Hati: Anatomi dan Fungsi

Apa itu hati?

Hati manusia yang sihat ialah organ berwarna coklat kemerah-merahan dengan konsistensi lembut dan permukaan licin, sedikit reflektif. Secara luaran, ia dikelilingi oleh kapsul tisu penghubung yang kukuh. Purata berat hati ialah 1.5 kilogram pada wanita dan 1.8 kilogram pada lelaki. Separuh daripada berat diambil kira oleh kandungan darah tinggi organ.

Empat cuping hati

Organ ini terdiri daripada dua lobus besar dan dua lobus kecil. Dua lobus besar dipanggil lobus dexter dan lobus sinister (lobus hati kanan dan kiri). Lobus kanan jauh lebih besar daripada lobus kiri.

Di bahagian bawah dua cuping besar terdapat dua lobus kecil: lobus persegi (lobus quadratus) dan lobus caudate (lobus caudatus). Di antara mereka adalah orifis hepatik (lihat di bawah).

Lapan segmen

Setiap segmen terdiri daripada banyak lobul, bersaiz satu hingga dua milimeter, yang mempunyai bentuk heksagon. Pada titik di mana tiga lobulus bertemu, terdapat zon kecil tisu penghubung. Cawangan kecil arteri hepatik dan vena portal terletak di sana, serta cawangan kecil saluran hempedu. Zon ini dipanggil medan periportal.

Lobul kebanyakannya terdiri daripada sel hati (hepatosit). Ini mempamerkan aktiviti metabolik yang tinggi dan bertanggungjawab terutamanya untuk fungsi hati.

Pelabuhan hati

Porta hepatik (porta hepatis) terletak di bahagian bawah kelenjar besar. Salur darah memasuki organ di sini, manakala saluran hempedu (duktus hepaticus) dan saluran limfa serta serabut saraf keluar.

Salur darah yang membekalkan ialah vena portal (Vena portae) dan arteri hepatik (Arteria hepatica). Yang terakhir membekalkan organ dengan darah yang kaya dengan oksigen. Vena portal, sebaliknya, mengangkut darah yang sarat dengan nutrien dari saluran pencernaan.

Adakah hati tumbuh semula?

Apakah fungsi hati?

Hati adalah organ metabolik pusat dan memenuhi banyak tugas penting:

Juggler Nutrien

Usus menyerap gula, asid lemak, vitamin, dsb. daripada pulpa makanan dan menghantarnya melalui vena portal ke hati. Hati mengeluarkan lebihan nutrien yang tidak diperlukan dalam tubuh daripada darah dan menyimpannya. Jika mana-mana bahagian badan (seperti otak) melaporkan keperluan untuk nutrien tertentu, organ penyimpanan melepaskannya semula dan memperkenalkannya ke dalam aliran darah.

Kitar semula dan pelupusan sisa

Pelbagai jenis produk metabolik ditukar dan dipecahkan dalam hepatosit. Organ metabolik membuang apa yang tidak boleh digunakan sama ada melalui buah pinggang (bahan larut air) atau – dibungkus dalam hempedu (lihat di bawah) – melalui usus (bahan larut lemak).

Penapis berprestasi tinggi

Hepatosit menapis hormon lama dan sel darah, bakteria dan sel yang rosak daripada darah. Bahan pencemar seperti ammonia (daripada pemecahan protein), alkohol, racun perosak dan pemplastik, dan dadah juga dibuang oleh hati sebagai organ detoksifikasi.

Kilang hormon

Pembancuh Hempedu

Sehingga satu liter hempedu untuk penghadaman lemak dicampurkan bersama setiap hari di dalam hati dan diangkut ke pundi hempedu atau terus ke duodenum untuk disimpan.

Pembekal kolesterol

Kolesterol adalah bahan permulaan untuk hormon penting dan asid hempedu serta blok binaan membran sel. Badan memperoleh sebahagian kecil kolesterol yang diperlukan daripada makanan. Ia menghasilkan sebahagian besar selebihnya sendiri, di dalam hati.

Farmasi badan

Hati menyediakan faktor pembekuan yang memastikan bahawa potongan kecil tidak membawa kepada kehilangan darah yang mengancam nyawa (pembekuan darah).

Mesin berprestasi tinggi

Angka berikut menggambarkan betapa cekapnya hati melaksanakan tugasnya: setiap minit, 1.4 liter aliran darah melalui organ. Itu menjadikan kira-kira 2,000 liter jus badan setiap hari, yang ditapis, dinyahtoksik, dibebaskan daripada nutrien berlebihan atau dimuatkan dengan nutrien yang diperlukan oleh kira-kira 300 bilion hepatosit dan dilepaskan semula ke dalam peredaran.

Di manakah terletaknya hati?

Dengan permukaan bawahnya, organ berbentuk baji bersebelahan dengan pelbagai organ perut - buah pinggang kanan dan kelenjar adrenal, duodenum, perut dan kolon, pundi hempedu, pankreas dan limpa, dan usus kecil.

Hati bercantum ke bahagian bawah diafragma. Oleh itu, ia beralih ke bawah dengan setiap penyedutan dan boleh diraba di bawah gerbang kosta kanan walaupun pada orang yang sihat apabila menarik nafas dalam-dalam. Semasa menghembus nafas, kelenjar besar ditarik sedikit ke atas dengan diafragma.

Organ metabolik juga dilekatkan pada dinding perut oleh beberapa ligamen dan disambungkan ke perut dan duodenum.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan hati?

Tugas hati sangat pelbagai, itulah sebabnya penyakit atau kecederaan pada organ selalunya mempunyai akibat kesihatan yang sangat serius. Walaupun kapasiti penjanaan semulanya yang tinggi, kelenjar besar boleh rosak teruk (contohnya, oleh alkohol, dadah atau penyakit) sehingga ia tidak lagi dapat melaksanakan tugasnya (cukup).

Dalam sirosis, tisu berfungsi kelenjar perlahan-lahan dan tidak boleh ditarik balik digantikan oleh tisu penghubung, yang bagaimanapun, tidak dapat memenuhi banyak tugas organ. Penyebab sirosis yang mungkin termasuk penyalahgunaan alkohol, jangkitan virus dan penyakit metabolik keturunan.

Doktor bercakap tentang hati berlemak apabila kandungan lemak dalam hepatosit adalah terlalu tinggi. Punca yang mungkin termasuk obesiti, penyalahgunaan alkohol dan penyalahgunaan dadah.

Kanser hati (karsinoma hati) adalah kanser yang agak jarang berlaku yang kebanyakannya menyerang lelaki. Tumor malignan biasanya berasal dari hepatosit (karsinoma hepatoselular), kadangkala juga dari saluran hempedu yang berjalan di dalam organ (karsinoma cholangiocellular) atau saluran darah (angiosarcoma).

Gejala-gejala biasa yang mengiringi penyakit yang disebutkan di atas boleh menjadi keletihan dan kehilangan prestasi, gatal-gatal, sakit di bawah gerbang kosta kanan, loya dan muntah, dan pembekuan darah terjejas dan jaundis (ikterus). Yang terakhir ini disebabkan oleh peningkatan dalam pigmenbilirubin hempedu dalam darah.

Jika organ metabolik pusat tidak lagi dapat melaksanakan tugasnya, terdapat bahaya kepada kehidupan. Kegagalan hati sedemikian boleh berlaku secara akut atau berkembang secara kronik.