Menurunkan berat badan selepas mengandung tanpa menyusu | Pengurangan berat badan selepas kehamilan

Menurunkan berat badan selepas mengandung tanpa menyusu

Dalam 6 minggu pertama selepas kelahiran, anda pasti mengelakkan diet dan kelaparan. Ibu yang tidak menyusu sering merasa lebih sukar untuk menurunkan berat badan selepas kelahiran. Untuk menurunkan berat badan tanpa menyusu ia membantu mengubah berat badan anda diet perlahan-lahan.

Anda mesti bersarapan setiap pagi, tidak kira betapa laparnya anda. Smoothie dengan curd cheese sangat sesuai kerana mengandungi sedikit kalori tetapi banyak protein dan buah. Buah-buahan dan sayur-sayuran semestinya menjadi sebahagian besar dari buah anda diet, dan anda juga harus mengambil cukup vitamin dan unsur surih.

Sumber karbohidrat seperti nasi atau mi mesti dimakan terutamanya pada waktu makan tengah hari dan dalam kuantiti yang dapat dikendalikan. Karbohidrat selepas jam 4 petang, gula-gula, alkohol dan minuman manis harus dielakkan. Untuk makan malam, makanan ringan seperti salad atau sup harus dimakan untuk merangsang pembakaran lemak semalaman. Di samping itu, sekurang-kurangnya 2 liter air mesti diminum setiap hari.

Prognosis - kesan yo-yo yang ditakuti!

Untuk menurunkan berat badan secara sihat dan dalam jangka masa panjang dan tidak menjadi mangsa apa yang disebut kesan yo-yo, perubahan dalam diet dan bukan radikal diet kemalangan harus selalu menjadi matlamat. Yang terakhir - walaupun menjanjikan iklan - sebaliknya sayangnya jarang sekali dimahkotai dengan kejayaan. Sebilangan besar konsep pelangsingan satu sisi dan sangat ekstrem ini berfungsi dengan peraturan yang ketat yang menyebabkan defisit kalori tinggi.

Walau bagaimanapun, jika anda mengambil terlalu sedikit kalori, badan mengalami kekurangan ini dan memahaminya sebagai isyarat untuk beralih ke mod kelaparan. Metabolisme dikurangkan dan anda secara amnya mengambil lebih sedikit kalori. Setelah anda mencapai berat badan yang anda inginkan dan makan lagi seperti sebelum diet, anda akan bertambah berat badan dengan cepat kerana metabolisme anda masih berjalan pada kadar yang lebih perlahan.

Berat meningkat dengan cepat dan bahkan melebihi berat awal. Tetapi, jika anda menurunkan berat badan secara perlahan dengan diet yang sihat dan aktiviti fizikal yang sihat, kemungkinan besar anda dapat mengekalkan berat badan yang normal dalam jangka masa panjang. Penting untuk menyedari bahawa anda tidak boleh atau tidak boleh mati sepanjang hayat anda, tetapi bahawa diet yang sihat adalah penyelesaian yang berpanjangan dan memuaskan untuk kehidupan seharian.

Anda boleh dan harus menyebarkannya kepada anak-anak anda. Makanan seimbang tetapi tidak terlalu ketat sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka. Di samping itu, pendekatan semula jadi dan intuitif yang diamalkan secara aktif oleh kedua ibu bapa mengurangkan risiko menjadi berat badan berlebihan kemudian.

Sebab kenaikan berat badan

Punca kilo tambahan selepas a mengandung sebahagian besarnya normal dan tidak dapat dielakkan. Setiap wanita hamil - lebih kurang - akan menambah berat badan. Di satu pihak, berat bayi secara semula jadi berperanan, di samping itu pengekalan air dan juga pertumbuhan otot uterus penting untuk proses kelahiran, pertumbuhan payudara hormon dan penciptaan simpanan lemak untuk tempoh penyusuan.

Tepat berapa banyak keuntungan yang baik dan sihat bergantung pada berat permulaan ibu mengandung. Bagi wanita yang normal Indeks Jisim badan (BMI) - iaitu BMI antara 19 dan 25 kg / m2 - ini bermaksud kenaikan berat badan sekitar 10 hingga 15 kg. Sebagai peraturan, mereka yang sangat langsing sebelumnya mengandung boleh dan harus menambah berat badan daripada mereka yang sudah memiliki beberapa "simpanan lemak" dalam erti kata adanya berat badan berlebihan pada permulaan.

Untuk melalui fasa menarik menjelang kelahiran dengan baik kesihatan, anda harus berhati-hati untuk tidak "makan untuk dua". A mengandung bukan penyakit atau tiket percuma untuk melakukan semua yang anda mahu lakukan. Tidak semua kilo tambahan yang ditambahkan selama 9 bulan disebabkan oleh anak yang belum lahir.

Sudah tentu kehamilan harus menjadi masa kegembiraan dan juga kesenangan. Supaya dapat membekalkan anak dan diri anda sebagai wanita hamil dengan baik semua yang penting vitamin, mineral dan tenaga yang mencukupi, yang terbaik adalah mendengar anda "terusan perasaan ”. Adakah saya lapar?

Sekiranya ya, untuk apa? Adakah saya lebih berminat untuk gula-gula? Atau sesuatu yang menggembirakan?

Tubuh yang sihat mengetahui keperluannya dan berusaha menyampaikannya ke minda. Tidak mustahil untuk alasan ini, keinginan mengidam atau serangan ganas semasa keadaan ekstrem yang dilambangkan oleh kehamilan adalah normal. Tetapi bagaimana dengan ibu-ibu yang telah menambah berat badan melebihi 10 - 15 kg yang disyorkan dan ingin menghilangkan berat badan tambahan ini?

Bagi wanita ini, secara kasarnya, apa yang disyorkan bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan berlaku - jika anda mengambil lebih sedikit kalori daripada badan anda, berat badan akan turun. Oleh itu, jika anda ingin menurunkan berat badan, anda harus makan lebih sedikit kalori dan / atau membakar lebih banyak kalori. Untuk yang pertama, terdapat banyak kaedah yang berbeza - dari diet rendah karbohidrat hingga makan bersih, untuk beberapa nama sahaja.

Wanita yang menyusu khususnya harus berhati-hati untuk mengekalkan diet yang seimbang dan sihat dengan banyak buah dan sayur segar, lemak baik (misalnya alpukat, minyak zaitun, kacang atau ikan) dan protein yang mencukupi (contohnya susu, yoghurt, daging). Bahan-bahan ini dan bahan-bahan penting lain tidak hanya diperlukan oleh tubuh ibu untuk kekal sihat dan kuat, tetapi juga oleh bayi di dalamnya susu ibu.

Untuk meningkatkan metabolisme tenaga, selain menyusu, berjalan di udara segar dengan kereta bayi adalah idea yang baik sejurus selepas kelahiran, ketika tubuh wanita masih memerlukan banyak waktu rehat dan masa pertumbuhan semula. Latihan tambahan memerlukan tenaga tambahan, bayi mendapat udara segar dan selalu dekat dengan ibu di dalam kereta bayi. Kemudian, latihan ibu harus dilanjutkan ke arah ketahanan sukan (seperti berjalan kaki, berjoging atau berenangdan ditambah dengan latihan kekuatan. Ini adalah kaedah yang sesuai untuk menyokong penurunan berat badan yang sihat dan kekal.