Lipodema: Terapi, Gejala, Punca

Gambaran ringkas

 • Rawatan: Terapi mampatan, saliran limfa manual, senaman, kawalan berat badan, prosedur pembedahan seperti liposuction (liposuction)
 • Simptom: Peningkatan simetri dalam tisu lemak pada kaki (dan/atau lengan), sakit tekanan dan ketegangan, kecenderungan untuk lebam, tidak seimbang, biasanya tangan dan kaki tidak terjejas
 • Punca dan faktor risiko: Tidak difahami sepenuhnya, mungkin faktor genetik, pengaruh hormon, terutamanya estrogen
 • Pencegahan: Tiada pencegahan umum mungkin, kawalan berat badan, senaman dan terapi awal untuk mencegah perkembangan penyakit
 • Perkembangan dan prognosis penyakit: Tiada penawar yang mungkin, melegakan simptom melalui kaedah rawatan yang sesuai

Apakah lipoedema?

Lipoedema dicirikan oleh peningkatan dalam tisu lemak subkutan di kawasan tertentu badan. Ini memberi kesan terutamanya pada punggung, pinggul dan peha. Sebagai tambahan kepada peningkatan lemak subkutan, air didepositkan dalam tisu (edema). Lipoedema hanya dianggap sebagai penyakit apabila perubahan menyebabkan gejala.

Bagaimanakah operasi dijalankan dan apakah rawatan lain yang tersedia?

Walau bagaimanapun, perjalanan penyakit ini boleh dikurangkan - melalui kaedah rawatan konservatif dan/atau pembedahan.

Aspek penting dalam rawatan lipoedema adalah untuk mengurangkan faktor yang menggalakkan keadaan.

Ini termasuk di atas semua

 • berlebihan berat badan
 • Pengekalan air dalam tisu (edema)
 • Tekanan psikologi

Physiotherapy

Terapi termasuk saliran limfa secara manual dalam bentuk gerakan mencedok, berputar dan mengepam. Ahli terapi mula-mula melakukan ini pada batang jauh dari lipoedema untuk mencipta sedutan. Saliran limfa kemudiannya dilakukan di kawasan lipoedema itu sendiri.

Saliran limfa secara manual pada mulanya dilakukan setiap hari selama satu jam dalam tempoh tiga hingga empat minggu.

Rawatan mampatan

Prosedur fisioterapeutik lain juga kadangkala membantu dalam rawatan lipoedema. Ini termasuk terapi gelombang kejutan, sebagai contoh. Ia meningkatkan peredaran darah dalam tisu. Apa yang dipanggil mampatan pneumatik terputus-putus memberikan tekanan rendah dan tinggi secara bergantian pada kawasan yang terjejas oleh mesin.

Fisioterapi pesakit dalam kadangkala disyorkan untuk pesakit dengan lipoedema yang teruk.

Sukan adalah bahagian penting dalam terapi

Walaupun tiada terapi khusus untuk merawat lipoedema itu sendiri, sukan dan senaman adalah tonggak penting dalam rawatan lipoedema. Walaupun ini tidak mengurangkan bilangan sel lemak, ia tetap masuk akal: aktiviti fizikal memastikan anda kekal bergerak dan tangkas.

Bersenam juga membantu mengurangkan berat badan berlebihan dan mengekalkan berat badan yang sihat.

Apakah peranan diet dalam lipoedema?

Tiada diet lipoedema khusus yang membantu menentang peningkatan simetri dalam tisu lemak pada kaki dan/atau lengan. Walau bagaimanapun, penambahan berat badan atau obesiti meningkatkan risiko lipoedema menjadi lebih teruk. Oleh itu, diet seimbang adalah dinasihatkan untuk mencapai atau mengekalkan berat badan yang sihat.

Langkah konservatif lain

Rawatan lipoedema juga termasuk penjagaan kulit. Ia menghalang keradangan dan jangkitan di kawasan kulit yang terjejas. Oleh itu, adalah penting untuk menggunakan krim dengan berhati-hati pada kulit supaya ia tidak menjadi kering dan merekah. Adalah dinasihatkan untuk merawat kecederaan kecil dengan segera supaya ia tidak meradang atau dijangkiti.

Pembedahan lipoedema: liposuction

Lipoedema boleh dirawat secara pembedahan menggunakan liposuction. Tisu lemak subkutan yang berlebihan dikeluarkan secara kekal. Prosedur ini dijalankan, sebagai contoh, jika gejala berterusan atau meningkat walaupun terapi lipoedema konservatif.

Liposuction juga ditunjukkan jika tisu lemak subkutaneus terus meningkat walaupun rawatan konservatif yang konsisten.

