Long Covid (sindrom Pasca-Covid)

Gambaran ringkas

 • Apakah Long Covid? Gambar klinikal baru yang mungkin berlaku sebagai sekuela lewat jangkitan covid-19 yang dibersihkan.
 • Punca: Subjek penyelidikan semasa; mungkin kerosakan langsung akibat replikasi virus dalam fasa akut; kerosakan tidak langsung akibat keradangan, fenomena autoimun, gangguan peredaran darah atau pembekuan darah yang diubah; akibat rawatan rapi; mungkin kegigihan (persistence) coronavirus dalam badan.
 • Insiden: data berbeza-beza secara meluas; dianggarkan menjejaskan satu daripada lapan orang yang terjejas oleh Covid-19; Varian virus Omicron dan pencegahan vaksin mungkin mengurangkan risiko; perkembangan selanjutnya tidak menentu.
 • Pencegahan: Vaksinasi mengurangkan risiko covid lama.
 • Faktor risiko: Tidak ditentukan secara muktamad.
 • Diagnosis: Pengimejan; ujian prestasi dan fungsi fizikal, neurologi, dan kognitif; ujian diagnostik makmal; dan lain lain.
 • Prognosis: Tiada prognosis umum mungkin, kerana Long Covid berkembang secara individu; dalam banyak kes, kumpulan aduan tertentu bertambah baik; walau bagaimanapun, terdapat peningkatan laporan mengenai Long Covid kronik dengan had (selalunya neurologi) yang berlarutan selama berbulan-bulan; Had jangka panjang adalah perkara biasa dengan rawatan Covid 19 perubatan intensif sebelumnya.

Apakah Long Covid?

Jika aduan kesihatan berterusan selama lebih daripada dua belas minggu, doktor merujuknya sebagai sindrom pasca-Covid. Dalam dunia berbahasa Inggeris, pesakit juga dirujuk sebagai "pengangkut panjang", iaitu pesakit yang "mengheret" gejala untuk jangka masa yang lama.

Dalam kursus ringan, jangkitan korona berlangsung secara purata dua hingga tiga minggu. Dalam kes yang lebih teruk, fasa akut penyakit boleh berganda. Tetapi dalam banyak kes, ini bukan penamat penyakit.

Tetapi ia juga sering memberi kesan kepada orang yang perjalanan penyakitnya ringan atau tanpa gejala.

Apakah simptom Long Covid?

Long Covid menyebabkan gejala yang berbeza. Ini bermakna tidak setiap pesakit menunjukkan konstelasi aduan yang sama.

Kepelbagaian simptom yang didokumenkan ini menyukarkan walaupun pakar memberikannya kepada gambaran klinikal yang jelas.

Gejala utama Long Covid

Gejala berikut sering diperhatikan dalam Long Covid:

 • Keletihan dan keletihan (keletihan)
 • Kehilangan deria bau dan rasa (anosmia)
 • Sakit kepala, sakit otot dan sendi
 • Loya, cirit-birit dan selera makan berkurangan
 • Masalah tumpuan dan ingatan (kabus otak)
 • Masalah pening dan keseimbangan (vertigo)
 • Tinnitus, sakit telinga atau sakit tekak
 • Gangguan saraf (neuropati, kesemutan di tangan/kaki)
 • Masalah kardiovaskular (cth: berdebar-debar, jantung berdebar-debar, sakit dada, sesak nafas)
 • Gangguan kulit serta keguguran rambut

Menurut pengetahuan semasa, kompleks gejala "keletihan dan keletihan" nampaknya lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Sakit kepala, sebagai kemungkinan kesan lewat Covid-19, juga berlebihan pada wanita yang lebih muda.

Lelaki, sebaliknya, berkemungkinan menunjukkan batuk yang berterusan dan sesak nafas sebagai sekuela jangka panjang korona utama. Ini terutamanya memberi kesan kepada lelaki pertengahan umur dan lebih tua.

Keabnormalan Covid Lama yang Lain

Kajian pemerhatian lanjutan kini menunjukkan bahawa Long Covid mungkin juga dikaitkan dengan gejala lain yang diabaikan sebelum ini dalam perbincangan.

Ini termasuk, sebagai contoh:

 • Fenomena keradangan hiliran (anafilaksis, sindrom pengaktifan sel mast, PIMS, dll.).
 • Alahan dan bengkak baru timbul
 • Sensitiviti yang diubah atau intoleransi baru terhadap ubat sedia ada
 • disfungsi erektil dan ejakulasi dan kehilangan libido
 • Lumpuh otot muka (facial palsy) – dan kelainan lain yang kurang biasa.

Pada masa ini terdapat data terhad mengenai pemerhatian di atas - tetapi mereka semakin menjadi tumpuan penyelidikan. Oleh itu, berapa kerap ia berlaku masih belum diketahui.

