Tekanan Darah Rendah: Ambang, Gejala, Punca

 • Simptom: Kadangkala tiada, tetapi selalunya simptom termasuk berdebar-debar, pening, sakit kepala, keletihan, sesak nafas
 • Punca: Tekanan darah rendah adalah sebahagian daripada keturunan. Walau bagaimanapun, ia juga boleh disebabkan oleh pengaruh persekitaran, penyakit atau ubat-ubatan serta postur badan tertentu atau (cepat) perubahan kedudukan.
 • Diagnosis: Pengukuran tekanan darah berulang, ujian peredaran tertentu, jika perlu pemeriksaan lanjut (seperti ultrasound dan ujian darah). Nilai ambang: 110 hingga 60 mmHg pada lelaki, 100 hingga 60 mmHg pada wanita.
 • Rawatan: Pemulihan di rumah dan langkah am seperti mandi bergantian, bersenam, makanan masin yang mencukupi, minum banyak cecair; jika semua ini tidak membantu: ubat
 • Prognosis: Biasanya tidak berbahaya, hanya dalam kes tertentu pemerhatian rapat diperlukan

Tekanan darah rendah: Jadual nilai ambang

Istilah tekanan darah merujuk kepada tekanan dalam arteri besar. Ini adalah saluran yang membawa keluar dari jantung. Seberapa tinggi atau rendah tekanan di dalam arteri bergantung, pada satu tangan, pada keanjalan dan rintangan dinding vesel. Sebaliknya, tekanan darah dipengaruhi oleh daya degupan jantung - dengan kata lain, dengan berapa banyak jumlah darah yang diangkut ke dalam peredaran setiap degupan jantung. Degupan jantung juga memainkan peranan.

Dalam unit apakah tekanan darah diukur?

Tekanan darah dinyatakan dalam "milimeter merkuri" (mmHg). Nilai atas (sistolik) menggambarkan tekanan darah pada saat otot jantung mengecut dan mengeluarkan darah. Nilai yang lebih rendah (diastolik) merujuk kepada fasa relaksasi jantung (mengendur), apabila ia terisi dengan darah semula.

Tekanan darah boleh dikira menggunakan formula berikut:

Tekanan darah = isipadu strok × degupan jantung × rintangan vaskular sistemik.

Jadi jika badan ingin meningkatkan tekanan darah, satu atau lebih parameter ini mesti ditingkatkan. Ini adalah bagaimana badan kemudiannya tiba pada tekanan darah yang lebih tinggi secara matematik: ia boleh mengangkut lebih banyak darah setiap degupan jantung (meningkatkan jumlah strok), membuat jantung berdegup lebih kerap (meningkatkan kadar denyutan jantung), atau menjadikan saluran darah dalam badan lebih sempit supaya rintangan vaskular meningkat.

Tekanan darah rendah: nilai

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), tekanan darah secara optimum harus 120 hingga 80 mmHg atau kurang. Jika nilai sistolik di bawah 110 (lelaki) atau 100 (wanita) dan nilai diastolik di bawah 60, ini dikenali sebagai tekanan darah rendah (arterial hypotension). Bagaimana sisihan menaik daripada nilai optimum dinilai boleh dilihat dalam jadual:

Sistolik (mmHg)

Diastolik (mmHg)

Tekanan darah rendah (hipotensi)

< 110/100*

<60

<120

<80

Tekanan darah normal

120 - 129

80 - 84

Tekanan darah normal yang tinggi

130 - 139

85 - 89

Tekanan darah tinggi (hipertensi)

≥ 140

≥ 90

* Pada lelaki, nilai di bawah 110/60 dianggap sebagai tekanan darah rendah; pada wanita, nilai di bawah 100/60.

Tekanan darah rendah jarang mengancam. Hanya jika nilai jatuh terlalu banyak boleh tekanan darah rendah menjadi berbahaya - maka terdapat risiko pengsan. Kadangkala, hipotensi arteri adalah petunjuk penyakit organ yang berpotensi serius.

