Lormetazepam: Kesan dan Aplikasi

Bagaimanakah lormetazepam berfungsi?

Lormetazepam menenangkan, melegakan kebimbangan, dan menjadikannya lebih mudah untuk tertidur dan terus tidur sepanjang malam. Ia juga boleh menghentikan sawan (anticonvulsant) dan mengendurkan otot (muscle relaxant).

Untuk tujuan ini, lormetazepam mengikat ke tapak dok GABA utusan endogen (reseptor asid gamma-aminobutyric) dan meningkatkan kesan perencatannya pada sel saraf. Kesan depresan mencetuskan banyak kesan bergantung pada sel saraf otak mana yang dihalang.

Bahan aktif adalah salah satu daripada benzodiazepin jangka sederhana yang dipanggil. Selepas kira-kira sepuluh jam, separuh daripada bahan aktif telah meninggalkan badan semula. Oleh itu, Lormetazepam sesuai untuk merawat kedua-dua permulaan tidur dan gangguan penyelenggaraan tidur.

Bagaimana cara menggunakan lormetazepam dengan betul?

Jika boleh, lebih baik tidur tujuh hingga lapan jam supaya anda tidak berasa letih dan tidak fokus selepas itu (kesan hang-over). Juga, jangan ambil tablet semasa perut kenyang sejurus selepas makan, kerana ini akan melambatkan permulaan kesan.

Sebelum atau semasa pembedahan atau prosedur lain, doktor juga boleh mentadbir lormetazepam terus melalui urat. Untuk tujuan ini, bahan aktif boleh didapati sebagai penyelesaian suntikan dalam ampul.

dos Lormetazepam

Jika boleh, lebih baik tidur tujuh hingga lapan jam supaya anda tidak berasa letih dan tidak fokus selepas itu (kesan hang-over). Juga, jangan ambil tablet semasa perut kenyang sejurus selepas makan, kerana ini akan melambatkan permulaan kesan.

Sebelum atau semasa pembedahan atau prosedur lain, doktor juga boleh mentadbir lormetazepam terus melalui urat. Untuk tujuan ini, bahan aktif boleh didapati sebagai penyelesaian suntikan dalam ampul.

  dos Lormetazepam

 • sebagai penyelesaian untuk suntikan melalui urat yang mengandungi 0.4 hingga satu miligram bahan aktif (0.1 hingga 0.8 miligram untuk kanak-kanak berumur dua hingga sepuluh tahun, kanak-kanak yang lebih tua sebagai orang dewasa)

Jika perlu, doktor juga memberikan dos ini pada hari prosedur sehingga sejam sebelum itu. Jika doktor ingin mendorong tidur anestesia dengan lormetazepam, mereka memberikan sehingga dua miligram melalui urat.

Lormetazepam diluluskan pada kanak-kanak untuk digunakan sebelum pembedahan atau peperiksaan sahaja.

Tempoh penggunaan

Adalah penting untuk mengurangkan dos secara beransur-ansur selepas mengambil ubat beberapa kali jika anda ingin berhenti mengambilnya ("tapering"). Jika terapi dihentikan secara tiba-tiba, fenomena lantunan yang dipanggil boleh berlaku: Gejala yang dialami sebelum mengambil lormetazepam bertambah kuat dan nyata sebagai gangguan tidur, kegelisahan, atau kebimbangan.

Apakah kesan sampingan lormetazepam?

Dalam kes individu, lormetazepam menyebabkan apa yang dipanggil ataxia, yang menunjukkan dirinya dalam gangguan koordinasi dan keseimbangan. Disebabkan oleh kesan melegakan otot dan kemurungan, pesakit yang lebih tua khususnya berisiko untuk jatuh dengan lebih mudah. Dengan penggunaan biasa, gejala biasanya berkurangan.

Pertuturan yang tidak jelas atau perlahan atau gegaran mata (nystagmus) juga mungkin. Selepas anda berhenti mengambil lormetazepam, kesan sampingan ini biasanya hilang sepenuhnya.

Kesan sampingan gastrousus yang biasa termasuk muntah dan loya, sakit perut, atau mulut kering.

Kadangkala kemurungan yang sedia ada menjadi sangat ketara di bawah lormetazepam. Sebelum ini, kebimbangan telah mengatasi penyakit ini. Lormetazepam yang melegakan kebimbangan juga boleh menjadi berbahaya: Risiko pemikiran untuk membunuh diri meningkat. Dalam gangguan kemurungan, oleh itu doktor mentadbir lormetazepam hanya dalam kombinasi dengan terapi antidepresan.

Anda boleh membaca tentang kesan sampingan lain dalam risalah pakej ubat lormetazepam anda. Jika anda mengesyaki anda mengalami sebarang gejala yang tidak diingini, hubungi doktor atau ahli farmasi anda.

Bilakah lormetazepam digunakan?

Doktor menggunakan lormetazepam untuk.

 • Rawat insomnia dan gangguan tidur untuk jangka masa yang singkat.
 • bertenang terutamanya pesakit yang cemas dan saraf sebelum prosedur atau pemeriksaan pembedahan (kononnya premedication).
 • selepas pembedahan (pasca operasi).

Oleh itu, lormetazepam tergolong dalam pil tidur (hipnotik) dan sedatif (penenang).

Bilakah lormetazepam tidak boleh digunakan?