Pakar telah lama mengandaikan bahawa sekitar satu daripada sepuluh pesakit Covid 19 juga boleh mengalami bentuk Long Covid. Kajian terbaru menyimpulkan bahawa sebanyak satu daripada lapan pesakit Covid 19 boleh mengalami akibat jangka panjang.

Walau bagaimanapun, kajian semasa kebanyakannya melihat tempoh lalu daripada fasa awal wabak - mereka yang kekurangan ketersediaan vaksin dan pengedaran varian virus yang berbeza.

Tinjauan untuk pembangunan selanjutnya tidak menentu. Varian Omikron "lebih ringan" yang kini diguna pakai nampaknya mengurangkan risiko covid yang berpanjangan. Kadar vaksinasi yang lebih tinggi juga menunjukkan kesan pencegahan.

Faktor risiko untuk Long Covid

Penilaian risiko Long Covid tidak konklusif pada masa ini, kerana mekanisme perkembangan penyakit terus menjadi sebahagian daripada usaha penyelidikan semasa.

Adalah diperhatikan bahawa wanita mungkin lebih kerap terjejas daripada lelaki. Penghidap covid-19 yang teruk (di hospital) juga lebih berkemungkinan mempunyai bentuk covid yang panjang berbanding kursus yang lebih ringan. Namun begitu, covid lama sering dilaporkan walaupun dalam kursus covid-19 dengan sedikit gejala.

Dalam kajian pemerhatian berskala besar baru-baru ini dari United Kingdom yang diterbitkan dalam jurnal Nature, yang secara retrospektif mengkaji tempoh puncak penyebaran varian alfa khususnya, mengenal pasti keadaan berisiko berikut:

 • COPD
 • Hiperplasia prostat jinak (BPH)
 • Fibromyalgia
 • Keabnormalan psiko-neurologi sedia ada (gangguan kebimbangan, kemurungan, migrain, ketidakupayaan pembelajaran)
 • Multiple sclerosis
 • Pankreatitis kronik
 • Penyakit seliak
 • Asma
 • Taipkan diabetes 2

Adakah risiko Long Covid berkurangan selepas vaksinasi?

Vaksinasi terhadap coronavirus mengurangkan risiko covid yang berpanjangan.

Walau bagaimanapun, sejauh mana keberkesanan pencegahan sedemikian (secara mutlak) masih menjadi subjek penyiasatan yang berterusan. Beberapa kajian terdahulu mencadangkan bahawa individu yang divaksinasi membawa separuh daripada risiko untuk mengembangkan corona long covid sekiranya berlaku penemuan vaksin. Kajian yang lebih terkini mencadangkan pengurangan risiko yang lebih kecil.

Walau bagaimanapun, varian virus penyebab penyakit masing-masing juga mempunyai pengaruh yang tinggi terhadap risiko covid yang panjang: Varian terdahulu (terutamanya varian alfa dan kemudiannya delta) membawa risiko yang lebih tinggi untuk akibat jangka panjang berbanding varian omicron yang sedang beredar.

Punca Covid Panjang

Satu perkara yang menonjol: tidak ada "satu sebab" atau "satu pencetus" untuk Long Covid. Gambar klinikal berbeza dari kes ke kes - dari orang ke orang.

Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan bukti mekanisme merosakkan yang mempengaruhi bagaimana Long Covid berkembang dalam kes individu. Bergantung pada buruj dan interaksi mereka, prognosis untuk pesakit yang terjejas juga berbeza-beza.

Kesan langsung: Ini adalah akibat daripada replikasi virus dalam badan yang merosakkan tisu dan organ tertentu semasa fasa akut Covid-19. Pakar juga membincangkan sama ada kehadiran zarah virus dalam badan mengganggu mekanisme pengawalan tekanan darah.

Rawatan kecemasan: Jika Covid-19 mengambil perjalanan yang teruk, fungsi sistem pernafasan boleh terjejas dengan teruk sehingga pernafasan bebas tidak lagi dapat dilakukan untuk individu yang terjejas. Dalam kes sedemikian, doktor mesti melakukan pernafasan buatan untuk menyelamatkan nyawa orang yang terjejas. Bentuk rawatan yang menyelamatkan nyawa tetapi invasif ini biasanya disertai dengan tekanan fizikal dan psikologi yang teruk dan kesan lewat (sindrom rawatan pasca-intensif – singkatan PICS).

Tidak. Ia boleh berlaku dalam kombinasi – tetapi ia tidak perlu. Dalam amalan, sumbangan individu mereka kepada keseluruhan aduan biasanya tidak dapat dibezakan dengan jelas dalam bentuk Long Covid yang ringan dan ringan. Tidak semua orang yang terjejas membangunkan semua "aduan utama" yang disebutkan di atas.

Oleh itu, pada masa ini terdapat gambaran yang sebahagiannya bercanggah mengenai kes Covid Panjang yang diperhatikan dan didokumenkan dengan kursus ringan dan sederhana.

