Menurunkan berat badan semasa mengandung

Kehamilan: berat badan mesti meningkat

Wanita hamil biasanya hanya menambah kira-kira satu hingga dua kilogram dalam tiga bulan pertama. Sesetengah wanita juga menurunkan berat badan pada mulanya, contohnya kerana mereka terpaksa muntah dengan kerap pada trimester pertama.

Sebaliknya, tubuh wanita menyesuaikan diri dengan kehamilan untuk memberikan penjagaan yang optimum untuk anak. Oleh itu, rahim dan plasenta berkembang. Pengekalan air dalam tisu meningkat dengan ketara. Payudara membesar, isipadu darah bertambah dan cecair amniotik juga menambah jumlah berat tertentu.

Berapa banyak wanita hamil perlu menambah berat badan?

  • Wanita dengan berat badan normal dengan indeks jisim badan (BMI) sehingga 25 sepatutnya menambah antara sepuluh dan 16 kilogram semasa kehamilan.
  • Bagi wanita yang berlebihan berat badan dan berat badan berlebihan (obes), kenaikan berat badan tidak boleh melebihi sepuluh kilogram jika boleh.
  • Pakar mengelak daripada membuat cadangan umum mengenai penambahan berat badan minimum untuk wanita yang kurang berat badan kerana tidak ada data saintifik yang mencukupi untuk ini.

Berat normal adalah yang terbaik untuk disasarkan sebelum kehamilan.

Menurunkan berat badan semasa hamil harus dielakkan oleh wanita yang mempunyai berat badan normal dan kurang berat badan. Jika tidak, kanak-kanak dalam kandungan berisiko kekurangan zat makanan, yang membahayakan perkembangan kanak-kanak.

Jika wanita hamil mengalami gangguan makan - seperti anoreksia atau bulimia - ini boleh membawa kesan kesihatan yang serius kepada ibu dan anak. Oleh itu, wanita yang terjejas harus mendapatkan bantuan daripada doktor atau ahli psikologi mereka.

Bilakah menurunkan berat badan semasa kehamilan dinasihatkan?

Menurunkan berat badan semasa mengandung hanya dinasihatkan untuk wanita yang berlebihan berat badan dan hanya dengan berunding dengan pakar sakit puan mereka. Bagi wanita hamil dengan berat badan berlebihan (teruk), menurunkan berat badan boleh mempunyai kelebihan, kerana:

  • Selain itu, ibu hamil yang mempunyai berat badan yang berlebihan boleh menyebabkan bayi membesar dengan sangat besar di dalam kandungan. Ini merumitkan proses kelahiran dan mungkin memerlukan pembedahan cesarean.
  • Obesiti semasa hamil meningkatkan risiko keguguran dan juga kelahiran pramatang.
  • Pemeriksaan perubatan seperti ultrasound ibu atau jantung janin (ekokardiografi janin) adalah lebih sukar dan selalunya kurang konklusif dalam kes obesiti yang teruk.

Menurunkan berat badan semasa hamil: perubahan diet dan senaman

Cara terbaik untuk menurunkan berat badan secara sihat ialah menukar diet dan bersenam secara teratur. Wanita hamil dinasihatkan untuk membincangkan perkara ini dengan doktor mereka.

Pemeriksaan perubatan yang kerap membantu menurunkan berat badan secara terkawal dan sihat atau mengekalkan berat badan yang sihat semasa kehamilan.

Walau bagaimanapun, wanita tidak boleh menurunkan berat badan semasa hamil dengan diet berat sebelah atau sekatan kalori yang ketat. Risiko bahawa kanak-kanak tidak mendapat makanan yang mencukupi adalah terlalu besar.