Tekanan darah rendah: gejala

Tekanan darah rendah tidak selalu menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, terutamanya, apabila tekanan darah menurun dengan cepat, gejala mungkin termasuk pening, degupan jantung yang cepat dan masalah peredaran darah, sakit kepala, atau keletihan. Yang kerap terjejas ialah remaja (tidak aktif) dalam akil baligh, wanita muda langsing, wanita hamil serta orang tua yang kurus. Pada dasarnya, jika tekanan darah rendah menyebabkan mana-mana simptom berikut - atau bahkan beberapa - dan ia berlaku dengan kerap atau sangat mendadak, anda harus menjelaskan sebabnya oleh doktor:

Palpitasi: Apabila tekanan darah rendah, degupan jantung yang cepat (nadi) sering berlaku serentak. Ini kerana badan ingin mengatasi aliran darah yang berkurangan - dan ia melakukannya dengan membuat jantung berdegup lebih cepat melalui pengaktifan sistem saraf simpatetik.

"Keciciran" sedemikian menjadi berbahaya jika terdapat risiko terjatuh atau jika ia berlaku semasa memandu.

Sakit kepala: Tekanan darah rendah selalunya disertai dengan sakit kepala (menikam, berdenyut). Sebabnya: aliran darah di kepala berkurangan. Kemudian ia boleh membantu untuk meminum sesuatu dan dengan itu meningkatkan jumlah darah yang beredar. Berjalan kaki juga bagus, kerana udara segar meningkatkan bekalan oksigen ke otak dan merangsang peredaran.

Keletihan: Keletihan, masalah tumpuan, mengantuk, keletihan - tekanan darah rendah membuatkan anda letih. Mereka yang terjejas mengambil masa lebih lama untuk pergi pada waktu pagi, dan mereka berasa tidak bertenaga secara keseluruhan. Di samping itu, mereka sering goyah atau lebih berpeluh kerana aliran darah yang berkurangan.

Sesak nafas: Rasa sesak di dada atau jahitan di kawasan jantung juga boleh menjadi tanda tekanan darah rendah. Sesetengah penghidap mengalami masalah bernafas, dan kulit mungkin berasa sejuk dan pucat. Ini kerana hipotensi arteri menyebabkan saluran darah menjadi sempit untuk mengarahkan isipadu darah ke organ penting seperti jantung atau otak.

Telinga berdengung, hilang selera makan, mudah marah, sensitif terhadap cuaca dan mood kemurungan juga boleh menunjukkan tekanan darah rendah.

Tekanan darah rendah: punca dan faktor risiko

Buah pinggang juga menjadi aktif apabila tekanan darah dalam saluran darah yang membekalkannya turun terlalu banyak: Ia kemudian membebaskan hormon renin. Ia mencetuskan peningkatan tekanan darah melalui langkah perantaraan. Renin, angiotensin dan aldosteron terlibat dalam langkah perantaraan ini. Ini adalah bahan utusan yang menghantar mesej ke pelbagai bahagian badan. Oleh itu, sistem dalam buah pinggang yang mengawal tekanan darah melalui renin dipanggil sistem renin-angiotensin-aldosteron (RAAS).

Mekanisme pengawalan tekanan darah mungkin tidak berfungsi dengan baik atau mungkin terganggu atas pelbagai sebab. Ini mengakibatkan tekanan darah rendah. Doktor membezakan antara pelbagai bentuk hipotensi: hipotensi primer (penting), hipotensi sekunder dan hipotensi ortostatik.

Hipotensi primer

Tekanan darah rendah primer atau penting adalah bentuk hipotensi yang paling biasa. Ia berlaku tanpa sebab yang boleh dikenal pasti. Walau bagaimanapun, kecenderungan untuk itu mungkin boleh diwarisi. Kerana orang muda, langsing (terutama wanita) sering mengalami tekanan darah rendah kongenital, ini juga dirujuk sebagai hipotensi perlembagaan (perlembagaan = fizikal, keadaan fizikal umum).