Gejala gastrousus, sebagai contoh, sering berkembang dua hingga tiga minggu selepas pemulihan covid-19, manakala perubahan kulit mungkin berkembang dalam tempoh beberapa minggu dan kemudian perlahan-lahan reda.

Dalam kursus yang teruk, akibat rawatan perubatan intensif dan akibat tidak langsung daripada "perjuangan pertahanan sistem imun" melalui tindak balas imun yang berlebihan sering kelihatan mengambil bahagian yang lebih besar dalam konstelasi keseluruhan aduan yang diperhatikan.

Kerosakan tisu langsung yang tahan lama sebagai sebab Long Covid?

Sebagai contoh, ACE2 berlaku pada sel berikut:

 • Sel epitelium – jenis sel yang meliputi semua permukaan badan dalaman dan luaran, serta
 • sel-sel saluran pernafasan, serta dalam
 • mukosa usus, pankreas dan lain-lain.

Komplikasi tidak langsung – seperti akibat daripada pertahanan badan sendiri terhadap patogen – kerosakan, sebaliknya, disebabkan oleh keradangan yang berlebihan (hyperinflammation) dalam fasa akut penyakit, keradangan yang salah arah (kronik) atau fenomena autoimun.

Gangguan peredaran darah dan pembekuan sebagai punca Long Covid?

Fenomena keradangan yang disebutkan di atas seterusnya menjejaskan fungsi saluran darah, mengakibatkan bekalan darah yang lebih lemah ke tisu. Kami kemudian bercakap tentang apa yang dipanggil gangguan peredaran mikro, yang mengakibatkan kekurangan bekalan oksigen dan nutrien di kawasan yang terjejas.

Di samping itu, kemungkinan interaksi coronavirus atau komponen virusnya dengan apa yang dipanggil "sistem renin-angiotensin-aldosteron" - atau ringkasnya sistem RAAS - sedang dibincangkan. Andaian adalah bahawa Sars-CoV-2 boleh membuang proses peraturan tekanan darah yang telah ditala dengan rapi menjadi tidak seimbang.

Kegigihan virus sebagai sebab untuk covid yang lama?

Doktor mengaitkan ini dengan penghapusan virus yang tidak mencukupi. Ini menunjukkan bahawa dalam kes yang jarang berlaku ini, tindak balas imun mungkin tidak cukup kuat dengan sendirinya untuk menjadikan virus tidak berbahaya sama sekali di dalam badan. Walau bagaimanapun, mengapa coronavirus kelihatan membentuk takungan dalam kes ini tidak diketahui.

Doktor merujuk kepada kegigihan sebagai kegigihan patogen di bahagian badan dalam jangka masa yang panjang.

Keadaan sedia ada sebagai sebab Long Covid?

Pengaktifan semula "penyakit virus tidak aktif" juga diperhatikan di bahagian. Contoh biasa bagi patogen yang diaktifkan semula adalah, contohnya, virus herpes zoster (Varicella zoster), virus Epstein-Barr (EBV), tetapi juga sitomegalovirus (CMV).

Bolehkah vaksin mencetuskan Long Covid?

Punca pemerhatian yang jarang berlaku ini tidak diketahui. Penjelasan termasuk pengaktifan semula virus terpendam, tindak balas autoantibodi yang salah arah, atau kehadiran penyakit asas yang tidak didiagnosis. Menurut satu hipotesis, vaksinasi akan bertindak sebagai pencetus.

Covid Paru-paru Panjang

Dalam kebanyakan kes, coronavirus pada mulanya menyebabkan jangkitan pernafasan. Ini boleh menyebabkan radang paru-paru dalam perjalanan yang lebih teruk, biasanya bermula pada minggu kedua penyakit.

Perubahan dalam tisu paru-paru

Kajian Belanda menunjukkan bahawa 86 peratus pesakit yang dimasukkan ke hospital juga mengalami perubahan pada paru-paru (fibrosis paru-paru).

Mereka yang terjejas mengalami

 • sesak nafas dan sesak nafas - walaupun dengan senaman fizikal yang sederhana seperti berjalan atau menaiki tangga, serta
 • batuk berterusan.

Ini bukan sahaja berlaku untuk pesakit yang sakit teruk. Walaupun kursus Covid-19 yang dikatakan ringan atau tanpa gejala menyebabkan perubahan fibrotik pada tisu paru-paru dalam banyak kes.

Diagnosis fungsi paru-paru

Spirometri: Ujian rutin untuk fungsi paru-paru ialah spirometri. Doktor anda mengukur daya dan isipadu nafas anda. Ergospimetry juga boleh digunakan untuk memeriksa daya tahan paru-paru anda bersama-sama dengan sistem kardiovaskular anda.

CT dan MRI: Prosedur pengimejan seperti imbasan tomografi berkomputer (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI) membolehkan doktor anda mendapatkan gambaran terperinci (tiga dimensi) tentang keadaan paru-paru anda.

Pesakit dengan jantung berpenyakit sebelum ini atau faktor risiko kardiovaskular lain (cth, hipertensi kronik) berisiko lebih tinggi untuk menghidap Covid 19 yang teruk.

