Kehendak hidup - apa yang anda patut tahu

Kehendak hidup - undang-undang

Wasiat hidup telah dikawal oleh undang-undang sejak 1 September 2009 dalam perenggan (§) 1901a Kanun Sivil Jerman (BGB). Ia boleh ditulis oleh mana-mana orang dewasa yang mampu memberikan persetujuan dan juga boleh dibatalkan secara tidak rasmi pada bila-bila masa. Ia hanya sah jika ia secara bertulis, ditandatangani oleh penerbit sendiri atau ditandatangani dengan tanda tangan yang disahkan (tanda tangan ialah tanda dalam bentuk huruf atau simbol lain yang boleh dibuat oleh orang yang tidak dapat menulis nama penuh mereka. ). Notari tandatangan atau notari wasiat hidup tidak wajib.

Wasiat hidup tidak mempunyai "tarikh tamat tempoh". Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk memperbaharui atau mengesahkannya pada selang masa tertentu (cth setiap tahun). Mungkin pendapat sendiri telah berubah dalam masa yang sama berkenaan dengan satu atau langkah perubatan yang lain (contohnya pemakanan buatan pada peringkat akhir penyakit yang tidak boleh diubati dan membawa maut).

Hidup akan tidak menggantikan proksi penjagaan kesihatan

Oleh itu, masuk akal untuk menggabungkan kehendak hidup dengan proksi penjagaan kesihatan. Orang yang anda percayai, yang telah anda namakan dalam proksi penjagaan kesihatan, harus memastikan bahawa kepentingan yang anda tentukan dalam wasiat yang masih hidup juga dikuatkuasakan. Adalah lebih baik untuk memberi orang ini salinan wasiat hidup anda.

Menyatakan kehendak anda dengan wasiat hidup

Selagi seseorang masih memiliki sepenuhnya keupayaan mentalnya, dia boleh membuat keputusan tentang semua langkah perubatan yang diperlukan. Walau bagaimanapun, ia menjadi masalah jika pesakit tidak lagi boleh membuat keputusan untuk dirinya sendiri kerana penyakit (cth demensia, koma vigil).

Dengan wasiat hidup bertulis, orang ramai boleh menyatakan langkah perubatan mana yang harus dijalankan atau ditinggalkan dalam situasi tertentu walaupun sebelum kecemasan sedemikian berlaku. Ini bermakna: Dengan wasiat yang hidup, seseorang pesakit boleh memastikan bahawa kehendaknya sendiri masih menjadi penentu untuk rawatan walaupun pesakit tidak lagi dapat menyatakannya.

Sebarang ketetapan dalam wasiat hidup yang melanggar larangan undang-undang tidak diendahkan. Sebagai contoh, tidak mungkin untuk menuntut euthanasia aktif daripada doktor.

Majukan keputusan untuk fasa terakhir kehidupan

Dengan wasiat hidup, anda boleh memberi arahan untuk penjagaan akhir hayat sekiranya anda tidak mampu membuat keputusan. Di satu pihak, ini melibatkan kemungkinan pengecualian rawatan. Ini bermakna tiada langkah memanjangkan hayat akan diambil jika seseorang itu sakit tenat dan mati.

Sebaliknya, ia adalah mengenai rawatan paliatif. Orang yang sakit parah diberi ubat penghilang rasa sakit dalam dos yang mencukupi, walaupun mereka boleh mempercepatkan kematian sebagai kesan sampingan. Ini tidak ada kaitan dengan euthanasia aktif, yang dilarang oleh undang-undang, iaitu pembunuhan dengan sengaja seseorang.

Anda juga boleh menyatakan dalam wasiat anda bagaimana perasaan anda secara peribadi tentang pendermaan organ.

Mengelakkan perangkap

Beritahu saudara-mara dan doktor keluarga anda bahawa anda telah menulis dokumen ini dan di mana anda menyimpannya. Adalah lebih baik untuk meletakkan kad dalam dompet anda yang menunjukkan anda mempunyai kehendak hidup.

Semak semula kehendak hidup anda secara berkala (sebaik-baiknya setiap tahun) dan tandatanganinya dengan tarikh semasa setiap kali. Ini menjelaskan bahawa kehendak anda kekal tidak berubah. Kerana jika dokumen itu sudah berusia puluhan tahun, mungkin ada masalah.

