Memuat hari - fasa kedua diet | Diet Anabolik

Memuat hari - fasa kedua diet

Fasa kedua dari diet anabolik juga disebut fasa pengisian semula atau hari pemuatan, kerana hanya berlangsung satu atau dua hari paling banyak. Tujuannya adalah untuk "mengisi semula" otot dengan karbohidrat. Anda dapat membezakan antara hari pemuatan yang bersih dan tidak bersih.

Hari pemuatan disebut "bersih" jika pengedaran nutrien optimum dipertahankan untuk fasa ini. Ini berlaku apabila kandungan karbohidrat dari makanan yang dimakan adalah> 70%, kandungan protein maksimum 20% dan kandungan lemak maksimum 10%. Sebaliknya, hari pemuatan digambarkan sebagai "najis" jika kandungan karbohidrat hanya 45-60%, kandungan protein sekitar 10-15% dan kandungan lemak sekitar 30-40%. Sekiranya hari pemuatan tidak bersih, tidak perlu memberi perhatian khusus kepada jenis makanan yang dimakan. Burger, kentang goreng, gula-gula dan makanan kaya karbohidrat lain yang "dilarang" pada Tahap 1 boleh dimakan.

Diet anabolik untuk membina otot

Idea Diet Anabolik adalah untuk mengurangkan lemak badan sambil mengekalkan jisim otot. Selalunya peningkatan jisim otot juga diinginkan. Perlu diingat bahawa penumpukan otot memerlukan lebihan kalori atau tenaga, iaitu lebih banyak tenaga mesti dibekalkan melalui makanan daripada yang dimakan oleh tubuh.

Mengiritasi otot melalui sasaran latihan kekuatan membawa kepada penstrukturan semula otot dengan peningkatan kekuatan dan lilitan. Walau bagaimanapun, tujuan diet anabolik adalah pengurangan simpanan lemak dan pengurangan kadar lemak peratusan lemak badan, yang hanya dapat dicapai dengan pengambilan tenaga yang kurang. Di samping itu, dalam fasa anabolik karbohidrat sangat berkurang, yang memainkan peranan penting dalam pembinaan otot selain asid amino dari protein. Pengurangan lemak badan, bagaimanapun, menyebabkan penonjolan otot di bawah kulit yang lebih jelas. Prasyarat untuk mengekalkan jisim otot dengan pengambilan tenaga yang berkurang adalah, selain pengambilan protein yang mencukupi, disasarkan latihan kekuatan untuk melindungi otot daripada kerosakan.

Berapa lama seseorang mesti mengikuti diet anabolik?

Tidak ada garis panduan umum mengenai berapa lama diet anabolik harus diikuti. Pada prinsipnya, diet dapat diteruskan sehingga tujuan seseorang sendiri, misalnya berat badan yang diinginkan, tercapai. Selepas itu anda perlahan-lahan dapat kembali normal diet.

Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa peralihan menjadi normal diet dibuat dengan perlahan dan tidak secara tiba-tiba, supaya badan mempunyai masa untuk kembali berubah. Jika tidak, berat badan yang turun melalui diet dapat dikurangkan dengan cepat dan badan dengan cepat membina semula lemak (kesan yo-yo). Penting juga untuk mengetahui bahawa diperlukan beberapa minggu sebelum tubuh terbiasa dengan diet anabolik. Terutama pada awalnya sangat sukar untuk menyerah karbohidrat, kerana tubuh digunakan untuk mendapatkan tenaganya terutama dari karbohidrat. Sehingga metabolisme menyesuaikan diri dengan keadaan baru, ini boleh menjadi masa yang sangat tertekan bagi orang yang sedang menjalani diet.