Sejak awal wabak itu, ia juga menjadi jelas bahawa jantung boleh mengalami kerosakan di luar fasa akut penyakit itu.

Perubahan dalam sistem kardiovaskular

Pakar perubatan sering memerhatikan sakit dada yang berterusan, jantung berdebar-debar, sesak nafas dan mengurangkan toleransi senaman pada pesakit mereka.

Kerosakan jantung: Dalam perjalanan teruk Covid-19, otot jantung boleh rosak. Dalam kajian hospital Frankfurt, kira-kira tiga perempat daripada pesakit Covid-45 berusia 53 dan 19 tahun mengalami kerosakan jantung. Kursus keradangan otot jantung yang berpanjangan boleh menyebabkan kegagalan jantung atau aritmia jantung yang teruk.

Sindrom takikardia postural (POTS): Ia diperhatikan dalam perjalanan simptomologi covid yang lama dan menggambarkan keadaan di mana perubahan kepada kedudukan badan tegak mencetuskan peningkatan nadi dan mengantuk. Sebaik sahaja pesakit berbaring, simptom biasanya akan berkurangan. Punca yang mungkin dianggap sebagai (berkaitan dengan virus) kemerosotan fungsi sistem saraf autonomi.

Sel darah yang diubah: Jangkitan covid-19 yang lalu boleh menjejaskan fungsi sel darah merah dan putih – dalam sesetengah kes walaupun selama berbulan-bulan. Dalam konteks ini, penyelidik di Pusat Fizik dan Perubatan Max Planck mendapati ciri-ciri biomekanik yang diubah secara khas bagi sel-sel tersebut dalam darah pemulihan.

Diagnosis fungsi jantung

Semasa pemeriksaan kemasukan, doktor anda akan memeriksa sistem kardiovaskular anda. Pelbagai kaedah disediakan untuk tujuan ini.

ECG: Kaedah diagnostik yang ditetapkan ialah apa yang dipanggil elektrokardiografi - juga dipanggil tekanan ECG. Ini mengkaji aktiviti elektrik otot jantung anda - dengan kata lain, degupan jantung anda.

MRI, CT: Prosedur pengimejan seperti pengimejan resonans magnetik (MRI) atau tomografi berkomputer (CT) boleh mengesan perubahan dalam jantung atau saluran darah.

Kiraan darah: Pemeriksaan diagnostik makmal darah untuk enzim atau nilai jantung tertentu (CRP, ESR, leukosit, autoantibodi) memberikan tanda-tanda kerosakan jantung.

Kerosakan neurologi dalam covid yang lama

Di samping itu, jangkitan Sars-CoV-2 boleh menyebabkan keradangan teruk dan tidak terkawal di seluruh badan - pakar memanggil keradangan sistemik ini (keradangan) dan mencadangkan bahawa ini mengakibatkan pelbagai kerosakan saraf.

Perubahan neurologi

Kanak-kanak, orang dewasa yang lebih muda tanpa penyakit terdahulu, atau mereka yang hanya terjejas ringan mungkin juga mengalami gejala covid neurologi yang panjang selepas mereka terdedah kepada jangkitan Sars-CoV-2.

Keletihan: Selalunya, pesakit dengan sindrom pasca-Covid juga mengalami keletihan selepas virus. Ini adalah keletihan kronik yang dikaitkan dengan penurunan prestasi yang teruk. Pesakit memasuki keadaan keletihan yang berpanjangan dan melemahkan di mana walaupun aktiviti terkecil mengatasi mereka. Ini sangat mengehadkan kualiti hidup mereka serta keupayaan mereka untuk bekerja.

Sakit: Pesakit lain mengalami rasa sakit yang berterusan, sakit otot, kepala dan sendi - serta rasa kesemutan di tangan dan kaki.

Gejala kognitif: Kesan jangka panjang lain Covid-19 termasuk penumpuan, kesedaran dan gangguan tidur. Yang terakhir berlaku lebih kerap selepas kursus yang lebih teruk.

PIMS: Dalam kes yang jarang berlaku, kanak-kanak yang terjejas oleh Covid-19 mengalami simptom yang serupa dengan sindrom Kawasaki. Gejala biasanya bermula beberapa minggu selepas jangkitan Sars-CoV-2 telah reda. Baca lebih lanjut mengenai keadaan ini, juga dipanggil PIMS, di sini.

Kemahiran kognitif, emosi dan motor pesakit terjejas. Kualiti hidup dan kehidupan seharian mereka yang terjejas boleh terjejas teruk akibat PICS.

Diagnosis fungsi saraf

Jika komplikasi fungsi saraf disyaki, doktor anda akan melakukan pemeriksaan neurologi. Ini memberi mereka gambaran yang tepat tentang status fungsi dan prestasi otak dan sistem saraf anda.

