Penyetempatan kesakitan | Fisioterapi untuk sakit siku

Penyetempatan kesakitan

Sebagai tambahan kepada watak kesakitan, penyetempatan kesakitan juga mengatakan banyak mengenai penyebabnya. Dalam kebanyakan kes, rawatan ini semata-mata konservatif. Imobilisasi dan perlindungan yang terlampau tinggi tendon adalah asas. Tetapi fisioterapi juga merupakan bahagian penting dalam terapi: pesakit belajar regangan latihan untuk otot fleksor dan latihan pengukuhan untuk otot ekstensor.

Di samping itu, urut di kawasan lampiran tendon melonggarkan otot-otot di sekitarnya, bertambah baik darah peredaran dan mempercepat penyembuhan.

  • Jika sakit siku berlaku terutamanya di sebelah kiri, di kawasan yang menonjol tulang, ini adalah petunjuk yang disebut epicondylitis humeri ulnaris / medialis (= siku pemain golf). Gambaran klinikal ini adalah penyakit tendon yang biasanya berlaku akibat reaksi berlebihan; sebagai contoh, pengangkatan beban berat berulang atau pergerakan unilateral berulang.
  • Berbeza dengan tenis siku, siku golf mempengaruhi otot-otot lengan pemusing.

    Menutup penumbuk atau membengkokkan lengan, terutamanya terhadap rintangan, mempunyai kesakitan-kesan yang meningkat. Banyak orang yang terlibat juga melaporkan pembengkakan siku dan mungkin juga lengan, pengurangan kekuatan dan kesukaran dalam kemahiran motor halus.

Profesional yang bekerja di meja sering dipengaruhi oleh sakit siku. Walaupun mereka tidak disangka terlalu banyak mengalami tekanan fizikal, kerja meja boleh menyebabkan sebilangan besar kesihatan masalah.

Sakit siku di meja sering disebabkan oleh kenyataan bahawa orang yang berkenaan menyokong dirinya dengan sikunya di atas meja yang keras. Tingkah laku ini boleh menjengkelkan bursa antara tulang dan kulit, mengakibatkan keradangan bursa di siku (bursitis). Siku kemudian sedikit bengkak, kemerahan, terlalu panas dan sakit ketika bergerak.

Keradangan biasanya hilang dengan sendirinya, tetapi siku mesti bergerak dan dilindungi sebanyak mungkin. Sekiranya penyakit ini teruk, kesakitan-melegakan ubat digunakan. Gambaran klinikal lain yang menampakkan dirinya melalui sakit siku adalah apa yang disebut Sindrom RSI (Kecederaan Regangan Berulang; lengan tetikus). Ia disebabkan oleh pergerakan monoton yang dilakukan dalam jangka masa yang panjang, seperti mengoperasikan papan kekunci dan tetikus komputer. Sindrom berlebihan menyebabkan sakit di tangan, pergelangan tangan dan siku.