Ubat yang mengandungi lormetazepam tidak boleh diambil dalam:

 • hipersensitiviti kepada bahan aktif, benzodiazepin lain, atau bahan lain ubat
 • kelemahan paru-paru yang teruk (ketidakcukupan pernafasan), seperti dalam COPD yang teruk.
 • sindrom apnea tidur (berhenti bernafas semasa tidur)
 • mabuk akut dengan alkohol, pil tidur lain, ubat penahan sakit atau ubat psikotropik (neuroleptik, antidepresan, litium)
 • alkohol, ubat-ubatan atau ketagihan dadah semasa atau lalu
 • gangguan tidur pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun

Apakah interaksi ubat yang mungkin berlaku dengan lormetazepam?

Biasanya, individu yang terjejas menjadi semakin mengantuk, mungkin keliru, dan mempunyai pernafasan yang lebih perlahan. Kadar jantung dan tekanan darah menurun.

Biarkan doktor anda menerangkan kepada anda bagaimana anda dan penjaga anda boleh mengenali tanda-tanda pertama dan bertindak dengan betul jika perlu!

 • Antipsikotik seperti haloperidol
 • penenang (penenang)
 • beberapa ubat untuk kemurungan (antidepresan)
 • ubat untuk merawat epilepsi (antiepileptik)
 • ubat untuk alahan, dipanggil antihistamin, seperti cetirizine atau loratadine

Alkohol juga mempunyai kesan depresan dan meningkatkan kesan lormetazepam. Oleh itu, pesakit sebaiknya tidak minum alkohol semasa rawatan.

Interaksi lain dengan lormetazepam adalah mungkin jika pesakit juga mengambil ubat kardiovaskular seperti glikosida jantung atau penyekat beta. Juga ubat yang mengandungi estrogen (seperti "pil kawalan kelahiran") boleh berinteraksi dengan lormetazepam.

Beritahu doktor atau ahli farmasi anda tentang semua ubat dan makanan tambahan yang anda ambil atau telah ambil dalam beberapa minggu yang lalu. Ini termasuk penyediaan herba dan yang boleh anda beli di kaunter.

Lormetazepam tidak diluluskan untuk rawatan gangguan tidur pada pesakit di bawah umur 18 tahun. Doktor biasanya hanya menggunakan bahan aktif untuk menenangkan kanak-kanak dan remaja sebelum pembedahan atau pemeriksaan.

Lormetazepam semasa mengandung dan menyusu

Hanya beberapa kajian yang tersedia mengenai lormetazepam semasa kehamilan. Ejen lain dari kumpulan benzodiazepine telah dikaji dengan lebih baik.

Jika anda mengambil lormetazepam dan merancang untuk hamil atau mungkin hamil, hubungi doktor anda dengan segera. Dia akan membincangkan rawatan lormetazepam selanjutnya dengan anda.

Untuk lormetazepam semasa penyusuan, terdapat terlalu sedikit pengalaman untuk menolak kemungkinan kesan sampingan untuk kanak-kanak. Menurut pakar, mengambilnya sekali tidak memerlukan rehat daripada penyusuan. Walau bagaimanapun, doktor anda berkemungkinan besar akan menetapkan ubat-ubatan yang dikaji dengan lebih baik.

Tablet Lormetazepam boleh didapati di Jerman dan Switzerland dari farmasi dengan preskripsi doktor. Di Austria, tablet (pada masa ini) tidak tersedia.

Di Austria, bagaimanapun, lormetazepam boleh didapati dalam "bentuk cecair" sebagai penyelesaian suntikan - sama seperti di Jerman, tetapi tidak di Switzerland. Farmasi menyalurkan persediaan terus ke amalan atau klinik, yang mana preskripsi doktor juga diperlukan.

Di Jerman, pengecualian dikenakan kepada pesakit yang ketagih alkohol atau narkotik. Dalam kes ini, ubat lormetazepam mesti sentiasa ditetapkan pada preskripsi narkotik.

Maklumat penting lain mengenai lormetazepam

Jika pesakit mengambil lormetazepam dengan kerap selama beberapa minggu, badan akan terbiasa dengannya dan kesan sedatif mungkin berkurangan. Ia membina toleransi. Pesakit kemudian memerlukan dos yang lebih tinggi untuk mencapai kesan penuh.

Lormetazepam secara fizikal dan psikologi ketagihan selepas penggunaan yang berpanjangan. Oleh itu, ambil ubat untuk masa yang sesingkat mungkin, dalam dos yang rendah, dan hanya dengan berunding dengan doktor anda.

Gejala penarikan mungkin berlaku apabila beralih daripada benzodiazepin bertindak panjang (seperti nitrazepam) kepada lormetazepam.

Berlebihan

Dos berlebihan yang ringan biasanya menyebabkan orang pening dan letih. Individu yang terjejas mempunyai masalah koordinasi dan keseimbangan, pertuturan yang perlahan dan tidak jelas, atau penglihatan yang lemah, antara gejala lain.

Dalam dos berlebihan yang lebih teruk, pesakit sukar untuk bangun dan tekanan darah menurun. Dalam kes yang teruk, penghidap menjadi tidak sedarkan diri dan tidak lagi bernafas dengan secukupnya.

Bahan aktif flumazenil juga boleh meneutralkan kesan lormetazepam. Flumazenil mengikat di mana lormetazepam juga akan berlabuh, dengan itu menyesarkannya dari sasarannya. Walau bagaimanapun, rawatan itu juga membawa risiko seperti sawan dan oleh itu hanya digunakan dalam dos berlebihan yang teruk.