Hipotensi sekunder

Tekanan darah rendah sekunder adalah akibat atau gejala penyakit yang mendasari. Ini termasuk, sebagai contoh:

 • Kurang berfungsi korteks adrenal (penyakit Addison)
 • hipofungsi kelenjar pituitari (kekurangan pituitari anterior)
 • Penyakit jantung (kegagalan jantung, aritmia jantung, perikarditis)
 • Kekurangan garam (hyponatremia)Kekurangan vena (vena varikos)

Kekurangan cecair (dalam keadaan panas yang teruk, disebabkan oleh peluh yang banyak, cirit-birit dan muntah yang kuat, dsb.) juga boleh menyebabkan tekanan darah menurun: Kehilangan cecair yang besar mengurangkan jumlah darah yang beredar, yang mengurangkan tekanan dalam saluran. Ini adalah kes, sebagai contoh, dalam kejutan. Ini tidak merujuk kepada kejutan mental, tetapi kepada kekurangan jumlah dalam badan. Ini berlaku, sebagai contoh, apabila banyak darah atau air hilang.

Tekanan darah juga boleh turun secara berlebihan sebagai kesan sampingan beberapa ubat. Hipotensi yang disebabkan oleh ubat tersebut boleh dicetuskan, sebagai contoh, oleh:

 • ubat psikotropik (ubat untuk kemurungan, kebimbangan, insomnia)
 • Antiarrhythmics (ubat terhadap aritmia jantung)
 • Antihipertensi (ubat melawan tekanan darah tinggi)
 • Diuretik (ubat diuretik)
 • Ejen koronari (untuk angina pectoris: semburan nitro)
 • Vasodilator (agen vasodilator)

Hipotensi ortostatik

Penyebab hipotensi ortostatik yang mungkin termasuk:

 • tekanan darah rendah sekunder gangguan sistem saraf autonomi (contohnya disebabkan oleh diabetes mellitus)
 • Kerosakan sel saraf di otak (contohnya, disebabkan oleh penyakit Parkinson, penyalahgunaan alkohol)
 • Vena varikos (varikos)
 • Keadaan berikutan trombosis urat dalam (sindrom postthrombotic)

Dua bentuk hipotensi ortostatik dibezakan:

 1. Hipotensi ortostatik sympathicotonic: selepas berdiri, tekanan darah sistolik menurun manakala nadi meningkat.
 2. Hipotensi ortostatik asympathicotonic: tekanan darah sistolik dan diastolik mengendur apabila berdiri, manakala nadi kekal tidak berubah atau juga menurun.

Tekanan darah rendah semasa mengandung

Dalam tempoh enam bulan pertama kehamilan, tekanan darah rendah adalah normal. Walau bagaimanapun, kadangkala ia masih terlalu rendah walaupun pada lewat kehamilan. Sebab untuk ini boleh menjadi sindrom vena cava yang dipanggil: Ini adalah apabila bayi yang belum lahir menekan vena kava besar ibu.

Salur darah besar ini membawa darah dari badan kembali ke jantung. Oleh itu, tekanan kanak-kanak pada vena cava besar menjejaskan aliran balik darah ke jantung. Akibatnya, bekalan darah ke otak dan bahagian lain badan berkurangan - tekanan darah rendah berkembang.

Tekanan darah rendah: pemeriksaan dan diagnosis

Ujian meja kecondongan dilakukan terutamanya kepada pesakit yang sudah pengsan akibat masalah peredaran darah. Semasa ujian, orang yang terjejas diikat di atas meja senget dengan dua tali penahan. Kadar jantung dan tekanan darah dipantau. Selepas tempoh rehat sepuluh minit dalam kedudukan baring, meja kecondongan dengan cepat dinaikkan ke sudut kecondongan 60 hingga 80 darjah. Ini menyerupai berdiri dengan cepat dari posisi baring untuk melihat sama ada ini menyebabkan tekanan darah dan nadi menurun dan pesakit pengsan. Jika ini berlaku, ia dipanggil vasovagal syncope (pengsan disebabkan oleh tindak balas berlebihan saraf vagus, yang tergolong dalam sistem saraf autonomi).

Sebaliknya, tekanan darah rendah akibat peraturan ortostatik yang tidak mencukupi (hipotensi ortostatik) boleh dikesan dengan bantuan ujian Schellong. Dalam ujian peredaran darah ini, pesakit mesti terlebih dahulu berbaring selama sepuluh minit dan kemudian dengan cepat berdiri dan terus berdiri selama sepuluh minit. Dalam hipotensi ortostatik, perubahan pantas dalam kedudukan menyebabkan penurunan tekanan darah dan mungkin gejala lain (seperti pening).