Kanser Hati (Karsinoma Hepatoselular)

Karsinoma hepatoselular (HCC; karsinoma hepatoselular primer) - dipanggil secara kolokial hati kanser - (sinonim: neoplasma malignan dari hati; Neoplasma malignan intrahepatik bile saluran; Neoplasma malignan intralobular saluran empedu; Karsinoma hepatis; Karsinoma hepatoselulare; Karsinoma hepatocholangiocellulare; Hepatokarsinoma; Hepatoma; Karsinoma hepatoselular; Tumor Klatskin; Hati karsinoma; Sarkoma hati; Teratoma hati; Hepatoma malignan; ICD-10-GM C22. 0: karsinoma hepatoselular) adalah tumor hati primer (malignan) yang paling biasa dan berada di kedudukan kedua dalam kematian berkaitan tumor di seluruh dunia.

Ia adalah karsinoma kelima yang paling biasa di seluruh dunia.

Nisbah jantina: lelaki dan wanita adalah 4: 1.

Puncak frekuensi: Kejadian maksimum karsinoma heptoselular adalah antara dekad ke-5 dan ke-6 kehidupan. Bentuk khas adalah karsinoma fibrolamellar, yang berlaku pada kira-kira satu peratus individu yang terkena dan mempunyai usia puncaknya sekitar 23 tahun.

Kejadian (kekerapan kes baru) di Eropah adalah sekitar 6-10 kes setiap 100,000 penduduk setiap tahun. Di banyak negara di Asia Timur dan Tenggara, dan juga di Afrika Sub-Sahara, terdapat kejadian yang jauh lebih tinggi kerana peningkatan prevalensi virus kronik hepatitis (keradangan hati yang berkaitan dengan virus), mengakibatkan sirosis hati.

Kursus dan prognosis: Hingga 70% pesakit dengan karsinoma hepatoselular, kambuhan (kambuh penyakit) berlaku dalam tempoh lima tahun selepas reseksi (pembuangan bahagian tisu organ tertentu atau bahkan tumor). Bebas faktor-faktor risiko untuk berulang berulang dua tahun selepas reseksi: lihat di bawah "Karsinoma hepatoselular / Penyakit berikutnya / Faktor prognosis". Prognosis buruk untuk tumor besar. Kelangsungan hidup rata-rata selepas diagnosis adalah sekitar 6 bulan. Untuk tumor kecil, kelangsungan hidup rata-rata pada 1, 2, dan 3 tahun masing-masing adalah 81%, 56%, dan 28%. Karsinoma fibrolammary adalah pengecualian. Sekiranya hati sihat, ia dapat dilindungi dengan baik dan kemudian mempunyai prognosis yang baik.

Kadar kelangsungan hidup selama 5 tahun adalah sekitar 6.5%.