Perkataan yang jelas

Sekiranya ketetapan dalam wasiat hidup terlalu kabur atau umum, ia tidak mengikat di sisi undang-undang. Ini telah diputuskan oleh Mahkamah Keadilan Persekutuan pada Ogos 2016. Wakil pesakit kemudian memutuskan bersama-sama dengan doktor mengenai terapi yang akan datang - asasnya adalah apa yang pesakit mungkin inginkan.

Untuk mengelakkan ini, anda harus merumuskan kehendak hidup anda sekhusus mungkin. Sebagai contoh, jangan tulis "Saya tidak mahu disambungkan ke tiub" atau "Saya mahu mati dengan aman." Juga elakkan rumusan umum seperti "Selagi ada prospek realistik untuk mengekalkan kehidupan yang boleh diterima, saya ingin menerima bantuan perubatan dan kejururawatan setakat kemungkinan yang munasabah". Kenyataan sedemikian terlalu tidak spesifik dan oleh itu meninggalkan terlalu banyak ruang untuk tafsiran.

  • Sekiranya pemakanan tiruan dimulakan, diteruskan atau dihentikan apabila anda berada dalam keadaan vegetatif?
  • Sekiranya dos ubat penahan sakit dan penenang dipilih terlalu tinggi sehingga anda tidak mengalami sebarang ketidakselesaan, walaupun sedikit pengurangan dalam jangka hayat anda mungkin akibatnya?
  • Adakah anda mahu dihidupkan semula atau tidak dalam keadaan penyakit yang akan mengakibatkan kematian, penangkapan kardiovaskular secara tiba-tiba atau kegagalan pernafasan?

Selain perkara yang anda bantah, anda juga boleh menyenaraikan item yang anda inginkan. Ini termasuk, sebagai contoh, langkah kejururawatan tertentu seperti penjagaan mulut untuk mengelakkan dahaga, atau ubat-ubatan khas untuk mengawal kesakitan, sesak nafas, kebimbangan, kegelisahan, muntah dan gejala lain dengan berkesan.

Modul teks untuk wasiat hidup ditawarkan oleh pelbagai badan – sebagai cadangan dan bantuan perumusan, contohnya oleh Kementerian Kehakiman Persekutuan di: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/patientenverfuegung.html.

Adalah dinasihatkan untuk membincangkan wasiat hidup dengan doktor keluarga anda atau doktor lain yang anda percayai. Dia boleh menerangkan dengan terbaik kepada anda langkah-langkah yang boleh dilakukan dalam situasi yang mana dan apakah peluang dan risikonya. Kemudian anda boleh mempertimbangkan keputusan yang paling sesuai dengan nilai anda.

Melengkapkan nilai peribadi

Jika, sebagai contoh, situasi perubatan kemudian timbul yang mana ketetapan dalam kehidupan anda tidak akan terpakai dengan tepat, wakil (penjaga atau proksi) mesti memutuskan langkah perubatan yang anda akan bersetuju jika anda masih mampu membuat keputusan. Kepercayaan dan nilai yang telah anda tambahkan kepada kehendak hidup anda boleh sangat membantu dalam proses ini.

Ketiadaan arahan awal

Walaupun tidak ada wasiat hidup sama sekali, penjaga atau wakil yang diberi kuasa mesti menentukan kehendak pesakit yang dianggap. Sekali lagi, ini dilakukan dengan merujuk kepada kenyataan lisan atau bertulis sebelumnya, kepercayaan etika atau agama, atau nilai peribadi pesakit yang lain.

Lembaga timbang tara untuk wasiat hidup

Yayasan Perlindungan Pesakit Jerman telah menubuhkan lembaga timbang tara untuk menasihati dan menjadi pengantara dalam konflik berkenaan wasiat hidup. Saudara-mara dan pakar perubatan boleh mendapatkan bantuan pakar di sana jika tafsiran arahan awal diragui. Perkhidmatan ini adalah percuma.

Lembaga timbang tara boleh dihubungi melalui telefon di 0231-7380730 atau di Internet di https://www.stiftung-patientenschutz.de/service/patientenverfuegung_vollmacht/schiedsstelle-patientenverfuegung.