Penyetempatan sista tulang | Kista tulang aneurysmatic

Penyetempatan sista tulang

Rahang sebagai laman manifestasi dari sista tulang aneurisma agak jarang berlaku. Sebaliknya, lokasi khas adalah femur (lat. Femur), tibia (lat.

tibia) dan tulang belakang. Dalam kurang dari 2% kes, bagaimanapun, sista tulang aneurisma berlaku di rahang. Dalam kes ini, kista berkembang lebih kerap pada Rahang bawah daripada di rahang atas.

Tanda-tanda sista tulang aneurisma di rahang dari kista asimtomatik hingga cacat wajah yang tidak sempurna kerana pertumbuhan kista yang sangat besar. Pada rahang, sangat penting untuk menolak kemungkinan adanya kista vaskular. Setelah ini dilakukan, semua langkah diagnostik kista tulang aneurysmatic dari mana-mana penyetempatan berlaku: pencitraan dalam bentuk sinar-X dan MRI, serta biopsi untuk pemeriksaan tisu selanjutnya.

Oleh itu, rawatan umum dalam bentuk rawatan pembedahan juga diperlukan dalam kes sista tulang aneurisma pada rahang. Kista tulang aneurisma pada paha dianggap sebagai penyetempatan khas. Kadang-kadang sista di paha jelas oleh kesakitan, yang boleh memancar ke kaki dan belakang.

Jika tidak, sista tulang aneurysmatic pada paha juga boleh ditemui sebagai penemuan peluang. Pada orang muda hingga usia 20 tahun, sista tulang aneurisma di paha cenderung kurang simptomatik. Pada pesakit yang lebih tua, risiko tulang patah meningkat dengan ketara.

Tidak jarang bagi mereka secara khusus untuk hadir dengan patah paha yang disebabkan oleh sista tulang aneurisma. Oleh kerana keperluan ruang sista, struktur tulang menjadi lemah, kurang stabil dan mudah terdedah patah walaupun pada beban yang lebih rendah. Kista tulang aneurisma pada paha didiagnosis dengan cara Sinar X dan MRI scan dan kemudian dirawat dengan pembedahan.