atau bahkan terkoyak, bergantung pada kekuatan pergerakan dan sifat ligamen. Walau bagaimanapun, sendi pergelangan kaki tidak lagi diikat dengan cukup ketika bergerak. Oleh itu, selepas kecederaan, sendi pergelangan kaki harus dilindungi dan terpaku pada pronation kedudukan supaya ligamen dapat tumbuh bersama kembali. Kemudian, beban dapat ditingkatkan dengan perlahan lagi.