Hidup dengan Terapi

Hanya ada di bawah 60,000 dialisis pesakit di Jerman. Untuk orang yang terjejas, darah mencuci bermaksud perubahan besar dalam kehidupan seharian biasa, baik secara peribadi dan di tempat kerja. Walaupun ada kemungkinan untuk memberikan rawatan dekat dengan rumah dan di banyak tempat larut malam dan malam dialisis pilihan memberi pesakit tahap fleksibiliti, kehidupan masih harus terus disesuaikan dengan terapi, yang memakan sebahagian besar masa pesakit.

Nasib baik, kemudahan rawatan kini semakin banyak dijumpai di seluruh dunia, sehingga dialisis pesakit juga boleh melakukan perjalanan. Pesakit yang terlibat juga mesti menyesuaikannya diet kepada buah pinggang penyakit, yang kebanyakannya dilihat sebagai sekatan selanjutnya terhadap kualiti hidup

Had pemakanan

Maksimum satu liter cecair setiap hari boleh dimakan, dan kalium-kaya makanan seperti buah, coklat, dan kacang tabu, kerana boleh mencetuskan aritmia jantung. Penting untuk selalu diambil tablet yang mengikat lebihan fosfat dalam darah, yang sebaliknya menyebabkan kerosakan tulang dan arteriosclerosis. Yang pasti vitamin mungkin juga perlu ditambah.

Kesan sampingan dan kesan akhir terapi

Keadaan lain yang mendasari seperti tekanan darah tinggi, dislipidemia, atau tekanan darah tinggi mesti dikawal dengan ubat. Sejak prestasi yang sihat buah pinggang tidak pernah tercapai walaupun optimum terapi, kesejahteraan dan prestasi mereka yang terjejas adalah terhad.

Kerosakan lewat boleh merangkumi kalsifikasi vaskular, jantung penyakit, kerosakan tulang dan sendi. Rawatan alternatif adalah buah pinggang pemindahan, yang dilakukan pada hampir 2,000 pesakit setiap tahun, tetapi sejak itu tidak bebas daripada kesan sampingan dadah yang menekan sistem imun mesti diambil secara berterusan. Di samping itu, pada masa ini tidak terdapat cukup banyak buah pinggang penderma.