Kehilangan kekuatan | Kesakitan Gejala pecah manset rotator

Kehilangan kekuatan

A pemadam pemutar air mata biasanya disertai dengan kehilangan kekuatan yang lebih kurang di lengan dan bahu. Ini kerana pemadam pemutar terdiri daripada empat otot besar. Sekiranya satu atau lebih otot ini rosak, fungsi otot yang sesuai mungkin terhalang.

Sekiranya pecah sepenuhnya, kegagalan fungsi lengkap juga mungkin berlaku. Mereka yang terjejas biasanya menyedari masalah dengan cepat apabila mereka melihat kehilangan kekuatan yang ketara di lengan. Mengangkat perkara mudah menjadi lebih sukar atau tidak mungkin lagi dan menegangkan otot juga lebih sukar. Oleh itu, kehilangan kekuatan adalah tanda khas a pemadam pemutar pecah.

Painkillers

Sekiranya berlaku putaran manset rotator, pesakit mungkin menderita parah kesakitan, yang menjadi lebih teruk semasa pergerakan. Painkillers digunakan dalam terapi untuk mencegah perkembangan postur yang tidak betul, untuk membolehkan urutan pergerakan yang sesuai dengan keadaan dan untuk meningkatkan penderitaan pesakit. Ubat yang digunakan adalah kumpulan ubat yang berlainan, yang digunakan bergantung kepada keparahannya kesakitan.

Walau bagaimanapun, terdapat juga jenis aplikasi lain seperti suntikan atau secara topikal (pada kulit). Topikal ubat penahan sakit termasuk salap, krim dan gel, yang juga mengandungi kesakitan dan bahan aktif mengurangkan keradangan ibuprofen or diclofenak. Analgesik mana yang sesuai untuk pecahnya rotator cuff bergantung pada keparahan kecederaan dan kemungkinan penyakit yang mendasari orang yang terjejas, kerana tidak semua ubat sesuai dengan satu sama lain.

Terapi dengan ubat penahan sakit oleh itu boleh berbeza dari satu kes ke kes yang lain.

  • Ini termasuk di atas semua yang disebut NSAID (ubat anti-radang bukan steroid) dengan wakil ibuprofen, diclofenac atau naproxen yang paling terkenal (ASA tidak boleh digunakan kerana meningkatkan kecenderungan pendarahan dan dapat mendorong pembengkakan), COX-2 perencat seperti etoricoxib
  • Opioid yang sangat berkesan seperti Tillidine atau Tramadol
  • Dalam kes kesakitan yang teruk opioid seperti fentanyl or morfin. Ubat penahan sakit biasanya diambil secara lisan (melalui mulut).
  • Sakit dengan pecah manset rotator
  • Painkillers
  • Dadah