Kurangkan berat badan dengan julap

Pengenalan

Pencahar sebenarnya bertujuan untuk rawatan sembelit. Walau bagaimanapun, mereka sering disalahgunakan dengan anggapan bahawa mereka dapat menurunkan beberapa kilo berat badan berlebihan dalam jangka waktu yang singkat. Ubat tanpa preskripsi sering digunakan untuk ini. Sama ada cara ini kehilangan berat badan bermanfaat dan sihat akan dibincangkan selepas itu.

Apa yang ada di sebalik semua ini?

Pertama, perlu dijelaskan bahawa terdapat pelbagai jenis julap. Di satu pihak, ada julap yang merangsang aktiviti otot dinding usus dan seterusnya mengangkut najis ke luar badan dengan lebih cepat. Ini dapat dilakukan oleh agen pembengkakan atau apa yang disebut "pencahar isoosmotik", yang tidak diserap oleh usus dan membengkak di dalam usus melalui air di usus.

Peningkatan jumlah usus kemudian menyebabkan peningkatan aktiviti usus di usus besar. Terdapat juga agen yang secara aktif menghalang penyerapan air usus dan mendorong pembebasan air usus. Ubat ini disebut "pencahar yang bertindak secara osmotik" (contohnya garam Epsom, garam Glauber).

Dalam proses ini, cecair "diambil" dari darah di dinding usus ke dalam usus. Ini juga menyebabkan peningkatan aktiviti di usus besar. Anggapan bahawa makanan tidak dicerna dan oleh itu tidak ada nutrien yang diserap oleh itu tidak betul.

Apakah kesan sampingan yang diharapkan ketika menurunkan berat badan dengan julap?

Seperti kebanyakan ubat, julap juga mempunyai kesan sampingan. Bergantung pada julap mana yang digunakan, kesan sampingannya mungkin berbeza-beza. Ejen pembengkakan sering menyebabkan peningkatan kembung perut dan perut sakit.

Dengan julap isoosmotik, pergeseran elektrolit mengimbangi disyaki. Ini bermaksud bahawa campur tangan dalam air badan sendiri mengimbangi juga mengubah kepekatan mineral (terutamanya natrium dan kalium) di dalam darah, yang boleh membawa kesan negatif untuk jantung aktiviti. Kesan sampingan yang serius disebabkan oleh julap yang bertindak secara osmotik, seperti garam Epsom atau garam Glauber. Ini boleh menyebabkan kerosakan elektrolit secara besar-besaran mengimbangi, yang boleh mengakibatkan jantung dan buah pinggang kerosakan.

Mengapa anda tidak boleh menurunkan berat badan dengan julap?

Sebab-sebab menentang penurunan berat badan dengan julap adalah jelas. Pertama, keberkesanan yang diinginkan tidak tersedia. Pencahar mempengaruhi terutamanya kandungan air najis di usus besar dan dengan itu mempunyai kesan pencahar.

Oleh itu, tidak ada penyerapan gula atau lemak yang berkurang. Sekiranya berat badan anda kurang selepas pencahar, sebabnya mungkin kehilangan air oleh julap. Walau bagaimanapun, dehidrasi tidak sihat. Pencahar juga mempunyai kesan sampingan. Ini boleh menjadi tidak menyenangkan dan berbahaya.

Penilaian perubatan mengenai diet

Kami sangat menasihatkan agar tidak diet julap. Selain daripada kesan sampingan yang dinyatakan, ini diet tidak mempunyai keberkesanan yang signifikan dan oleh itu tidak perlu. Pengaruh terhadap keseimbangan mineral dan air boleh membawa akibat yang tidak menyenangkan dan berbahaya dan tidak dapat diabaikan.

Pencahar hanya boleh digunakan untuk gejala perubatan yang ketara seperti sembelit. Yang penting bila kehilangan berat badan adalah pengurangan pengambilan kalori dan peningkatan penggunaan tenaga. Oleh itu: lakukan lebih banyak sukan, kurang makan makanan yang mengandungi lemak dan gula.