Sebagai contoh, peperiksaan termasuk ujian pada

 • Kognisi (Penilaian Kognitif Montreal, ujian MoCA)

Bergantung pada keterukan batasan, ujian lain mungkin mengikuti:

 • Prosedur pengimejan seperti pengimejan resonans magnetik (MRI), tomografi berkomputer (CT) dan
 • Pengukuran halaju pengaliran saraf oleh electroneurography (ENG).
 • Ujian diagnostik makmal darah anda juga memberikan maklumat tentang tindak balas keradangan sedia ada atau kehadiran autoantibodi yang merosakkan.

Penyelidikan mengenai kemungkinan punca kerosakan saraf masih di peringkat awal dan menjadi subjek perdebatan saintifik semasa.

Malah kajian individu (terpencil) belum dapat memberikan gambaran lengkap tentang mekanisme kerosakan asas yang kompleks. Pendekatan penyiasatan terlalu berbeza, kolektif pesakit yang diperhatikan terlalu pelbagai, dan ekspresi covid-19 terlalu individu.

Apa yang istimewa tentang kajian ini ialah para penyelidik membandingkan imbasan otak MRI semasa dengan penemuan imej terdahulu sebelum wabak itu. Ini mungkin kerana data ini disimpan dalam Daftar Biobank UK.

Walaupun penyakit ini kebanyakannya ringan, para penyelidik mendapati penurunan dalam bahan kelabu di kawasan otak berikut khususnya:

Korteks insular: Fungsi korteks insular belum dijelaskan sepenuhnya. Antara lain, ia terlibat dalam deria bau dan rasa. Di samping itu, terdapat sambungan ke amygdala. Amigdala itu sendiri bertanggungjawab untuk penilaian situasi berbahaya. Oleh itu, boleh dibayangkan bahawa perubahan dalam korteks insular boleh mempengaruhi sensasi emosi.

Sungguh mengejutkan bahawa penemuan pengimejan menunjukkan bahawa terutamanya hemisfera kiri otak terjejas. Kajian ini tidak dapat menjawab sama ada kerosakan ini kekal atau sama ada ia mundur.

Akibat psikologi dan kognitif jangka panjang Long Covid

Penyakit Covid-19 boleh menjadi trauma bagi pesakit tetapi juga untuk ahli keluarga. Ini benar terutamanya jika pesakit terpaksa menerima rawatan rapi.

Fasa akut pandemik Corona adalah situasi luar biasa yang drastik dan sangat menekan: masa yang dicirikan oleh langkah-langkah penutupan, pengasingan sosial, ketakutan kehilangan pekerjaan dan cabaran dalam keluarga, sekolah dan latihan.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk anda tidak membiarkan ini melumpuhkan anda. Terdapat program yang tersedia untuk membantu anda membina semula kemahiran anda secara khusus dan mengatasi kebimbangan dan kemurungan anda.

Penyakit Covid 19 boleh mencetuskan gangguan kognitif dan mental atau memburukkan lagi yang sedia ada.

Keadaan yang mungkin termasuk:

 • Gangguan psikologi seperti kemurungan, gangguan kecemasan, atau tindak balas tekanan selepas trauma.
 • Gangguan kognitif seperti masalah tumpuan, pelupa, kesukaran berbahasa, masalah memahami kandungan teks

Ujian psiko-kognitif

 • Ujian perhatian dan penumpuan
 • Ujian untuk gangguan mental seperti kemurungan dan gangguan kecemasan

Long Covid: komplikasi lanjut

Seperti yang diterangkan di atas, coronavirus mampu menjejaskan banyak sistem organ yang berbeza. Oleh kerana reseptor ACE2 - "pintu masuk virus" - juga terdapat pada permukaan organ buah pinggang, hati dan saluran penghadaman, ini juga boleh rosak.

Penyebabnya dianggap gabungan pengaruh langsung seperti replikasi virus dalam buah pinggang dan kerosakan tidak langsung akibat kekurangan oksigen atau pembekuan darah yang diubah.

Tidak diketahui sama ada komplikasi buah pinggang sebegitu juga berlaku lebih kerap dengan "ringan atau ringan" Long Covid.

Nampaknya terdapat hubungan yang mungkin antara gejala gastrousus yang berterusan dan perkumuhan berpanjangan zarah virus melalui najis - walaupun sapuan hidung peserta kajian sudah PCR-negatif lagi.

Di samping itu, sedang dibincangkan sama ada Sars-CoV-2 boleh mengubah komposisi mikrobiom usus. Perkara yang mungkin melibatkan ini tidak jelas.

Sama ada hati turut terjejas dalam kursus Covid Panjang ringan dan ringan pada masa ini tidak jelas.

Serangan baru diabetes akibat Long Covid?

Diabetes mellitus yang sedia ada dianggap sebagai faktor risiko untuk kursus covid 19 yang teruk. Walau bagaimanapun, ia juga telah diperhatikan bahawa selepas jangkitan coronavirus, risiko diabetes yang baru timbul mungkin kelihatan meningkat.

