Kegagalan Hati: Gejala dan Terapi

Gambaran ringkas

 • Gejala: Mata dan kulit menjadi kuning; fungsi otak terjejas (ensefalopati) yang membawa kepada kepekatan dan kesedaran terjejas; gangguan pembekuan darah; kegagalan organ lain mungkin dalam penyakit yang teruk.
 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Biasanya akibat daripada penyakit hati kronik yang lain; bentuk akut tanpa penyakit hati kronik sebelum ini adalah lebih jarang berlaku
 • Rawatan: Bergantung kepada punca dan perjalanan kegagalan hati, contohnya langkah detoksifikasi untuk toksin
 • Punca dan faktor risiko: kerosakan hati kronik, cth, akibat pengambilan alkohol atau dadah; jangkitan dengan virus tertentu (cth, pelbagai virus hepatitis); keracunan
 • Diagnosis: Sejarah perubatan, pemeriksaan fizikal, ujian darah, X-ray atau ultrasound hati
 • Pencegahan: pengambilan alkohol sederhana, diet seimbang, vaksinasi terhadap jangkitan virus yang berkaitan, rawatan keadaan sedia ada kronik

Apa itu kegagalan hati?

Dalam kegagalan hati (kekurangan hepatik), pelbagai fungsi hati secara beransur-ansur gagal. Ini berbahaya kerana hati melakukan banyak fungsi penting dalam badan: Ia adalah organ metabolisme yang paling penting dan, dengan berat purata 1.5 kilogram, kelenjar terbesar dalam tubuh manusia.

Hati juga bertanggungjawab untuk pemecahan dadah, alkohol dan bahan pencemar ("detoksifikasi"). Pelbagai penyakit, banyak alkohol dan diet tinggi gula dan lemak memberi tekanan pada hati dalam jangka panjang dan kadangkala membawa kepada perkembangan hati berlemak dan/atau sirosis. Walau bagaimanapun, hati mampu melaksanakan sebahagian besar tugasnya untuk masa yang lama, walaupun dengan sel-sel berfungsi yang jauh lebih sedikit.

Jika kegagalan hati berlaku, hati sudah rosak teruk. Kegagalan hati berkembang sama ada secara kronik (kegagalan hati kronik) atau sangat cepat, contohnya disebabkan oleh jangkitan atau keracunan (kegagalan hati akut). Dalam kedua-dua kes, ia adalah keadaan berbahaya yang mesti dirawat dengan segera.

Apakah tanda-tanda?

Walaupun banyak penyakit hati tidak disedari pada peringkat awal, kegagalan hati menunjukkan gejala yang agak ciri. Tanda-tanda berikut dianggap sebagai gejala utama kegagalan hati:

 • Bahagian putih mata (sklera) dan membran mukus menjadi kuning; apabila penyakit itu berlanjutan, kulit juga mengambil warna kekuningan. Inilah yang doktor panggil jaundis.
 • Di samping itu, gangguan pembekuan darah berlaku, yang ditunjukkan, sebagai contoh, dalam pendarahan yang kerap di bawah kulit. Ini dipanggil diatesis hemoragik.

Di samping itu, kegagalan hati kadangkala mengakibatkan bau pernafasan tipikal hati mentah (foetor hepaticus) dan kadangkala dalam ketidakselesaan yang menyakitkan di bahagian atas abdomen. Pada peringkat lanjut, tekanan darah sering turun dan pernafasan dipercepatkan. Selepas orang yang terjejas menjadi semakin letih dan tidur hampir secara eksklusif, dia jatuh ke dalam apa yang dipanggil koma hepatik semasa ensefalopati hepatik.

encephalopathy hepatik

Kegagalan hati selalunya membawa kepada disfungsi otak. Baca semua tentangnya dalam artikel Hepatic encephalopathy.

Bagaimanakah kegagalan hati dirawat?

Kegagalan hati akut atau akut-ke-kronik memerlukan terapi segera dalam unit rawatan rapi. Rawatan bergantung terutamanya pada pencetus kecederaan hati - jadi diagnosis yang tepat adalah sangat penting. Pesakit di mana kegagalan hati disebabkan oleh keracunan, sebagai contoh, menerima lavage gastrik segera dan, jika boleh, penawar. Dalam kes jangkitan virus tertentu seperti hepatitis B, terapi antiviral selalunya berguna.

Kegagalan hati: terapi melalui pemindahan

Dalam sesetengah kes - terutamanya dengan hati yang pra-rosak - kemungkinan organ pulih dan meneruskan fungsinya adalah rendah. Dalam kes ini, pesakit segera dipindahkan ke pusat pemindahan, di mana mereka menerima hati baru secepat mungkin. Jika perlu, ia mungkin mencukupi untuk menggantikan hanya lobus kiri hati (pemindahan hati orthotopik separa tambahan, APOLT). Dalam kegagalan hati akut, kira-kira separuh daripada pesakit memerlukan pemindahan hati.

Prosedur penggantian hati di luar badan (ekstrakorporeal) seperti dialisis hati khusus sedang dalam penyiasatan perubatan dan belum lagi menjadi terapi standard.

