Pilihan rawatan jangka panjang | Terapi keradangan tendon Achilles

Pilihan rawatan jangka panjang

Semasa proses penyembuhan, anda boleh menggunakan yang mengurangkan daya tegangan pada Tendon Achilles dan dengan itu mempercepat proses penyembuhan. Selepas proses penyembuhan, insole mesti dikeluarkan lagi kerana sebaliknya Tendon Achilles mungkin dipendekkan secara kekal. Khusus untuk pelari, disarankan untuk melakukan a analisis treadmill pada gejala pertama dan kemudian memilih kasut yang sesuai bersama dengan perunding pakar, yang sesuai untuk bentuk kaki dan mungkin dapat melegakan Tendon Achilles.

Bergantung pada hasil dari analisis treadmill, individu berlari sol boleh digunakan untuk pencegahan. Selanjutnya, penyesuaian dapat dilakukan ke berlari gaya yang memberi tekanan pada tendon Achilles. Pembalut tendon Achilles khas dapat melegakan tendon Achilles.

  • Pakai insole tumit,
  • Pembalut

Bentuk pita khas, yang disebut kinesiotape, dapat digunakan untuk mempercepat penyembuhan tendon. Kinesiotape adalah pita elastik yang boleh digunakan pada bahagian otot badan untuk meningkatkan kestabilan kawasan yang terjejas dan kemungkinan penyembuhan. Cara tindakan kadang-kadang kontroversial, tetapi Kinesiotape bagaimanapun adalah terapi yang sering digunakan dalam konteks, misalnya, radang tendon Achilles.

Kinesiotape adalah kemungkinan untuk menyokong tendon Achilles dan dengan itu dapat mengurangkan rasa tidak selesa. Aplikasi pita yang betul harus dilakukan oleh ahli fisioterapi atau orang lain yang berpengalaman dengan subjek. Perhatian juga harus diambil untuk memastikan bahawa pita dapat memberikan kestabilan yang diperlukan dengan menerapkan beberapa lapisan secara sistematik.

Pita ini dapat berguna pada fasa pertama keradangan, agar dapat melakukan pergerakan sehari-hari seperti menaiki tangga lagi tanpa keluhan, dan pada fasa terakhir untuk membolehkan atlet kembali menjalani latihan. Anda akan mendapat lebih banyak maklumat mengenai topik ini di bawah topik kami:

  • Mengetuk tendonitis Achilles

Pembalut boleh digunakan untuk mengurangkan ketegangan pada tendon sekiranya berlaku Tendonitis Achilles. Tendon Achilles, misalnya, ditekankan pada setiap langkah ketika berjalan kerana memancarkan kekuatan untuk menolak kaki dari tanah.

Pembalut dapat menstabilkan buku lali. Ini bermaksud bahawa buku lali sendi dipandu sedikit oleh pembalut dengan setiap langkah, yang bermaksud bahawa tendon Achilles harus memindahkan kerja penstabilan yang lebih sedikit. Terapi radang tendon Achilles menggunakan baji tumit bertujuan untuk mengurangkan beban pada tendon Achilles.

Dengan menggunakan baji tumit, tumit berdiri sedikit lebih tinggi daripada bola kaki dengan setiap langkah, yang bermaksud bahawa tendon Achilles diregangkan lebih sedikit daripada yang berlaku. Selain itu, tekanan pada tendon Achilles ketika kaki ditolak dari tanah dikurangkan sedikit. Oleh itu, tumit tumit dapat digunakan pada fasa keradangan akut, tetapi juga sesuai untuk mencegah keradangan tendon Achilles yang baru. Topik ini mungkin menarik bagi anda:

  • Sol untuk kasut