Liposuction memperbaiki gejala kebanyakan pesakit selama bertahun-tahun. Khususnya, kesakitan dan kecenderungan untuk lebam boleh dikurangkan dengan prosedur, dan lilitan anggota yang terjejas juga berkurangan.

Langkah konservatif (cth. mampatan) selalunya tidak lagi diperlukan selepas sedut lemak atau hanya diperlukan pada tahap yang lebih rendah.

Prosedur liposuction

Adalah dinasihatkan untuk melakukan liposuction untuk lipoedema hanya dilakukan di pusat khusus - sama ada secara pesakit luar atau pesakit dalam.

Liposuction secara kasarnya dilakukan dalam dua langkah:

 • Doktor menggunakan kanula untuk memasukkan sejumlah besar cecair pengairan khas ke dalam tisu lipoedema. Larutan tumescent yang dipanggil ini mengandungi anestetik tempatan, garam biasa dan adrenalin, antara lain.

Teknik ini juga dipanggil liposuction "basah". Ia kadangkala disokong oleh pancutan air atau getaran:

 • Sedut lemak berbantukan jet air (WAL): Selepas mentadbir larutan tumescent, lemak dilonggarkan dengan pancutan air berbentuk kipas dan disedut keluar.
 • Sedut lemak getaran: Kanula sedutan dibuat untuk bergetar. Oleh kerana sel lemak lebih lengai daripada saluran darah dan sel saraf, ia dilonggarkan dan disedut keluar.

Maksimum lima liter boleh dikeluarkan dalam satu sesi. Dalam kes yang teruk, beberapa sesi biasanya diperlukan untuk mengurangkan lipoedema dengan ketara.

Seperti mana-mana prosedur pembedahan, kesan sampingan (teruk) mungkin berlaku dengan liposuction. Antara lain, terdapat risiko merosakkan sistem limfa. Limfoedema sekunder kemudian berkembang sebagai hasilnya.

Apakah gejala lipoedema?

Lipoedema dicirikan oleh peningkatan tisu lemak pada bahagian kaki. Kaki biasanya terjejas. Kurang kerap, lipoedema berkembang pada lengan (terutamanya lengan atas). Kadang-kadang, kedua-dua lengan dan kaki terjejas. Sangat jarang, lipoedema berkembang di bahagian lain badan (perut, dll.).

Lipoedema kaki kadang-kadang juga menjejaskan punggung secara merata. Walau bagaimanapun, kaki ditinggalkan. Tangan juga ditinggalkan dalam kes lipoedema pada lengan. Apa yang dipanggil "kolar lemak" kadang-kadang ketara pada peralihan antara lipoedema dan tangan atau kaki.

Lipoedema berlaku lebih kerap bersama-sama dengan obesiti umum, tetapi tidak semestinya. Ia juga sering diperhatikan pada wanita yang sangat langsing. Oleh itu, lipoedema tiada kaitan dengan perlembagaan badan!

Keradangan dan jangkitan terbentuk dengan lebih mudah dalam lipatan kulit yang disebabkan oleh percambahan tisu lemak.

Ketulan kecil selalunya boleh dirasai dalam tisu lemak subkutan pada bahagian kaki yang terjejas, yang kadangkala menjadi lebih besar apabila keadaan itu berlanjutan. Pada peringkat kemudian, apa yang dipanggil dewlaps (lobus lemak) terbentuk.

Sakit dan lebam

Sakit lipoedema kadangkala sangat teruk, terutamanya pada peringkat akhir penyakit, sehingga mereka yang terjejas bergerak kurang dan terhad dalam kehidupan seharian mereka.

Gejala lipoedema termasuk peningkatan kecenderungan untuk lebam: walaupun kecederaan ringan menyebabkan "lebam". Walau bagaimanapun, tiada gangguan pembekuan di seluruh badan. Pembuluh dalam tisu yang terjejas mungkin lebih terdedah. Akibatnya, lebam terbentuk lebih cepat daripada orang lain.

Lipoedema adalah penyakit progresif. Ini bermakna simptom lipoedema meningkat jika tidak dirawat: contohnya, lipoedema ringan tahap pertama biasanya berkembang menjadi lipoedema lanjutan dengan peningkatan besar dalam tisu lemak.

Ini boleh menjadi sangat tekanan emosi bagi mereka yang terjejas. Ramai pesakit berasa semakin tidak selesa di dalam dan dengan badan mereka. Harga diri menderita dan kadangkala kebimbangan dan kemurungan berkembang.

Lipedema atau obesiti? Perbezaan dengan penyakit lain

Gejala lipoedema sering dikelirukan dengan tanda-tanda penyakit lain. Sebagai contoh, berat badan yang sangat berlebihan (obesiti) menyebabkan gejala yang sama. Perkara yang sama berlaku untuk limfoedema dan lipohypertrophy.

