Kesepian: Apa yang membantu?

Gambaran ringkas: Kesepian

 • Apa yang membantu melawan kesepian? cth. penjagaan diri, penstrukturan kehidupan seharian, pekerjaan yang bermakna, hubungan beransur-ansur dengan orang lain, bantuan psikologi jika perlu, ubat-ubatan
 • Perkara yang boleh dilakukan oleh setiap individu untuk orang yang kesepian: beri perhatian kepada orang lain; terutamanya memberi masa dan perhatian kepada orang tua, lemah atau tidak bergerak dalam persekitaran sendiri.
 • Dari mana datangnya kesunyian? Biasanya daripada gabungan beberapa faktor, cth. ciri-ciri watak tertentu, hubungan sosial yang tidak berkualiti, pengalaman buruk, keadaan sosial, fasa kritikal dalam kehidupan.
 • Bolehkah kesepian membuat orang sakit? Dengan kesepian kronik, peningkatan risiko penyakit kardiovaskular, gangguan tidur, demensia, kemurungan, kebimbangan dan gangguan obsesif-kompulsif, dan pemikiran untuk membunuh diri.

Apa yang membantu melawan kesepian?

Terdapat pelbagai cara untuk keluar dari kesunyian, terutamanya dalam kombinasi. Langkah-langkah berikut amat penting:

Penjagaan diri - menemui semula kegembiraan hidup

 • Buat diri sendiri senang, tunaikan hajat.
 • Cari hobi yang anda gemari atau hidupkan semula hobi yang diabaikan.
 • Jaga diri anda dan dengar keperluan anda.
 • Jangan abaikan kebersihan diri, makan makanan yang sihat dan kerap bersenam di udara segar.
 • Temui diri anda dengan kebaikan dan belas kasihan. Mula suka diri sendiri.

Ini boleh memberi anda sedikit kecergasan dalam kehidupan seharian anda tanpa perlu bergantung pada hubungan intensif dari luar.

Buat struktur

Mengambil langkah kecil untuk berhubung dengan orang lain

Apa yang boleh anda lakukan apabila anda bersendirian? Dalam langkah-langkah kecil anda boleh cuba untuk kembali berhubung dengan orang. Terutama dalam krisis korona, di mana hubungan manusia secara langsung akan dikurangkan untuk masa tertentu, anda boleh menggunakan kemungkinan komunikasi teknikal untuk melawan kesepian anda:

Sudah tentu, terdapat juga kemungkinan untuk bertemu orang secara maya, dalam rangkaian sosial atau kumpulan sembang anda boleh bertukar idea dengan orang yang berkongsi minat dan hobi anda. Terutama dalam masa pengasingan diri, ini sangat membantu.

Walaupun dalam krisis korona, ia dibenarkan, sebagai contoh, untuk tersenyum kepada pejalan kaki lain apabila anda pergi berjalan-jalan. Jika anda membalas senyuman, anda mungkin mendapat keberanian dan memulakan perbualan dengan orang dari kehidupan seharian anda, seperti jiran anda - di tangga atau di atas pagar taman. Beberapa perkataan selalunya cukup untuk anda bermula.

 • Anda boleh bertemu dengan orang yang berfikiran sama, contohnya, dalam kursus di pusat pendidikan dewasa atau dalam kumpulan sukan, belajar bahasa baharu atau melanjutkan pendidikan anda dalam bidang minat anda.
 • Mengambil jawatan sukarelawan adalah dua kali ganda berkesan: anda mengalami perasaan yang memuaskan kerana diperlukan dan membantu orang lain, dan anda boleh membuat kenalan baharu pada masa yang sama.

Mendapatkan bantuan

Jika anda ingin memberitahu seseorang dan tidak tahu ke mana hendak pergi, anda boleh mulakan dengan menghubungi perkhidmatan kaunseling telefon. Di sana anda akan menemui orang yang boleh mendengar anda dengan penuh perhatian dan aktif serta memberi nasihat yang berharga kepada anda. Kumpulan bantu diri juga merupakan tempat yang baik untuk bermula.

