Kehendak Hidup: Euthanasia

Euthanasia adalah topik yang tidak hanya memanaskan fikiran, tetapi juga di sekitar mana banyak mitos terjalin. Di mana perbezaan antara euthanasia tidak langsung dan pasif. Apakah keadaan undang-undang? Anda boleh mengetahui di sini.

Euthanasia tidak langsung - apa itu?

Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan euthanasia pasif atau tidak langsung? Dalam euthanasia tidak langsung, mahir yang disasarkan kesakitan dan pengurusan simptom yang membawa risiko pemendekan nyawa dibenarkan.

Sebagai contoh, pesakit yang sakit akhir boleh diberikan dos harian sebanyak morfin atas permintaannya sendiri - walaupun ini dinyatakan dalam wasiat hidup - tetapi ini boleh menyebabkan kematian lebih cepat ("paliatif penenang").

Apa itu euthanasia pasif?

Euthanasia pasif adalah proses membiarkan kematian berlaku disebabkan oleh usia atau penyakit dengan menjalani pemanjangan hidup langkah-langkah. Kesakitan bantuan dan rawatan asas, bagaimanapun, masih berlaku. Contoh euthanasia pasif termasuk melepaskan:

  • Bantuan pernafasan
  • Pemakanan dan penghidratan buatan
  • Ubat-ubatan tertentu
  • Dialisis
  • Resusitasi

Adakah ini dibenarkan atau tidak?

Euthanasia tidak langsung tidak boleh dihukum oleh undang-undang kerana menjalani rawatan di mana pemendekan hidup berlaku sebagai kesan sampingan yang tidak diingini.

Euthanasia pasif juga dibenarkan. Atas permintaan pesakit yang tegas dan tegas, doktor mungkin dan mesti menghentikan rawatan yang memanjangkan umur atau menahan diri dari awal. Ini adalah euthanasia dengan membiarkan mati. Walau bagaimanapun, harus jelas bahawa pesakit memahami dan menyetujui akibat keputusannya.

Adalah penting bahawa tempat tinggal, penjagaan, kebersihan diri yang berperikemanusiaan kesakitan, sesak nafas dan loya, dan memuaskan rasa lapar dan dahaga, disediakan. Walau bagaimanapun, pindah ke Unit Rawatan Rapi diketepikan, terapi yang sudah dimulakan dihentikan, atau rawatan lebih lanjut dihilangkan.

Euthanasia aktif: Diharamkan di Jerman

Euthanasia aktif dihukum oleh undang-undang - walaupun pesakit menginginkannya secara jelas. Sekiranya, misalnya, doktor menghentikan penderitaan pesakit dengan mematikan dos of morfin, ini adalah eutanasia aktif. Euthanasia aktif untuk tujuan membunuh orang yang mati tanpa rasa sakit adalah tidak sah; jika ia dilakukan mengikut kehendak pesakit, ini boleh dihukum sebagai pembunuhan.

Sekiranya euthanasia dilakukan kerana pesakit telah memintanya secara jelas, maka ini boleh dihukum di bawah Seksyen 216 Kanun Jenayah Jerman sebagai pembunuhan atas permintaan dengan hukuman penjara enam bulan hingga lima tahun.

Menyahkan euthanasia aktif?

Di Belgium, Luxembourg, dan Belanda, euthanasia aktif sudah sah. Di Jerman juga, idea ini mendorong bahawa pesakit harus dapat membuat keputusan sendiri apabila tiba masanya mereka pergi. Namun, setakat ini, perbahasan etika dan undang-undang tidak membawa keputusan.