Sesetengah orang bertanya kepada diri mereka sendiri bagaimana selulit dan lipoedema boleh dibezakan antara satu sama lain. Walaupun selulit ("kulit kulit oren") sering muncul sebagai keadaan kulit seperti gelombang pada punggung dan paha wanita, ia bukanlah penyakit.

Jadual berikut menyenaraikan perbezaan paling penting antara lipoedema, limfoedema, lipohypertrophy dan obesiti:

Lipoedema

Limfedema

Lipohipertrofi

obesiti

Jika tidak, orang yang terjejas biasanya kurus. Ini menjadikan badan kelihatan jelas tidak seimbang.

Peningkatan tisu lemak yang tidak simetri (sepihak). Jika kaki atau lengan terjejas, biasanya juga kaki/tangan.

Badan kelihatan sedikit tidak seimbang.

Peningkatan simetri dalam tisu lemak pada kedua-dua kaki (dan punggung).

Badan kelihatan jelas tidak seimbang.

Lebihan pad lemak lebih kurang di mana-mana di badan.

Perkadaran badan normal atau tidak sekata.

Dengan pengekalan air dalam tisu (edema).

Tiada pengekalan air dalam tisu.

Pengekalan air dalam tisu (edema) mungkin.

Sakit tekanan.

Tiada sakit tekanan.

Tiada sakit tekanan.

Tiada sakit tekanan.

Kecenderungan ketara untuk lebam.

Tiada kecenderungan untuk lebam.

Kecenderungan untuk lebam mungkin.

Tiada kecenderungan untuk lebam.

Gambar klinikal individu kadangkala berlaku dalam kombinasi, contohnya jika mereka yang terjejas adalah obes selain mempunyai lipoedema.

Bagaimanakah lipoedema boleh dikenali?

Tetapi doktor manakah yang sesuai untuk berunding jika anda mengalami lipoedema? Jika lipoedema disyaki, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan pakar. Ini termasuk pakar dermatologi serta pakar vena dan limfa (ahli phlebolog dan limfa).

Perundingan doktor-pesakit

Pertama sekali, doktor akan bercakap dengan anda secara terperinci untuk mengambil sejarah perubatan anda (anamnesis). Soalan yang mungkin ditanya oleh doktor ialah

 • Adakah anda cenderung lebam di kawasan badan yang terjejas?
 • Berapa lama anda mempunyai aduan ini? Adakah mereka berubah dari semasa ke semasa?
 • Adakah anda mengambil suplemen hormon (lelaki dan wanita) atau adakah anda berada dalam fasa perubahan hormon (wanita, cth. akil baligh, kehamilan, menopaus)?
 • Apakah yang telah anda lakukan setakat ini untuk memerangi peningkatan kuat dalam tisu lemak (percubaan penurunan berat badan, sukan, dll.)?
 • Adakah kes serupa diketahui dalam keluarga anda?

Pemeriksaan fizikal

Bersama-sama dengan penemuan daripada perundingan, pemeriksaan fizikal yang disasarkan biasanya mencukupi untuk doktor membuat diagnosis lipoedema. Malah peningkatan simetri dalam tisu lemak pada bahagian kaki dengan badan yang langsing memberikan petunjuk yang jelas.

Apa yang dipanggil tanda Stemmer digunakan untuk membezakan antara lipoedema dan limfoedema, contohnya pada kaki. Adalah positif jika tiada lipatan kulit boleh diangkat dari kaki depan. Ini tidak boleh dilakukan dengan limfoedema. Dengan lipoedema, bagaimanapun, adalah mungkin: kulit pada kaki (di tangan) boleh diangkat sedikit.

Tetapi berhati-hati: kerana terdapat juga bentuk campuran lipoedema dan limfoedema, tanda Stemmer negatif tidak menolak lipoedema!

Doktor dengan teliti memeriksa kawasan yang terjejas dan mencari perubahan kulit. Sebagai contoh, dia memeriksa sama ada kulit itu tegang dan sama ada ketulan boleh dirasai dalam tisu subkutan. Kawasan yang terjejas biasanya sangat menyakitkan dan terdedah. Di samping itu, keradangan dan jangkitan kadang-kadang berkembang pada lipatan kulit dengan lipoedema.

Ia juga berguna untuk mengira nisbah lilitan pinggang kepada lilitan pinggul atau ketinggian badan. Ini memudahkan untuk mengenali sama ada taburan lemak tidak seimbang.

