Menurunkan berat badan semasa menyusu

Pengenalan

Selama tempoh penyusuan, tuntutan tambahan diberikan pada organisma ibu, yang bukan hanya harus pulih sejak lahir, tetapi juga harus menghasilkan susu. Tubuh wanita memenuhi tugas-tugas ini dengan peningkatan keperluan kalori dalam tempoh penyusuan, antara 500 - 600 kalori lebih banyak setiap hari. Sekiranya seorang wanita diet seimbang dan keperluan kalori cukup terjamin, penurunan berat badan berlaku. Ini bermaksud bahawa badan wanita menetapkan jalan untuk penurunan berat badan yang perlahan tetapi lembut. Ini adalah proses semula jadi dan tidak berbahaya.

Adakah anda dibenarkan menurunkan berat badan semasa menyusu?

Menyokong proses penurunan berat badan melalui diet radikal, pemakanan yang tidak seimbang atau penyambungan semula aktiviti sukan intensif terlalu awal sejurus selepas melahirkan sangat tidak digalakkan. Walau bagaimanapun, penurunan berat badan selanjutnya dapat dicapai dalam tempoh penyusuan selain proses semula jadi. Ini harus dilakukan dengan perlahan dan lembut dan tidak boleh menyebabkannya kekurangan zat makanan.

Untuk menyokong perubahan dalam diet, senaman sukan ringan dapat dijalankan setelah fasa pemulihan yang cukup lama sekurang-kurangnya enam hingga lapan minggu selepas kelahiran. Gimnastik pemulihan sangat digalakkan. Walau bagaimanapun, penurunan berat badan secara semula jadi melalui peningkatan keperluan kalori tidak boleh digunakan untuk mengurangkan lagi pengambilan kalori untuk mempercepat kesan penurunan berat badan.

Di samping itu, berat badan ibu harus diperiksa secara berkala, kerana berat badan terlalu banyak dapat hilang secara tidak sengaja kerana peningkatan keperluan kalori jika diet tidak mencukupi. Atas sebab ini, perubahan diet kepada makanan yang sihat dan berkhasiat mungkin masuk akal. Pengurangan pengambilan makanan ibu secara drastik boleh menyebabkan penurunan pengeluaran susu dan juga merosakkan kualiti susu, kerana kandungan nutrien dapat dipengaruhi secara negatif.

Tambahan pula, penurunan berat badan yang radikal semasa menyusu boleh menyebabkan bahan pencemar dilepaskan dari simpanan lemak ibu dan masuk susu ibu. Di samping itu, senaman yang sangat intensif dapat memberi tekanan yang berlebihan pada tubuh ibu, yang mengalami tekanan ketika melahirkan, dan laktat kandungan badan wanita dapat meningkat dan masuk ke dalam susu ibu. Susu ini kemudian mempunyai perbezaan rasa dan bayi mungkin enggan minum.

Apakah kaedah terbaik untuk menurunkan berat badan?

Untuk menurunkan berat badan semasa tempoh penyusuan, kaedah yang mengurangkan berat badan ibu secara perlahan dan lembut sesuai dan tidak membahayakan ibu atau bayi. Sekiranya perubahan dalam diet belum dilakukan selama ini mengandung, ini boleh berguna sekarang. Sayuran, buah dan produk gandum harus memainkan peranan penting dalam hal ini.

Pada pandangan pertama, diet lengkap mungkin kelihatan terlalu kaya untuk rancangan penurunan berat badan. Walau bagaimanapun, ia adalah asas terbaik untuk optimum susu ibu pengeluaran dan masih boleh menyebabkan penurunan berat badan kerana peningkatan keperluan kalori dalam tempoh penyusuan. Selain itu, setelah rehat yang cukup lama setelah melahirkan, biasanya sekitar enam hingga lapan minggu, latihan sukan ringan dapat dimulakan untuk menyokong penurunan berat badan.

Di sini juga, pendekatan yang lembut dan perlahan mempunyai keutamaan untuk mengelakkannya kesihatan risiko. Ini berlaku terutamanya selepas pembedahan caesar, kecederaan perineum atau komplikasi kelahiran. Cara yang lembut untuk bersukan adalah dengan melakukan senam regresi.

Pada pandangan pertama, ini nampaknya tidak cukup berpeluh untuk mencapai hasil yang ketara. Walau bagaimanapun, secara amnya tidak disarankan untuk menurunkan berat badan terlalu cepat. Latihan pemulihan adalah kemungkinan optimum untuk mempersiapkan tubuh untuk unit latihan intensif berikut dan untuk meminimumkan risiko kecederaan.

Walau bagaimanapun, sukan intensif hanya boleh dimulakan setelah menyapih untuk mengelakkan berlebihan laktat dan pengasidan susu. Sukan dengan intensiti rendah seperti berenang oleh itu harus dipilih. Berjalan dengan berjalan kaki yang lebih tinggi dapat disatukan dengan mudah ke dalam kehidupan seharian yang normal dan merupakan pilihan lain untuk meningkatkan penggunaan kalori. Prinsip asasnya ialah membiarkan masa badan dan dengan sabar memilih pilihan penurunan berat badan yang lembut dan selamat. Penurunan berat badan yang ambisius dan lebih cepat hanya berlaku setelah anak berhenti menyusu.