Penyetempatan penyebaran | Abses di kepala

Penyetempatan penyebaran

Abses peripharyngeal adalah abses yang merebak ke tekak dalam. Mereka boleh disebabkan oleh peritonsillar abses atau oleh keradangan pada limfa nod. Kedua-dua bentuk ini abses mesti selalu dikendalikan, kerana ia tidak dapat dikendalikan dengan terapi antibiotik sahaja.

Bentuk abses juga dicirikan oleh kesakitan semasa menelan, demam dan kelemahan umum. Selanjutnya ia boleh menyebabkan pembengkakan leher. Pada ketika ini, staf editorial mengesyorkan artikel berikut: Limfa urat simpul bengkak leher Abses di bahagian belakang tekak, juga disebut abses retropharyngeal, boleh menyebabkan pembengkakan yang menyakitkan leher.

Bentuk abses ini berkembang di dasar keradangan purulen pada faring limfa simpul dan merupakan petunjuk pembedahan mutlak. Biasanya, orang yang terjejas tidak dapat menelan kerana kesakitan, mempunyai a demam dan biasanya juga torticollis kerana pembengkakan. Ini terutama mempengaruhi kanak-kanak kecil, tetapi abses juga boleh berlaku pada orang dewasa. Abses retropharyngeal selalu dirawat antibiotik dan pembukaan pembedahan.