Oleh itu, masih belum dijelaskan secara konklusif sama ada manifestasi diabetes yang berkaitan dengan Covid-XNUMX dalam kumpulan pesakit tertentu kini berterusan secara kekal – atau hanya berlaku buat sementara waktu dan kemudian perlahan-lahan reda semula.

Ia juga tidak jelas secara konklusif berapa ramai pesakit Long Covid yang terjejas.

Perubahan kulit dalam Long Covid

Dalam sesetengah kes, kawasan kulit yang terjejas juga mempunyai struktur kulit yang berciri marmar. Selain itu, oklusi vaskular atau kerosakan pada dinding vesel boleh mengakibatkan penebalan kebiruan pada jari tangan dan kaki (“covid toes”).

Jalan rawatan terbaik diputuskan oleh pakar dermatologi berdasarkan kes demi kes selepas penjelasan yang sewajarnya.

Rambut gugur dalam Long Covid

Adalah dipercayai bahawa proses keradangan, semasa penyakit covid 19 akut, mengganggu fasa pertumbuhan folikel rambut. Akibatnya, rambut boleh gugur semakin lama rambut tumbuh semula.

Peluang pemulihan mungkin baik dalam banyak kes. Ini kerana dalam fenomena ini (telogen effluvium, TE) folikel rambut tidak semestinya mengalami kerosakan berpanjangan walaupun "jeda pertumbuhan". Biasanya, selepas beberapa bulan - secara purata tiga hingga enam - kitaran pertumbuhan yang terganggu akan reda semula.

Pemberian ubat perangsang pertumbuhan rambut (cth: Minoxidil) biasanya tidak disyorkan pada masa ini.

Prognosis: Adakah Long Covid mundur sepenuhnya?

Penyakit Covid-19 dan akibat jangka panjang adalah baru dan kompleks. Walau bagaimanapun, satu perkara yang jelas: anggaran menyeluruh prognosis tidak mungkin, kerana punca dan manifestasi asas adalah berbeza-beza seperti pesakit yang terjejas itu sendiri.

Sesetengah kompleks simptom mungkin dapat diselesaikan dengan lebih baik daripada yang lain – seperti simptom pernafasan, sakit otot atau masalah gastrousus (cth, loya atau hilang selera makan). Perubahan paru-paru yang sering diperhatikan juga kelihatan surut dari semasa ke semasa.

Yayasan Jantung Jerman meringkaskan pengetahuan semasa tentang prognosis Long Covid seperti berikut:

 • Gejala pernafasan dan gastrousus boleh hilang dalam masa tiga bulan.
 • Neuropsychiatric (keletihan) dan gejala kardiovaskular (gejala jantung), sebaliknya, menurun dengan lebih perlahan. Mereka biasanya berterusan selama lebih daripada tiga bulan.

Rawatan Covid Lama

Matlamat rawatan adalah untuk memulihkan keadaan kesihatan asal ke tahap yang terbaik. Bergantung pada keparahan Long Covid, doktor boleh menggunakan prosedur berbeza yang telah terbukti berjaya dalam gambar klinikal lain.

Bilakah berjumpa dengan pakar?

Adalah dinasihatkan untuk membuat temu janji susulan perubatan selepas anda menghidapi Covid 19 – doktor keluarga anda boleh menjadi tempat pertama yang dihubungi.

Walaupun banyak bandar kini mempunyai klinik pesakit luar Long Covid, kapasiti penjagaan kekal terhad - senarai menunggu adalah panjang.

Program pemulihan khusus

Sebagai tambahan kepada pilihan klinik pesakit luar Long Covid khusus, doktor anda mungkin juga boleh membantu anda dengan pilihan rawatan berikut, bergantung pada keadaan kesihatan anda:

 • Rawatan pesakit dalam atau pesakit luar di kemudahan pemulihan yang sesuai (“pemulihan”).
 • Penyepaduan semula profesional selepas tempoh ketidakupayaan yang lebih lama untuk bekerja
 • Peperiksaan kawalan rapat dan penjagaan selepas
 • Preskripsi terapi ubat
 • Sokongan psikoterapi
 • Bantuan dalam menyelaras perkhidmatan bukan perubatan (fisioterapi, kaunseling pemakanan, perkhidmatan kejururawatan, dsb.)

Rawatan: Covid panjang paru-paru

Ini boleh meningkatkan sesak nafas, batuk atau sesak nafas.

Dalam kes batuk kronik, doktor mungkin menggunakan persediaan kortison yang disedut atau simpatomimetik beta-2 bertindak panjang. Doktor memutuskan sama ada rawatan ubat tersebut sesuai berdasarkan kes demi kes selepas menilai sepenuhnya gejala anda.

Untuk kehidupan seharian, WHO mengesyorkan mengamalkan postur yang melegakan sistem pernafasan pada permulaan gangguan pernafasan (ringan). Sebagai contoh, anda boleh bersandar pada dinding, duduk dengan bahagian atas badan anda sedikit membongkok ke hadapan (“kerusi kereta”) atau (jika keadaan mengizinkan) baring di sisi atau perut anda.