Mengatasi kesepian di usia tua

Pada usia yang lebih tua, ia juga lebih sukar untuk membuat kenalan baru, dan persahabatan lebih sukar untuk dibentuk. Tetapi walaupun pada usia ini, terdapat cara untuk berhubung dengan orang lain:

 • Jika boleh, manfaatkan peluang maya seperti kumpulan sembang atau tapak rangkaian sosial.
 • Kekal berhubung atau berhubung dengan saudara yang lebih muda melalui perkhidmatan pesanan ringkas atau panggilan video.
 • Jika boleh, hidupkan hobi anda atau cari yang baharu.
 • Didik diri anda lebih jauh, cth. dengan pengajian di usia tua atau dengan kursus bahasa - sementara itu terdapat juga tawaran dalam talian.
 • Walaupun aktiviti kecil membantu: Contohnya, cadangkan kepada jiran supaya anda pergi berjalan-jalan bersama-sama.
 • Gunakan mesyuarat warga emas dalam komuniti anda.
 • Jika keadaan fizikal anda mengizinkan, sertai kumpulan mendaki atau kelab.

Apa yang setiap individu boleh lakukan untuk kesepian

Adalah penting untuk kita menjaga antara satu sama lain. Tidak semua orang yang hidup bersendirian, muda atau tua, kesepian. Namun, jika ada yang mengadu kesunyian, kita perlu mengambil serius. Ia boleh menjadi tanda amaran kemurungan baru. Kemudian kita harus berada di sana untuk orang itu dan mengambil masa untuk mereka.

Petua. Apabila hubungan langsung boleh dilakukan semula dengan selamat, kita harus melawat orang tua, saudara-mara dan kenalan kita yang lemah dan memberi mereka sedikit masa kita.

Mereka menemani orang ke doktor, pendandan rambut, farmasi atau bank, sebagai contoh, dan membantu dengan membeli-belah. Selain itu, banyak perkhidmatan melawat menawarkan aktiviti bersama seperti berjalan kaki dan lawatan (cth. iringan ke acara, muzium atau kafe). Banyak persatuan juga melawat orang tua, sakit dan kesepian di hospital atau rumah penjagaan.

Kesepian: gejala

Definisi kesunyian ialah perasaan diketepikan, kekurangan kepunyaan, dan pengasingan emosi. Perasaan kesunyian yang biasa termasuk kesedihan, kekecewaan, tidak berdaya, putus asa, kebosanan, kekosongan dalaman, kasihan diri, rindu dan putus asa.

Perasaan subjektif

Sebaliknya, orang yang mempunyai banyak hubungan sosial dalam keluarga, kerja, sekolah atau institusi sosial pun boleh berasa sunyi.

Hubungan sosial amat dirindui

Ciri-ciri biasa orang kesepian

Ciri-ciri biasa yang ditunjukkan oleh orang yang kesepian termasuk yang berikut:

 • Lihat diri mereka sangat berbeza daripada orang lain menggambarkan mereka,
 • sangat mengkritik diri sendiri
 • memberi perhatian lebih kepada kegagalan daripada kejayaan,
 • membenarkan diri mereka secara defensif,
 • takut ditolak,
 • merendahkan nilai rakan sejawat mereka,
 • terlalu menyesuaikan diri,
 • cepat menarik diri ke dalam diri mereka,
 • introvert atau mempunyai kemahiran sosial yang kurang berkembang,

Walau bagaimanapun, ciri-ciri ini tidak semestinya membawa kepada kesunyian! Hubungan sosial dan jaringan sokongan yang berkualiti tinggi secara kualitatif boleh menangkap orang ini.

Sebaliknya, orang yang mempunyai ciri-ciri perwatakan yang sama sekali berbeza sering kesepian juga. Ini boleh berlaku, sebagai contoh, jika mereka tidak mempunyai rangkaian sedemikian atau mempunyai pengalaman negatif yang drastik dalam berurusan dengan orang lain.

Kesepian yang kronik

Dari mana datangnya kesunyian?

Kesunyian tidak semestinya timbul apabila hubungan sosial yang baik menjadi kurang atau bahkan tiada. Sesetengah orang juga berpuas hati dengan beberapa kenalan.

Kesepian berkembang apabila kita bersendirian secara tidak sengaja atau merasakan bahawa hubungan dan hubungan sosial yang sedia ada tidak mencukupi. Pada masa yang sama, orang yang kesepian sering malu dengan keadaan mereka, yang boleh mendorong mereka lebih jauh untuk menarik diri dan meletak jawatan.