Klasifikasi lipoedema

Lipoedema boleh dikelaskan mengikut pelbagai kriteria:

Bergantung pada lokasi lipoedema, doktor membezakan antara jenis paha, jenis seluruh kaki, jenis kaki bawah, jenis lengan atas, jenis seluruh lengan dan jenis lengan bawah. Ramai pesakit juga mempunyai corak bercampur (seperti jenis paha dan lengan atas).

 • Lipedema peringkat 1 (peringkat awal): Permukaan kulit licin, subkutis yang menebal sekata dan homogen
 • Lipoedema peringkat 2: Permukaan kulit yang tidak rata, kebanyakannya beralun; struktur nodular dalam subkutis
 • Lipoedema peringkat 3: Peningkatan lilitan yang ketara di kawasan badan yang terjejas dengan bahagian badan yang menjuntai (dewlap)

Peperiksaan pengimejan dan fungsian

Pemeriksaan pengimejan tidak diperlukan untuk diagnosis lipoedema. Walau bagaimanapun, pakar perubatan yang berpengalaman kadangkala memeriksa kawasan yang terjejas dengan ultrasound untuk menilai saiz lipoedema dan keadaan saluran darah.

Pengimejan resonans magnetik (MRI) atau tomografi komputer (CT) hanya dilakukan pada pesakit lipoedema dalam kes individu. Prosedur ini biasanya digunakan untuk menjelaskan penyakit lain.

Diagnosis alternatif

Oleh kerana lipoedema kadangkala menyerupai penyakit lain, adalah penting untuk membezakan antara punca lain.

Diagnosis pembezaan ini termasuk

 • Berat badan berlebihan (kegemukan)
 • limfoedema
 • Lipohipertrofi
 • Lipoma (tumor lemak terhad, berkapsul dan tidak berbahaya)
 • Bentuk edema lain seperti myxedema (bengkak seperti edema pada tisu subkutaneus akibat penyakit tiroid)
 • Penyakit dercum (obesiti dolorosa)
 • Sindrom Madelung (peningkatan tisu lemak di leher, di sekitar kawasan bahu atau di kawasan pelvis)
 • Fibromyalgia (penyakit reumatik kronik dengan sakit otot yang teruk)

Apakah punca lipoedema?

Punca sebenar lipoedema tidak diketahui. Walau bagaimanapun, pakar mempunyai beberapa andaian. Sebagai contoh, sistem hormon dan kecenderungan genetik kelihatan memainkan peranan penting dalam perkembangan lipoedema.

Pada masa yang sama, menurut pengetahuan semasa, tidak ada bukti bahawa diet yang buruk, terlalu sedikit senaman atau "tingkah laku buruk" lain menyebabkan lipedema.

Hormon

Hormon estrogen khususnya dianggap memainkan peranan penting dalam perkembangan lipoedema. Sel-sel lemak bertindak balas kepada estrogen melalui tapak dok khas (reseptor) pada permukaannya.

Dalam beberapa lelaki dengan lipoedema, gangguan hormon sentiasa boleh dikesan. Ini juga menunjukkan bahawa hormon terlibat dalam perkembangan lipoedema.

Punca perubahan hormon pada lelaki dengan lipoedema adalah, sebagai contoh

 • Kekurangan testosteron atau hormon pertumbuhan
 • Terapi hormon, cth. sebagai sebahagian daripada rawatan untuk kanser prostat

Perubahan dan gangguan hormon membawa kepada ketidakseimbangan dalam kawalan berat badan dalaman, saraf dalam tisu lemak dan kepada proses keradangan.

Kecenderungan genetik - adakah lipoedema keturunan?

Kerosakan vaskular

Sebagai tambahan kepada gangguan tisu berlemak, lipoedema dianggap disebabkan oleh disfungsi radang pada saluran dalam tisu subkutaneus pesakit. Pembuluh di kawasan yang terjejas dikatakan mempunyai "kebocoran" yang menggalakkan pemindahan cecair ke dalam tisu. Ini juga menjadikan mereka lebih mudah terdedah kepada lebam dan menyumbang kepada kesakitan.

Bolehkah lipoedema dicegah?

Walau bagaimanapun, terdapat langkah-langkah yang boleh membantu untuk mencegah perkembangan atau keburukan lipoedema. Ini termasuk diet seimbang, berat badan yang sihat dan senaman yang kerap. Rawatan awal juga penting untuk mencegah perkembangan lipoedema.

Adakah terdapat ubat untuk lipoedema?

Jika lipoedema telah didiagnosis, rawatan adalah penting. Ini boleh menghalangnya daripada terus berkembang dan menyekat kualiti hidup mereka yang terjejas. Mengikut pengetahuan semasa, tidak mungkin untuk menyembuhkan lipoedema. Walau bagaimanapun, kaedah rawatan moden boleh mengurangkan gejala dengan ketara.