Vaksin Hidup dan Vaksin Tidak Diaktifkan

Vaksin langsung

Vaksin hidup mengandungi patogen yang mampu membiak tetapi telah dilemahkan. Ini boleh membiak, tetapi secara amnya tidak lagi menyebabkan penyakit. Namun begitu, sistem imun bertindak balas terhadap patogen yang dilemahkan dalam vaksin dengan menghasilkan antibodi khusus.

Kebaikan dan keburukan vaksin hidup

  • Kelebihan: Perlindungan vaksinasi selepas vaksinasi hidup berlangsung untuk jangka masa yang lama, dalam beberapa kes walaupun seumur hidup (selepas imunisasi asas lengkap).

Kesan sampingan biasanya berlaku satu hingga dua minggu selepas vaksinasi hidup!

Vaksin hidup dan vaksinasi lain

Vaksin hidup boleh diberikan pada masa yang sama dengan vaksin hidup yang lain. Contoh yang terkenal ialah imunisasi asas terhadap campak, beguk, rubella, dan varicella - semuanya adalah vaksin hidup. Pada pelantikan vaksinasi pertama, kanak-kanak menerima vaksin MMR dan vaksin cacar air pada masa yang sama. Pada pelantikan vaksin kedua, vaksin empat kali ganda (MMRV).

Selang antara dua vaksin hidup adalah perlu kerana proses tertentu boleh mengganggu pembentukan perlindungan imun. Sebagai contoh, vaksin campak dianggap melemahkan sistem imun buat sementara waktu. Di samping itu, penyelidik menganggap bahawa bahan penghantar yang dikeluarkan selepas vaksinasi hidup menghalang sel imun daripada mengambil dan bertindak balas terhadap virus vaksin selanjutnya yang disuntik terlalu awal.

Vaksin hidup dan kehamilan

Vaksin hidup tidak boleh diberikan semasa kehamilan. Patogen yang dilemahkan mungkin boleh membahayakan bayi yang belum lahir. Juga, elakkan daripada hamil empat minggu selepas imunisasi yang sesuai.

Semasa penyusuan, sebaliknya, vaksinasi hidup adalah mungkin. Walaupun ibu boleh menghantar virus vaksin dengan susu ibunya, ini tidak mendatangkan risiko kepada anak mengikut pengetahuan semasa.

Vaksin mati

Terdapat pelbagai jenis vaksin mati:

  • Vaksin seluruh zarah: patogen keseluruhan, terbunuh/tidak aktif.
  • Vaksin pisah: Serpihan patogen yang tidak aktif (dengan itu selalunya diterima dengan lebih baik)
  • Vaksin polisakarida: rantai gula dari cangkang patogen (mereka mengaktifkan sel imun hanya pada tahap yang terhad dan oleh itu hanya cukup berkesan pada kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua)
  • Vaksin subunit (vaksin subunit): Hanya mengandungi bahagian protein tertentu (antigen) patogen
  • Vaksin toksoid: Komponen toksin patogen yang tidak aktif
  • Vaksin penjerap: Di sini vaksin yang tidak aktif terikat tambahan kepada penjerap (cth. aluminium hidroksida), yang meningkatkan kesan imunisasi.

Kebaikan dan keburukan vaksin yang tidak aktif

  • Kelebihan: Sebagai peraturan, vaksin yang tidak aktif mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada vaksin hidup. Oleh itu, kebanyakan vaksin hari ini tergolong dalam kategori ini. Tidak seperti vaksin hidup, tidak perlu menjarakkannya daripada vaksin lain (lihat di atas).

Kesan sampingan yang buruk biasanya muncul dalam satu hingga tiga hari selepas vaksinasi dengan vaksin yang tidak diaktifkan!

Gambaran Keseluruhan: Vaksin hidup dan mati

Jadual berikut menyenaraikan penyakit utama yang vaksin mati atau hidup tersedia:

Vaksin mati

Vaksin langsung

Campak

Mumps

rubella

Influenza

Cacar air (varicella)

Hepatitis A dan B

Typhoid (vaksinasi oral)

HiB

HPV

Polio

Batuk rejan (pertusis)

Meningokokus

Pneumokokus

Tetanus

Rabies