Dengan pemulihan beransur-ansur anda, perasaan sesak di saluran pernafasan akan perlahan-lahan reda. Walau bagaimanapun, jika sekatan ini tidak bertambah baik - atau bahkan terkumpul dan bertambah buruk - penjelasan perubatan lanjut tentang gejala anda diperlukan segera.

Ia juga boleh membantu untuk menyedut dengan wap air terhadap kerengsaan batuk atau serak. Ini melembapkan saluran pernafasan anda dan dengan itu boleh melegakan ketidakselesaan.

Rawatan: Covid panjang sistem kardiovaskular

Sekiranya berlaku keradangan akut jantung, anda mesti mengambil mudah dan mengelakkan sebarang usaha fizikal sehingga proses keradangan telah reda. Berdasarkan keputusan peperiksaan, bincangkan dengan doktor anda tindakan yang paling sesuai dalam kes anda.

Doktor anda juga boleh bekerjasama dengan anda untuk membangunkan program pemulihan jantung yang sesuai. Selepas penyakit jantung akut, senaman jantung khas secara khusus menguatkan fungsi jantung anda.

Dalam kes individu khas, prosedur pencucian darah khas juga dibincangkan: Dengan cara yang dipanggil plasmapharesis (juga immunoadsorption), adalah mungkin untuk mengeluarkan autoantibodi daripada darah pesakit. Kajian tentang plasmapharesis dalam konteks Long Covid sedang dijalankan.

Vaksinasi terhadap Long Covid?

Sesetengah pakar membincangkan sama ada vaksinasi dalam susulan - iaitu dalam kes Long Covid yang sedia ada - boleh mengurangkan gejala. Ini ditunjukkan dalam kes individu tertentu.

Terapi untuk Covid Panjang neurologi-kognitif dan psikologi.

Untuk mengatasi atau mengurangkan gejala neurologi anda, doktor anda akan bekerjasama dengan anda untuk membangunkan program terapi individu. Matlamatnya adalah untuk anda kembali ke kehidupan seharian anda sebaik mungkin.

Bergantung pada masalah neurologi yang memberi kesan kepada anda dan betapa teruknya mereka, terdapat latihan untuk pernafasan, kesedaran atau kognisi, kemahiran bahasa, persepsi, kemahiran motor dan kemahiran deria.

Intervensi psikologi pendek selalunya boleh membantu. Masalah kemurungan, kebimbangan dan tumpuan juga biasanya boleh dirawat dengan baik. Adalah penting untuk mendapatkan bantuan profesional dengan cepat supaya masalah tidak berakar umbi.

Bantuan boleh diberikan melalui:

 • Kaedah terapeutik seperti terapi tingkah laku kognitif atau kaedah psikologi mendalam.
 • Ubat-ubatan yang sesuai yang melegakan kebimbangan
 • Konsep khas untuk rawatan PTSD

WHO juga telah menyusun beberapa cadangan yang boleh digunakan secara umum untuk tindakan bagi gabungan aduan mental-kognitif:

 • Latih kemahiran kognitif anda (yang sesuai adalah sebagai contoh: Teka-teki, permainan perkataan atau nombor, teka silang kata, Sudoku atau latihan ingatan, dsb.).
 • Amalkan senaman relaksasi untuk tekanan dan kebimbangan (cth: latihan autogenik, teknik pembumian, MBCT – Terapi Kognitif Berasaskan Kesedaran, MBSR – Pengurangan Tekanan Berasaskan Kesedaran, dsb.).
 • Kurangkan gangguan dan ambil lebih kerap rehat apabila diperlukan.
 • Kurangkan diri anda sedikit kendur, berikan diri anda banyak masa untuk pulih, dan beri ganjaran kepada diri anda selepas matlamat dicapai!

Di samping itu, bantu:

 • tidur yang mencukupi, kebersihan tidur yang baik dan irama tidur yang teratur.
 • Elakkan daripada menggunakan peranti elektronik seperti telefon dan tablet sebelum tidur.
 • Aktiviti sukan seperti yang dinyatakan di atas.
 • Diet yang sihat dan penggunaan terhad nikotin, kafein dan alkohol.

Latihan bau dan rasa

Ramai pesakit kehilangan sebahagian atau semua deria bau dan rasa mereka semasa penyakit Covid 19. Ini juga boleh dirawat secara khusus. Dengan bantuan latihan khas, gangguan postviral boleh diterbalikkan. Namun, ini memerlukan kesabaran.

Jelaskan pilihan rawatan ini dengan doktor ENT anda - dia boleh menawarkan bantuan yang sesuai sekiranya anosmia (kehilangan bau) sedia ada. Dalam kebanyakan pesakit, deria bau dan rasa kembali dalam beberapa bulan.

Apa yang anda boleh buat sendiri?

