Menurunkan berat badan tanpa rasa lapar

Pengenalan

Tokoh musim panas yang dinanti-nantikan, impian untuk cepat mencapai berat badan yang anda inginkan, membatalkan perayaan Krismas atau memperbaiki sendiri kesihatan keadaan - terdapat banyak sebab untuk mengurangkan berat badan kerana ada orang. Masing-masing mempunyai justifikasi tersendiri. Dan ada satu lagi kesamaan mereka: tidak kira apa niat atau alasan untuk memulakan projek penurunan berat badan, hanya sebilangan kecil yang berjaya terus melakukannya dan kehilangan berat badan.

Bagi kebanyakan orang, sekatan kalori yang dipilih sendiri sukar dipatuhi oleh pendekatan yang tidak praktikal terhadapnya diet dan peraturan yang terlalu ketat dalam kehidupan seharian, tetapi juga oleh rasa lapar! Sekiranya diet yang dipilih terlalu ketat dan terdapat tetakan tetap perut, seseorang secara automatik menjadi tidak berpuas hati dan cepat atau lambat mendapat mood yang tidak baik. Ini diikuti oleh selera makan yang menakutkan, biasanya pertama "slip" dan akhirnya penghentian diet.

Bagaimana anda dapat mengelakkan pusingan ke bawah ini? Adakah mungkin untuk menurunkan berat badan tanpa rasa lapar? Apa yang mesti dipertimbangkan jika pengurangan berat badan berlaku tanpa rasa lapar?

Mengapa anda lapar ketika menurunkan berat badan?

Untuk memahami bagaimana menurunkan berat badan tanpa kelaparan dan bagaimana menurunkan berat badan tambahan, pertama-tama anda perlu memahami mengapa anda sebenarnya merasa lapar ketika menjalani begitu banyak diet. Sebab-sebab ini banyak dan berbeza-beza, tetapi mudah dijelaskan. Pertama, banyak diet yang dirancang untuk menurunkan berat badan dengan cepat membuat kesilapan merancang bahagian yang sangat kecil.

Berkat ramuannya, ini biasanya kalori-teknikalnya mencukupi, sehingga tubuh sebenarnya tidak merasa lapar, tetapi hanya dalam jumlah yang sangat sedikit. The perut perhatikan bahawa hanya sedikit makanan yang dibawa masuk dan tidak merasa kenyang pada tahap yang betul. Di samping itu, bahagian yang sangat kecil (terutamanya jika dimakan di hadapan orang lain yang makan ukuran bahagian "normal") adalah faktor psikologi yang penting.

Bagi banyak orang, pemikiran "Saya tidak dapat merasa kenyang dari bahagian-bahagian kecil seperti itu ..." tertancap dalam fikiran mereka dan, dalam arti ramalan yang memuaskan diri, memastikan bahawa perasaan kenyang sebenarnya tidak berlaku. Ini mungkin juga menarik bagi anda: Tidur dalam tidur Faktor penting ketiga adalah masa: Adakah anda makan terlalu cepat dan tidak berhati-hati, dengan cara itu, makanan diet yang disediakan dengan teliti dan masih lapar selepas itu? Ini tidak menghairankan, kerana setiap badan memerlukan sekurang-kurangnya 20 minit sebelum dapat bertindak balas terhadap pengambilan makanan dan menghantar isyarat penting kepada otak: "Saya sudah kenyang".

Mereka yang telah selesai makan sebelum waktu ini sudah tentu tidak akan merasakan rasa kenyang dan akan membahayakan diri mereka untuk makan lebih banyak daripada yang sebenarnya diperlukan. Antara makanan utama yang besar, sebab kelaparan ketika kehilangan berat badan biasanya disebabkan oleh penurunan darah gula. Sejurus selepas makan, kadar gula di darah naik.

Sekiranya kenaikan ini terlalu kuat, ada risiko ia akan jatuh kembali terlalu cepat dan terlalu dalam sesudahnya. Akibatnya, perut menggeram lagi dengan cepat selepas makan terakhir. Akhir sekali, tidak boleh diabaikan bahawa bagi banyak orang yang ingin menurunkan berat badan, yang sebelumnya telah makan makanan ringan kecil dalam selang waktu pendek dan beberapa kali sehari, biasanya hanya tidak biasa pada awalnya hanya makan tiga (atau lima) ) makanan tetap seperti yang diperuntukkan dalam diet merancang. Sesiapa yang telah memakan sepotong kek, latte, minuman manis dan makanan ringan di antara waktu makan sebelum memulakan projek telah melatih tubuhnya selama bertahun-tahun untuk menutup antara dua kali makan, untuk menggunakan simpanan yang disimpan dan tidak akan kembali sehingga makanan besar seterusnya. Diet sekarang merobek tubuh dari keadaan mewah ini, yang secara langsung didaftarkan olehnya sebagai perubahan.