Kursus penyakit dan prognosis

Kegagalan hati adalah keadaan serius yang memerlukan rawatan segera. Pelbagai fungsi hati adalah penting untuk kelangsungan hidup badan – jika rawatan datang terlalu lewat, prognosis adalah buruk. Semakin muda orang yang terjejas dan semakin kurang teruk penyakit yang mendasarinya, semakin tinggi peluang untuk sembuh.

Kegagalan hati: punca dan faktor risiko

Pada dasarnya, kegagalan hati boleh mempunyai punca yang sangat berbeza. Kegagalan hati selalunya didahului oleh penyakit hati yang telah berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Akhirnya, pelbagai fungsi hati rosak kerana badan tidak lagi mampu mengimbangi kerosakan yang telah berlaku. Dalam kes itu, ia dipanggil kegagalan hati kronik, dan dalam kes kemerosotan teruk secara tiba-tiba, ia juga dipanggil kegagalan hati akut-ke-kronik.

Kegagalan hati kronik sering berkembang, sebagai contoh, apabila penyalahgunaan alkohol bertahun-tahun memusnahkan lebih banyak sel hati dan tisu menjadi parut (sirosis). Kegagalan hati akibat kanser juga mungkin berlaku jika sel-sel hati merosot atau tumor malignan "merebak" dari organ lain. Dalam sesetengah kes, jangkitan virus kronik seperti hepatitis C juga mengambil kursus yang teruk dan akhirnya menyebabkan kegagalan hati.

Kegagalan hati akut bermakna fungsi hati runtuh tanpa sebarang penyakit terdahulu jangka panjang. Ini berlaku lebih kurang kerap. Kemungkinan sebab kegagalan hati berkembang secara tiba-tiba dalam tempoh masa yang singkat termasuk:

 • Keracunan: Dalam kebanyakan kes, kerosakan hati toksik disebabkan oleh dos berlebihan ubat seperti parasetamol, atau, kurang kerap, ubat batuk kering dan ubat herba tertentu dalam dos yang terlalu tinggi. Keracunan dengan cendawan (cth, kulat daun ubi), dadah (cth, ekstasi), dan bahan kimia juga kadangkala mencetuskan kegagalan hati akut.

Penyebab kegagalan hati akut yang kurang biasa termasuk hepatitis autoimun, penyakit yang diwarisi penyakit Wilson, dan komplikasi semasa kehamilan – hati berlemak akut kehamilan atau sindrom HELLP. Dalam sehingga 20 peratus kes, pencetus keradangan hati masih tidak jelas. Doktor kemudian bercakap tentang hepatitis kriptogenik.

Pemeriksaan dan diagnosis

Ramai orang yang mengalami kegagalan hati telah pun menjalani rawatan perubatan untuk jangka masa yang lama dengan penyakit-penyakit terdahulu tertentu dan ketegangan pada hati diketahui (kekurangan hati kronik). Ini menjadikan diagnosis lebih mudah. Kegagalan hati akut tanpa keadaan sedia ada adalah kurang biasa.

Gejala klinikal seperti jaundis dan mata terkebil-kebil dengan cepat menyebabkan doktor berfikir bahawa hati tidak berfungsi dengan baik. Semasa pemeriksaan fizikal, dia meraba bahagian atas abdomen untuk merasakan sama ada hati membesar atau mengecil. Dia juga mengambil darah untuk mendiagnosis kegagalan hati. Pelbagai nilai makmal dalam kiraan darah membuktikan syak wasangka kegagalan hati kronik atau akut. Ini termasuk, sebagai contoh, nilai pembekuan yang diubah, transaminase, bilirubin atau ammonia.

Pemeriksaan lanjut bergantung kepada punca yang disyaki, gejala dan perjalanan kegagalan hati. Kadangkala doktor mengambil sampel tisu hati (biopsi hati) untuk ujian makmal. Prosedur pengimejan seperti pemeriksaan ultrasound khas (duplex sonography) atau X-ray dada juga kadangkala dilakukan.

Dalam satu pemeriksaan tertentu, "pengukuran tekanan darah invasif," kateter kadangkala digunakan untuk mengukur tekanan darah dalam saluran darah tertentu. Jika pengumpulan cecair di dalam otak (edema serebrum) disyaki, doktor menggunakan probe untuk mengukur tekanan intrakranial melalui lubang kecil di tengkorak.

Kegagalan hati: pencegahan

 • Pastikan mengambil alkohol secara sederhana.
 • Elakkan gula dan lemak berlebihan dalam diet anda.
 • Sentiasa mempunyai penyakit kronik (seperti diabetes) dirawat dan disesuaikan dengan betul.
 • Menahan diri daripada dadah; pastikan anda menggunakan jarum steril apabila sesuai.
 • Lindungi diri anda dengan kondom semasa hubungan seksual jika anda tidak pasti tentang kemungkinan jangkitan pasangan seksual anda.
 • Sebelum melancong ke luar negara, pastikan anda mempunyai vaksinasi yang mencukupi (cth terhadap hepatitis A dan B).
 • Patuhi peraturan kebersihan makanan dan air minuman, terutamanya semasa melancong ke luar negara.
 • Jika anda mengambil ubat, ikut dos yang disyorkan dengan tepat. Jauhkan mereka daripada capaian kanak-kanak.
 • Elakkan daripada memakan cendawan dan tumbuhan yang anda tidak pasti spesies dan asal usulnya. Keracunan adalah punca biasa kegagalan hati akut.