Faktor yang boleh mencetuskan kesunyian

Isi rumah orang perseorangan

Penuaan masyarakat

Terima kasih kepada penjagaan perubatan kami yang baik, orang ramai semakin tua. Pada masa yang sama, kadar kelahiran dan perkahwinan semakin menurun. Orang tua selalunya tidak semestinya terlibat dalam keluarga kerana saudara-mara tinggal di bandar lain, contohnya, atau tidak mementingkan hubungan keluarga yang rapat.

Di samping itu, terutamanya pada usia tua, kemiskinan atau masalah kesihatan menyukarkan orang yang tinggal bersendirian untuk mengambil bahagian dalam kehidupan awam.

Tingkah laku komunikasi berubah

Komunikasi berubah akibat media sosial. Sesetengah orang berkomunikasi secara aktif dengan kenalan maya, tetapi hubungan langsung mereka dengan orang sebenar sering hilang akibatnya.

Sebaliknya, sesetengah orang mencari kenalan baharu melalui Internet yang boleh berkembang menjadi hubungan cinta, persahabatan atau perkongsian profesional di dunia nyata.

Hanya kanak-kanak

Pengangguran atau pertukaran kepada persaraan (pencen).

Jika pekerjaan itu hilang, rakan sekerja dan rutin harian yang tersusun tiba-tiba hilang. Pada masa yang sama, mereka yang terjejas perlu mengehadkan diri mereka dari segi kewangan, itulah sebabnya mereka mengeluarkan lebih banyak lagi. Dalam jangka panjang, ini boleh menyebabkan kesunyian.

Penyakit

Penyakit kronik, kanser, kemurungan, gangguan psikotik dan demensia khususnya boleh membuatkan mereka yang terjejas berasa sunyi.

Fasa kritikal kehidupan

Pengalaman buruk

Dalam sesetengah kes, kesunyian juga merupakan perlindungan diri kerana orang ramai mempunyai pengalaman buruk dengan masyarakat. Contohnya, seseorang yang dibuli, berada dalam senarai hit bos (boss), atau mempunyai pengalaman pengecualian lain mungkin menjadi sunyi.

Keadaan yang luar biasa

Bolehkah kesepian membuat anda sakit?

Adakah orang sakit kerana kesepian atau bolehkah orang mati kerana kesepian? Hakikatnya - orang yang kesepian secara kronik mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk:

 • tekanan kronik
 • Penyakit kardiovaskular
 • gangguan tidur
 • Dementia
 • Kemurungan
 • kebimbangan dan gangguan obsesif-kompulsif
 • Idea membunuh diri

Seperti yang ditunjukkan oleh data kesihatan, orang yang kesepian juga lebih kerap melawat doktor dan lebih kerap dalam rawatan pesakit dalam - antara lain disebabkan oleh penyakit psikosomatik seperti sakit belakang.

Ia menjadi bermasalah apabila kesunyian disertai dengan ketidakupayaan, tidak berdaya dan pengasingan sosial, terutamanya dalam kalangan kanak-kanak, warga emas dan orang kurang upaya. Kemudian kekurangan penjagaan yang mengancam nyawa boleh timbul.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Petua: Dalam krisis korona, banyak klinik, klinik pesakit luar psikiatri dan amalan psikoterapi menawarkan perundingan telefon dan video atau campur tangan dalam talian sebagai alternatif kepada perbualan langsung.

Apa yang doktor buat?

Selepas itu, doktor akan bekerjasama dengan anda untuk mengetahui sokongan yang anda perlukan. Contohnya, ia mungkin sudah cukup untuk menstrukturkan hari anda dengan lebih baik – contohnya, dengan program yang diselia secara perubatan seperti “Program iFightDepression,” yang dengannya anda boleh menguruskan diri anda berasaskan Internet dan secara percuma.

Jika kesunyian dikaitkan dengan penyakit mental seperti kemurungan, kebimbangan atau gangguan obsesif-kompulsif, doktor juga boleh menetapkan ubat yang sesuai (cth., antidepresan).

Mencegah kesunyian

Hubungan sosial yang stabil dan boleh dipercayai adalah perlindungan terbaik untuk kesihatan mental dan fizikal.