Anestesia tempatan: Aplikasi, kelebihan, risiko

Apa itu anestesia tempatan?

Anestesia tempatan menyebabkan penindasan kesakitan di kawasan yang terhad, contohnya pada kulit atau di kawasan bekalan keseluruhan saraf di bahagian kaki. Ubat yang digunakan (anestetik tempatan) mengganggu penghantaran isyarat di hujung saraf. Ini menghasilkan anestetik tempatan. Tempoh dan kekuatan kesan bergantung pada jenis anestetik tempatan dan jumlah yang diberikan.

Doktor membezakan beberapa jenis anestesia tempatan:

  • anestesia permukaan: penggunaan anestetik tempatan pada kulit atau membran mukus
  • Anestesia penyusupan: suntikan anestetik tempatan ke dalam kulit atau tisu lain
  • Anestesia serantau (bius pengaliran): Tersumbat seluruh saraf, contohnya di rahang atau di tangan

Bilakah anda melakukan anestesia tempatan?

  • Kecederaan pada bahagian kaki
  • Penghapusan sakit di tekak apabila meletakkan tiub penyusuan atau tiub pernafasan semasa terjaga
  • prosedur pembedahan kecil, seperti menjahit luka
  • campur tangan pergigian
  • sakit kronik, contohnya di bahagian belakang atau otot
  • penyediaan untuk pensampelan darah pada kanak-kanak dengan bantuan tampalan analgesik

Apakah yang dilakukan semasa anestetik tempatan?

Pada dasarnya, anestesia tempatan menggunakan ubat khas untuk mengganggu penghantaran isyarat ke saraf. Rangsangan kesakitan, serta isyarat untuk tekanan atau suhu, tidak lagi dihantar dari kawasan bius ke otak. Ini bermakna pesakit tidak lagi dapat melihat secara sedar rangsangan ini di kawasan badan yang terjejas.

Anestesia permukaan

Dalam anestesia permukaan, ubat anestetik digunakan terus pada kulit atau membran mukus. Semburan, salap dan penyelesaian digunakan. Ejen diserap ke dalam kulit atau membran mukus dan menyekat saraf di sana di kawasan yang agak kecil.

Anestesia penyusupan

Anestesia serantau

Apakah risiko anestesia tempatan?

Pada dasarnya, anestesia tempatan dikaitkan dengan risiko yang jauh lebih sedikit daripada anestesia am, kerana ubat-ubatan yang digunakan hanya bertindak dalam kawasan yang terhad dan bukan di seluruh badan. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahawa jumlah bahan aktif yang lebih besar memasuki aliran darah dan kemudian mempunyai kesan sistemik.

Reaksi alahan kepada anestetik tempatan juga mungkin, walaupun jarang berlaku. Ini menampakkan diri, sebagai contoh, dalam kegatalan dan kemerahan pada kulit, dan dalam kes yang teruk juga dalam kesusahan pernafasan dan kegagalan peredaran darah. Tambahan pula, tapak suntikan boleh menjadi radang selepas suntikan ubat jika kuman masuk ke dalamnya.

Apakah yang perlu saya ketahui semasa anestesia tempatan?