Had fizikal - serta tekanan emosi-psikologi - harus sentiasa dijelaskan oleh doktor, ahli psikologi atau ahli fisioterapi.

Untuk mendapatkan semula daya tahan anda, anda perlu bersenam secara berterusan (tetapi sederhana). Walau bagaimanapun, adalah penting di sini untuk anda sentiasa mengingati had tekanan individu anda sendiri.

Pengurusan tenaga dan aktiviti yang disesuaikan secara individu juga dipanggil strategi pacing dalam pemulihan.

Selepas berunding dengan doktor, lima fasa berikut yang diterangkan oleh WHO akan menjadi panduan untuk anda:

Fasa 1 – Persediaan: Pertama, cipta asas untuk kembali secara beransur-ansur kepada gaya hidup aktif. Ini boleh menjadi latihan pernafasan terkawal, berjalan perlahan, atau senaman regangan dan keseimbangan.

Fasa 3 – intensiti sederhana: Tingkatkan tenaga fizikal anda secara beransur-ansur – contohnya, dengan berjalan lebih laju, menaiki tangga dengan lebih kerap atau melakukan senaman kekuatan ringan.

Fasa 4 – intensiti sederhana dengan latihan koordinasi: Bina pada fasa 3 dan teruskan meningkatkan intensiti dan tempoh latihan anda. Sebaik-baiknya, beralih kepada sukan koordinatif seperti berjoging, berbasikal, berenang atau seumpamanya.

Perlu diingat cadangan WHO yang dibentangkan di atas: Jika anda mendapati aktiviti atau tahap intensiti tertentu sukar, atau jika ia menjadikan gejala anda lebih teruk lagi, kembali ke fasa sebelumnya. Amalkan kesabaran dan kawal diri.

Adakah persediaan vitamin atau makanan tambahan membantu dengan Long Covid?

Ubat-ubatan sendiri dengan suplemen pemakanan atau persediaan vitamin untuk memperbaiki gejala Long Covid sebahagian besarnya belum diterokai.

Tiada kajian sistematik (belum) atau data yang boleh dipercayai tentang suplemen dengan vitamin D, vitamin C, vitamin B12, unsur surih atau persediaan serupa yang akan mencadangkan penyembuhan dipercepatkan Long Covid.

Jika anda bimbang bahawa anda mempunyai satu, anda harus berbincang dengan doktor anda. Dia boleh memeriksa anda dengan teliti dan menjelaskan bekalan nutrien anda - dan, jika perlu, mengimbangi kekurangan dengan secukupnya dan khusus.

Perhatikan status vaksinasi anda

Vaksinasi terhadap patogen bermusim biasa seperti influenza atau penyakit berjangkit lain (cth pneumococcus) menawarkan pencegahan yang kukuh terhadap jangkitan.

Adakah terdapat ubat khas Long Covid?

Pencarian intensif untuk agen aktif terhadap Long Covid masih - walaupun semua usaha telah dilakukan - masih di peringkat awal.

Memang benar bahawa terdapat pilihan rawatan yang diketahui seperti ubat anti-radang berasaskan kortison yang boleh digunakan dalam kes tahap keradangan yang tinggi dalam kiraan darah, autoantibodi atau demam berterusan. Tetapi ubat-ubatan ini - dalam konteks Long Covid - biasanya hanya terpakai kepada kumpulan pesakit yang lebih kecil.

Projek penyelidikan untuk rawatan Long Covid termasuk (antara lain) calon ubat berikut:

BC 007: Sebatian yang mampu secara khusus "menangkap" autoantibodi tertentu - dan dengan itu meneutralkan kesannya. BC 007 berada di peringkat awal ujian – ujian klinikal sedang dijalankan.

AXA1125: Antara lain, disregulasi mitokondria - loji janakuasa sel manusia - disyaki berada di sebalik kelesuan akibat Long Covid.

Ia dianggap merangsang pengambilan glukosa selular, meningkatkan kepekaan terhadap insulin, meningkatkan pembakaran lemak, mempunyai kesan anti-radang, merangsang pembentukan glutation dan juga mencegah tekanan oksidatif.

Semua ini - difikirkan - boleh meningkatkan perolehan tenaga mitokondria dengan cara yang disasarkan, mungkin mengatasi sindrom keletihan kronik. AXA1125 berada di peringkat awal ujian – ujian klinikal sedang dijalankan.

Adalah dipercayai bahawa MD-004 mungkin memperlahankan proses keradangan dalam tisu sistem saraf pusat yang sering diperhatikan dalam Long Covid - ujian klinikal sedang dijalankan.

Covid panjang pada kanak-kanak

Kanak-kanak juga boleh dijangkiti Sars-CoV-2 - dan seterusnya mengembangkan Long Covid juga. Walau bagaimanapun, gejala yang paling biasa mereka berbeza daripada orang dewasa sedikit sebanyak. Long Covid juga nampaknya kurang kerap menjejaskan mereka berbanding orang dewasa.