Kehilangan kekuatan | Gejala dan kesakitan bahu yang beku

Kehilangan kekuatan

Sejak sendi bahu otot dilindungi, otot-otot pemadam pemutar memainkan peranan penting dalam kekuatan dan kestabilan sendi bahu. Pesakit yang menderita bahu beku sering menggunakan postur yang melegakan dan melakukan pergerakan pampasan untuk mengimbangi pergerakan yang terhad. Ini membawa kepada ketidakseimbangan otot dan atrofi dan pemendekan otot bahu di bahagian yang terkena. Oleh itu, kehilangan kekuatan dapat diperhatikan.

Sakit semasa latihan pengukuhan sederhana

Sudah tentu, latihan pengukuhan yang sederhana boleh menyebabkan kesakitan di kawasan bahu. Ini biasanya disebabkan oleh kenyataan bahawa terlalu sedikit regangan latihan dilakukan dan otot-otot yang dipendekkan pemadam pemutar mesti menyesuaikan diri dengan mobiliti baru di sendi bahu. Oleh itu, penting untuk mewujudkan yang sihat seimbang antara regangan senaman dan latihan pengukuhan.

Penggunaan gulungan fasial juga harus menjadi bagian dari program latihan, kerana mereka membuat tisu penghubung lebih mudah alih. Latihan pengukuhan harus selalu melibatkan latihan dua hala otot bahu untuk mengelakkan ketidakseimbangan otot. Sedikit hingga sederhana kesakitan sering dijumpai dalam fasa pemulihan.

Namun, ini bukan alasan untuk menghentikan latihan pengukuhan, tetapi tanda bahawa struktur yang betul dan belum disesuaikan sedang dilatih. Dos dan intensiti latihan yang sesuai adalah penting. Ahli fisioterapi, ahli terapi sukan atau berkelayakan kecergasan pelatih dapat menolong anda untuk mengikuti proses pemulihan. Maklumat tambahan boleh didapati dalam artikel ini:

  • Gulung Fascia
  • blackroll
  • Latihan regangan
  • Latihan di Bahu Beku

Painkillers

Dadah yang boleh digunakan di kesakitan rawatan bahu beku biasanya adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti Selain kesan analgesik (melegakan kesakitan), ini ubat penahan sakit juga mempunyai kesan anti-radang (anti-radang). Mereka boleh digunakan dalam bentuk tablet atau sebagai aplikasi tempatan dalam bentuk salap. Aplikasi tempatan sebagai gel atau salap ditunjukkan dalam kes individu jika ada penyakit yang sudah ada sebelumnya hati, buah pinggang atau perut, sejak ibuprofen dalam dos tinggi khususnya adalah beban pada hati.

Asid asetilsalisilat dalam bentuk tablet juga tidak ditunjukkan pada pesakit dengan penyakit gastrik. Sebagai peraturan, pemberian pantoprazole ditetapkan sebagai langkah profilaksis untuk melindungi perut. Untuk kesakitan yang teruk, bahu yang beku juga dapat dirawat dengan opiat berpotensi rendah: Opiat yang sangat kuat seperti morfin, oksikodon, buprenorphine atau hydromorphone digunakan dalam bentuk gambaran klinikal yang jarang dan sangat teruk.

Suntikan kortison juga boleh digunakan untuk mencapai kesan analgesik. Walau bagaimanapun, kortison hanya dapat digunakan untuk jangka waktu yang pendek, kerana kerosakan tisu penghubung struktur apabila digunakan dalam jangka masa yang lebih lama.

  • Diclofenac
  • Ibuprofen
  • Asid asetilsalisilat
  • Tramadol
  • Tilidin
  • Codeine