Kehilangan kekuatan | Sakit TEP bahu

Kehilangan kekuatan

Pada hari-hari pertama selepas pembedahan, perasaan lemah pada lengan adalah normal. The penyembuhan luka belum lengkap dan struktur yang mengelilingi sendi seperti kapsul sendi, otot, tendon dan ligamen mungkin menjadi jengkel dan menunjukkan reaksi keradangan. Ada juga kemungkinan bahawa saraf telah jengkel atau cedera semasa operasi.

Dalam kes ini, selain kehilangan kekuatan, rasa mati rasa, kesemutan atau sensasi dapat terjadi, yang harus dilaporkan kepada dokter yang merawat. Saraf tumbuh semula dengan sangat perlahan, sehingga kecederaan seperti itu dapat menyebabkan gejala untuk waktu yang sangat lama. Kemudian semasa menjalani rawatan pasca, latihan ringan untuk membina otot juga penting untuk menghilangkan rasa kehilangan kekuatan.

Painkillers

Kesakitan ubat selepas a bahu TEP berbeza dari klinik ke klinik. Secara umum, penggunaan anti-radang ubat penahan sakit seperti ibuprofen disyorkan. Dos maksimum ialah 2400 mg sehari.

Sebagai peraturan, 400-800 mg diberikan mengikut keperluan. Dos ini juga berlaku pada masa selepas rawatan, bergantung pada intensiti kesakitan, tetapi tidak boleh dianggap sebagai obat tetap. Dalam kes khas, dengan kuat, berterusan kesakitan, lebih kuat ubat penahan sakit seperti opioid boleh digunakan mengikut budi bicara doktor. Ini untuk mengelakkan kemungkinan berlakunya kesakitan.

Sakit semasa latihan pengukuhan sederhana

Latihan pengukuhan harus dilakukan terlebih dahulu di bawah pengawasan ahli fisioterapi setelah memasukkan a bahu TEP. Walaupun tidak mungkin latihan akan menyebabkan kerosakan pada endoprosthesis atau jangkarnya, pelaksanaan latihan yang betul dan beban yang betul adalah penting untuk kejayaan terapi. Terutama pada awalnya hampir mustahil untuk membuat rawatan sepenuhnya tidak menyakitkan.

Bahkan latihan pengukuhan yang sederhana adalah beban yang tidak biasa untuk struktur yang baru beroperasi, yang dapat dengan cepat menimbulkan ketegangan dan sakit otot. Kesakitan yang kuat, bagaimanapun, yang berlanjutan walaupun selepas latihan tidak seharusnya berlaku. Ini dapat menjadi petunjuk bahawa latihan terlalu keras atau terlalu banyak latihan dilakukan terlalu awal.

Dalam kes ini, anda harus memulakan dengan latihan yang lebih mudah dan bergerak. Dalam kes yang jarang berlaku, rasa sakit yang teruk semasa latihan pengukuhan mungkin juga menunjukkan kehilangan atau kehelan prostesis, dalam hal ini doktor yang merawat harus diberitahu. Rencana "sakit bahu - yang betul kren latihan lutut "mungkin juga menarik bagi anda dalam hal ini.