Kehilangan Libido: Rawatan, Punca

Gambaran ringkas

  • Apakah kehilangan libido?: Kurang keinginan untuk seks dan gangguan dorongan seks.
  • Rawatan: Bergantung kepada punca: terapi penyakit yang mendasari, kaunseling seks atau perkahwinan, kaunseling kehidupan, dsb.
  • Punca: cth. kehamilan/kelahiran, menopaus, kekurangan testosteron, penyakit jantung, vaskular atau saraf, diabetes, sirosis hati atau kekurangan buah pinggang, tetapi juga kemurungan, tekanan psikologi atau ubat-ubatan tertentu.
  • Bila hendak berjumpa doktor: Jika keengganan seksual itu menyedihkan atau gejala ditambah yang menunjukkan penyakit.

Apakah kehilangan libido?

Jika keinginan seksual tidak hadir selama lebih daripada enam bulan, doktor bercakap tentang gangguan selera makan. Dalam kes ini, libido boleh sama ada tidak hadir sepenuhnya selama enam bulan atau kembali lagi dan lagi dan kemudian hilang semula.

Kekerapan

Dalam pelbagai tinjauan, purata kira-kira 30 peratus daripada semua wanita berumur antara 18 dan 59 menyatakan kurang minat terhadap seks. Oleh itu, penurunan libido adalah disfungsi seksual yang paling biasa dalam jantina wanita.

Di kalangan lelaki berumur antara 18 dan 59, antara 14 dan 17 peratus melaporkan penurunan libido, bergantung kepada kumpulan umur. Lelaki lebih cenderung untuk menyebut hanya ejakulasi pramatang di kalangan masalah seksual.

Apa yang membantu dengan kehilangan libido?

Jika kehilangan libido adalah berdasarkan sebab psikologi atau sosial (cth. masalah perkongsian, tekanan), kaunseling seksual, pasangan atau kehidupan juga mungkin berguna. Dapatkan nasihat daripada doktor anda.

Matlamat terapi bukanlah untuk mempunyai keinginan berterusan untuk seks, tetapi untuk kembali ke tahap yang selesa.

Petua: Apa yang anda boleh lakukan sendiri

Baca lebih lanjut mengenai cara meningkatkan libido dalam artikel "Libido".

Kehilangan libido: punca dan faktor risiko

Terdapat banyak sebab mengapa keinginan untuk seks berkurangan. Kemungkinan penyebab kehilangan libido dalam kedua-dua jantina termasuk:

  • Hypothyroidism: Ini adalah kelenjar tiroid yang tidak aktif. Kelenjar tiroid menghasilkan terlalu sedikit hormon tiroid, yang mengakibatkan kehilangan libido, antara lain.
  • Penyakit neurologi: Kadangkala penyakit yang menjejaskan sistem saraf (seperti strok atau multiple sclerosis) adalah punca kehilangan libido.
  • Diabetes: Diabetes juga boleh menyumbang kepada seseorang yang mempunyai sedikit atau tiada keinginan untuk seks - kadang-kadang disebabkan oleh kerosakan saraf yang berkaitan dengan gula (neuropati diabetik) atau kerosakan vaskular (angiopati diabetes), tetapi kadangkala juga kerana mereka yang terjejas mengalami mental akibat penyakit ini.
  • Kelemahan buah pinggang: Penurunan libido juga boleh berkembang dalam konteks kekurangan buah pinggang, kerana pembentukan hormon seks kemudiannya mungkin juga terganggu.
  • Kemurungan: Mereka sering disertai dengan kehilangan libido. Kadang-kadang kekurangan keinginan seksual adalah gejala kemurungan, kerana ini kadang-kadang menjejaskan kehidupan emosi secara ganas. Dalam kes lain, ubat untuk penyakit adalah sebab kehilangan libido.
  • Punca sosial: Tekanan pekerjaan dan keluarga, tekanan, serta masalah perhubungan boleh menjadi sebab lain yang mungkin apabila seseorang tidak mahu melakukan hubungan seks lagi.

Di samping itu, masih terdapat sebab khusus jantina kehilangan libido:

Punca kehilangan libido pada wanita

Penyakit ginekologi seperti endometriosis, kekeringan faraj atau sakit semasa hubungan seksual (dyspareunia) juga boleh menyebabkan wanita tidak lagi berasa ingin melakukan hubungan seks.

Semasa menopaus, ovari secara beransur-ansur berhenti menghasilkan estrogen. Oleh itu, tahap hormon seks wanita menurun, sering menyebabkan penurunan libido pada wanita yang terjejas.

Punca kehilangan libido pada lelaki

Gangguan seksual lain seperti masalah ereksi juga mungkin punca kehilangan libido.

Kehilangan libido: pemeriksaan dan diagnosis

Pelbagai pemeriksaan sering juga membantu untuk menentukan punca kehilangan libido. Ini termasuk ujian makmal seperti mengukur tahap hormon dalam darah, pemeriksaan fizikal (cth., mengukur tekanan darah), pemeriksaan ginekologi atau urologi, dan prosedur pengimejan.

Kehilangan libido: Bila hendak berjumpa doktor?

Titik hubungan pertama selalunya doktor keluarga, tetapi kadang-kadang juga pakar sakit puan (untuk wanita) atau pakar urologi (untuk lelaki). Jika punca psikologi kehilangan libido adalah mungkin, ahli psikoterapi juga boleh membantu. Jika anda tidak pasti, anda juga boleh pergi ke pusat kaunseling seksual untuk mengetahui cara terbaik untuk meneruskan sekiranya kehilangan libido.